סקרים לחוד ומציאות לחוד: איך ניצחה הילארי?
פנינו אל מומחים כדי שיסבירו כיצד הצליחה הילארי קלינטון לנצח בפריימריז בניו המפשיר בניגוד לכל התחזיות והסקרים האחרונים. "ייתכן שההופעה הרגשנית שלה הראתה שגם היא בן אדם", הציע פרופ' איתן גלבוע. ואייל ארד הסביר: בגלל הקושי לדגום מתפקדים, סקרים מוגבלים מאוד בפריימריז. יועצת שעבדה עם הילארי: "היא שונה מאוד מהרושם הרובוטי שנוצר לה"
ניצחונה של הילארי קלינטון בבחירות המוקדמות בניו המפשיר, בניגוד לכל התחזיות - דווקא כשכולם הניחו כי הרוח מנשבת בגבו של יריבה, ברק אובאמה, הוכיח פעם נוספת שסקרים לחוד ומציאות לחוד וכי מוקדם להתנבא מי ינצח במירוץ הסוסים של הבחירות בארצות הברית.
פרופ' איתן גלבוע, מומחה לארה"ב באוניברסיטת בר אילן, סבור כי ניצחונה של קלינטון הוא שילוב של לקיחת אחריות מצד קלינטון, לצד תרגיל יחסי ציבור מבריק. "הילארי הוכיחה יכולת ניהול טובה במערכת הבחירות, היא לקחה פיקוד ישיר, עשתה סדר במטה הבחירות וזה הראה שהיא מסתגלת מהר למצבים קשים וזוהי תכונה טובה של נשיא. בנוסף, ייתכן מאד שההופעה הרגשנית שלה, שכנראה היתה מתוכננת, סייעה לה לשבור את תדמית הרובוטית ולהראות שהיא גם בן אדם".
גלבוע זיהה עוד כמה פרמטרים לניצחון בניו המפשיר - בראשם ניצחונה של קלינטון בקרב הנשים. "בעוד שבאיווה ברק אובאמה ניצח בקרב על הקול הנשי, בניו המפשיר הילארי ניצחה ביחס 2:1", הסביר גלבוע. לדבריו, חלק גדול מהמצביעים בניו המפשיר, הנחשבים לעצמאיים ובלתי מפלגתיים, הצביעו עבור ג'ון מקיין - קולות שאותן היה צפוי לקבל ברק אובמה ובכך נחלש יריבה של קלינטון.
"הצליחה להראות שגם היא בן אדם" (צילום: רויטרס)
עם זאת, גלבוע מסרב להתרגש מהתוצאה אמש בבחירות, וסבור כי מהתוצאות בשתי המדינות, איווה וניו המפשיר, אין להסיק לגבי התוצאות הסופיות. "המהפכים הדרמטיים האלה משחקים לידי התקשורת, שאוהבת את הדרמה של מירוץ הסוסים. יש פה את הסיפור הקלאסי - סוס שחור שפותח חזק ומפתיע את הסוסה הלבנה, שסוגרת את הפער ועולה ליתרון. ההבדלים בין הסקרים למציאות רק מוכיחים כמה מגוכחות ההערכות".
שינוי מול מחאה
היועץ הפוליטי אייל ארד, שועל ותיק במערכות בחירות, טוען כי ניצחונה של קלינטון, בניגוד לתחזיות הסקרים, היה דווקא צפוי. "ניו המפשיר היא מדינה מאד שמרנית וברק אובאמה הוא מועמד של מחאה וכוחו הוא סוג של התכתבות בין הבוחרים האדישים שלא באים להצביע עם הממשל והמוסד הפוליטי. נדיר מאד שמועמד של מחאה מנצח בבחירות, בניגוד למועמד של שינוי. מעבר לכך, אין לי ספק שבסוף הארגון הפוליטי ועוצמתה של קלינטון יכריעו".ארד מעריך כי התחרות האמיתית בבחירות למפלגה הדמוקרטית, היא דווקא בין קלינטון לבין ג'ון אדוארדס, ולא מול ברק אובאמה. "זהו הקרב האמיתי בין המועמדים הריאליים. אין זה אומר שאובאמה הוא תופעה חולפת, משום שהוא לא מועמד רדיקלי אלא מועמד שהמפלגה תצטרך לאמץ ולרתום אותו למאבק על הנשיאות. לא אתפלא אם אובאמה יהיה מועמד לסגן הנשיא, אבל התחרות בקרב הדמוקרטים היא בין קלינטון לאדוארדס".
"יריבה האמיתי של קלינטון הוא דווקא אדוארדס" (צילום: AP)
על כישלון הסקרים בניבוי התוצאות בניו המפשיר, טוענים ארד וגלבוע כי הוכח פעם נוספת שקשה מאד לחזות תוצאות בבחירות פנימיות שכאלה. "הבלתי מפלגתיים מהווים 45 אחוז מהבוחרים, שמסוגלים להצביע באותו היום לאיזה מועמד שיבחרו", מסביר גלבוע. "מעבר לכך, הסקרים שלשום הראו כי שליש מהבוחרים טרם החליטו לגבי המועמד, וכששליש לא מחליטים, ברור שיש בעיה אובייקטיבית לסקרים".
אולי ההפסד עזר
לדברי ארד, "סקרים במערכות של פריימריז מאד מוגבלים משום שקשה מאד לדגום את המתפקדים ולדעת שקיבלת מדגם מייצג של המצביעים, בניגוד למדגם שנערך בכלל האוכלוסייה. גם בארץ אנחנו רואים שסקרים פנימיים של מפלגות יכולים להחטיא בעשרות אחוזים - לא בגלל שאנשים מרמים, אלא בגלל שיש קושי סטטיסטי לדעת שהמדגם שלך מייצג. על כן, לא ניתן להסיק דבר מהסקרים".אובאמה ורעייתו מישל בניו המפשיר. אולי רק עזר ליריבתו? (צילום: AP)
ריקי דרורי, שעבדה בעבר עם המועמדת קלינטון בבחירות לסנאט כיועצת לענייני יהודים וישראל, מאמינה כי ההפסד באיווה היה דווקא לכוח המניע בבחירות בניו המפשיר. "ייתכן מאד שההפסד באיווה דווקא עזר לקלינטון, כי הוא נתן לה מומנטום חדש והביא אנשים להיאבק בשבילה. זהו ללא ספק אחד הקמפיינים המעניינים ביותר שידעה ארה"ב, המירוץ פתוח מאד וקשה להתנבא מה יהיה".
דרורי צפתה בקלינטון מזילה דמעה במהלך מפגש עם פעילים, לקראת הבחירות בניו המפשיר, אך היא אינה סבורה כי המחזה היה תרגיל יחסי ציבור מתוכנן. "הילארי שונה מאד מהרושם הרובוטי שנוצר לה. בפגישות אישיות ניתן לראות עד כמה היא אישה רגישה ואנושית. אני זוכרת היטב פגישה שארגנו לה עם משפחות החטופים מהר דב, בשנת 2000. פגישה שתוכננה להיות חצי שעה ארכה כשעתיים, והיא מאד התרגשה.