עקמת בגב: ממה היא נגרמת ואיך מטפלים בבעיה
אפילו הרופאים לא בטוחים מה בדיוק הגורם להפרעת היציבה הקרויה סקוליוזיס ("עקמת" בעברית), המתבטאת בעיקום של חוט השדרה. ולא, זה לא נגרם מישיבה לא נכונה על הכסא או מסחיבת ילקוט כבד על הגב. הזנחה תוביל להחמרה, ויש לא מעט דרכים לטיפול בבעיה. מדריך
אצל הסובלים מסקוליוזיס ניתן להבחין בהבדלי גובה בין הכתף הימנית לכתף השמאלית, במרחק לא שווה של השכמות מעמוד השדרה ובחוסר איזון בגובה עצמות האגן, אך אלה מאפיינים כלליים בלבד.
בניגוד לאמונה העממית, סקוליוזיס לא נגרם כתוצאה מיציבה שמוטה, ישיבה לא נכונה או שינה על מזרן לא מתאים. אף כי יש לסקוליוזיס יש גם מאפיינים תורשתיים, הגורם להתפתחות ההפרעה אינו ידוע עד סופו וגם הרופאים והמדענים חלוקים בדעתם לגבי הסיבות להופעתה של ההפרעה. כיום מקובל לחשוב כי במקרים רבים סקוליוזיס היא הפרעת יציבה אידיופטית (כלומר: המופיעה מעצמה מסיבות שאינן ידועות).
שכיחות סקוליוזיס שהנטייה שלו היא יותר מעשר מעלות היא בין שניים לשלושה אחוזים בקרב האוכלוסיה וכך גם השכיחות של סקוליוזיס שבו הנטייה היא של עד 20 מעלות. אחד מ-2500 בני אדם לוקה בסקוליוזיס שהנטייה שלו גדולה מ-20 מעלות. לרוב, מספר הנשים הסובלות מסקוליוזיס גבוה יותר מאשר גברים ונטייה ימינה של חוט השדרה שכיחה יותר מאשר נטייתו שמאלה.
הסיבות להופעת העקמת
לרוב, הסיבות להתפתחות סקוליוזיס קשורות לא-סימטריה כלשהי משני צדי עמוד השדרה:
- א-סימטריה המתפתחת באגן.
- א-סימטריה המתפתחת בכוח השרירים משני צדי עמוד השדרה.
- שינוי במבנה חוליה או במבנה מספר חוליות.
- התפתחות מבנים פנימיים א-סימטריים (לדוגמה: הוצאת איבר מהגוף כתוצאה מניתוח עלולה להתבטא גם בסקוליוזיס).
- התפתחות של א-סימטריה בחושים, כלומר: חוסר איזון בשמיעה בין האוזן הימנית לשמאלית, חוסר איזון בראייה - ועוד.
- תורשה.
- וכאמור – גם סתם ככה. סקוליוזיס יכול להתפתח מסיבה שאינה ידועה.
עוד כמה עובדות על סקוליוזיס:
- לרוב, הסקוליוזיס מתגלה בגיל ההתבגרות, בעיקר בתקופה של "פרץ הגדילה".
- לבנות הסובלות מההפרעה סיכוי גבוה יותר לפתח עקמת חריפה מאשר לבנים.
- ככל שהסקוליוזיס מתגלה בגיל צעיר יותר, כך גוברים הסיכויים להתפתחותה של הפרעה חמורה יותר.
- עקמת בחלק המרכזי והתחתון של חוט השדרה מחמירה, לרוב, פחות מעקמת בחלק העליון של חוט השדרה.
- לילודים עם סקוליוזיס (כלומר: תינוקות שנולדו עם ההפרעה) סיכויים גבוהים יותר לפתח עקמת חריפה יותר בהמשך חייהם.
ואם כבר יש לי סקוליוזיס? אפשר ליישר את עמוד השדרה אחרי שהתעקם?
לא, לכן חשוב לעמוד על המצב כמה שיותר מוקדם ולטפל בו. כך אפשר למנוע התעקמות נוספת או החמרה של הליקוי.
איך ניתן לסייע למי שסובלים מעקמת?
באמצעות טיפול פיזיותרפי מיוחד על-ידי אנשי מקצוע שהוכשרו לכך - ובפיקוח אורטופדי. כל אחד מאיתנו שונה ואין דינו של סקוליוזיס אחד כדין רעהו. הטיפול חייב להיות ספציפי וממוקד.
אפשר לסייע בפילאטיס?
כן. בפילאטיס נבצע לרוב תרגילים סימטריים לחיזוק שרירי הגב ולחיזוק שרירי הבטן. את אלה נלווה בתרגילי נשימה להגמשת התנועתיות בצלעות, בתרגילים להארכת השרירים המקוצרים ובתרגילים לכיווץ השרירים המוארכים.
איך ניתן לסייע לסובלים מסקוליוזיס במסגרת רפואית?
באמצעות פנייה לרופא או רופאת המשפחה, או לרופא או רופאה אורתופדיים. הרופא, או הרופאה, יפנו אותך לבדיקה נוספת - או ישירות לטיפול פיזיותרפי.
מה יעשו לי בשירות הפיזיותרפי?
ינתחו את ממצאי הרופא או הרופאה המפנים (בייחוד עם ביצעו לך צילום רנטגן) ויבצעו אבחון פיזיותרפי שמטרתו לאתר את הגורמים והסיבות לסקוליוזיס. לאחר האבחון יתאימו לך תוכנית טיפול פרטנית, או קבוצתית, המתאימה במיוחד לך.
אז חודש-חודשיים וזה מאחורי?
לא. ממש לא. טיפול בליקויים בעמוד השדרה הוא ארוך-טווח ובנוי על ניתוח תנוחות תפקודיות בחיי היומיום, שינוי התנהגותי ותרגול קבוע על-פי הנחיות הפיזיותרפיסט או הפיזיותרפיסטית. זה אולי נראה כמו "תיק", אבל כדאי לטפל בבעיות גם אם מדובר בתהליך ארוך. ליקויים בעמוד השדרה, אם אינם מטופלים, עלולים להחמיר עם השנים. לכן האחריות שלך, לבריאות שלך, היא כאן חלק מהעסק.
נעמי סיון היא הפיזיותרפיסטית הראשית של הכללית, ניצן חג'אג' היא מדריכת פילאטיס מוסמכת AFAA