הפך לטרנד: נשים מעל 45 יולדות - והסיבוכים עולים
מחקר ישראלי חדש מראה: מספר הנשים שיולדות לאחר גיל 45 עולה בעקביות, וכך גם הסיכונים. מחצית מהנשים המבוגרות סבלו מסוכרת הריון, 90 אחוז ילדו בניתוח קיסרי ושליש מהתינוקות נולדו פגים. מנהל בית החולים לנשים בבילינסון: "אנחנו צריכים להיות הסנגורים של המטופלות שלנו. מי אנחנו שנקבע גיל מסויים כגבול ללידה?"
מספר הנשים הישראליות שיולדות את ילדן הראשון לאחר גיל 45 הכפיל את עצמו בשלוש השנים האחרונות, אולם מעט מידע נאסף על היולדות המבוגרות ועל הסיכון בהריון בגיל מבוגר. מחקר ישראלי חדש מצא שיעור גבוה של סיבוכי הריון בקרב היולדות המבוגרות וסיבוכים אפשריים גם לתינוקות.
נולדו להן 120 תינוקות, בהם 22 זוגות תאומים ושלישיה אחת.
בין השנים 1998 ל-2003 ילדו בישראל מדי שנה בממוצע 53 נשים בנות 45 עד 65. בשלוש השנים האחרונות עלה מספר היולדות המבוגרות ל-104 נשים בשנה.
במחקר שנערך על ידי שרהלי גלסר וליאת לרנר-גבע ממכון גרטנר השתתפו 96 נשים. כ-70 אחוז מהן ילדו בין גיל 45 ל-49. 24 יולדות היו בנות 50 עד 54 ושש נשים המתינו לגיל 55 עד 65 כדי ללדת את ילדן הראשון. כמחצית מהנשים שנכללו במחקר היו רווקות.
מהרישום בתיק הרפואי עולה כי רק שלוש מהיולדות שהשתתפו במחקר הרו באופן ספונטני והיתר נעזרו בתרומת ביצית או בטיפולי הפרייה חוץ גופית. בסך הכל
אף פעם לא מאוחר
לפני כשנה: בת 67 ילדה תאומים
ד"ר איתי גל
תושבת ספרד שברה את שיאי ההורות וילדה זוג תאומים בגיל 67. לתינוקות ולאם המאושרת שלום. שנתיים קודם לכן ילדה תושבת רומניה תינוקת כשהיא בת 66
הנשים סבלו מסיבוכים במהלך ההריון: לפחות מחצית מהנשים סבלו מסוכרת הריונית, מספר דומה סבלו מיתר לחץ דם, שב-19 מקרים התפתח לכדי רעלת הריון. כמחצית מהיולדות המבוגרות אושפזו בבית חולים במהלך הריונן. מדובר בשיעורים הגבוהים מהשיעורים בקרב כלל היולדות בישראל. כך למשל, רעלת הריון הופיעה אצל כחמישית מהיולדות המבוגרות, לעומת 5 אחוז בלבד באוכלוסייה הכללית. סוכרת הריונית, שכאמור נמצאה אצל כמחצית מהיולדות המבוגרות, מופיעה בשיעור של כ-7 אחוזים בלבד אצל כלל היולדות.
יותר מ-90 אחוז מהלידות נעשו בניתוח קיסרי, שליש מהן בניתוח דחוף. כשליש מהתינוקות נולדו כפגים (לפני השבוע ה-37 להריון) וכמעט מחצית מהתינוקות נולדו במשקל לידה נמוך (פחות מ-2.5 ק"ג). גם שיעורים אלו של ילודים בסיכון גבוהים ביחס לכלל: באוכלוסייה הכללית רק כ-1.2 אחוז מהתינוקות נולדים במשקל הנמוך מ-1.5 ק"ג. כמחצית מהתינוקות של היולדות המבוגרות נולדו במשקל נמוך מ-2.5 ק"ג, בהשוואה ל-8.4 אחוז בכלל האוכלוסייה. שיעור הפגים שנולדו במשקל הנמוך מקילו וחצי היה גבוה פי שלושה בקבוצת המחקר (6.7 אחוז), לעומת כלל האוכלוסייה (1.2 אחוז).
כשליש מהנשים לא ביצעו בדיקת מי שפיר במהלך ההריון, עם זאת, כאשר מדובר בהריון שהושג בתרומת ביצית, גיל ההריון הוא גילה של תורמת הביצית, ולכן, למרות שגילה של האישה היולדת מבוגר, אין חובה לבצע דיקור מי שפיר.
החוקרות ציינו כי "נמשיך לאסוף מידע בנושא, כך שהנשים ורופאיהן יוכלו לקבל החלטה המבוססת על עובדות". בהמשך המחקר יתקיימו ראיונות עם היולדות המבוגרות במטרה לעמוד על מניעיהן להרות בגיל מאוחר, מידת שביעות הרצון שלהן מהחלטתן, והציפיות במהלך ההריון וגידול הילדים. המחקר הוצג ביום שלישי האחרון בכנס בנושא הולדת ילד ראשון בגיל מבוגר שנערך במרכז הבינלאומי לבריאות, משפט ואתיקה באוניברסיטת חיפה.
פרופ' מרק גלזרמן, מנהל בית-חולים לנשים ע"ש הלן שניידר במרכז הרפואי בילינסון התייחס למחקר ואמר: "נשים לא מעטות דוחות את ההיריון לגילאים מבוגרים מסיבות כלכליות או מסיבות של קריירה. אישה צריכה לדעת שכאשר גילה הולך ועולה, הסיכון בהריון הולך ועולה. בגיל מבוגר יותר יש סיכונים גם לאם וגם לעובר. אין מידע רב בנושא הריון ולידה בגיל מבוגר וכל מידע שאפשר לתת בנושא הוא חשוב מאד. נשים צריכות לדעת שדחיית גיל ההריון היא לא דבר של מה בכך".
בנוגע לעובדה שבמחקר השתתפו שש נשים שילדו מעל גיל 55 אמר פרופ' גלזרמן: "אנחנו רואים נשים בנות יותר מ-55 בכל היחידות להפרייה חוץ גופית. מצד אחד זה מעלה סוגיות אתיות ומצד שני אנחנו צריכים להיות הסנגורים של המטופלות שלנו. מי אנחנו שנקבע גיל מסויים כגבול ללידה?".
לא מעט נשים דוחות את ההריון לגיל מאוחר
צילום: ויז'ואל/פוטוס
מומלצים