ועדת חוקה: חלוקת רכוש - לפני הגט
הצעת חוק שאושרה בוועדה תאפשר למנוע סחטנות כלכלית של בעלים בתמורה לגט. ח"כ מלכיאור מרגיע את החרדים לקראת הקריאה השנייה והשלישית: "אין כאן שום בעיה הלכתית"
הסוף לסחטנות הגט? ועדת חוק, חוקה ומשפט בכנסת אישרה השבוע תיקון לחוק, הנדון בימים אלו בוועדה, אשר מטרתו למנוע מסרבני הגט להפעיל סחטנות כלכלית על האישה. על פי חוק יחסי ממון (73') התקף כיום, חלוקת הרכוש בין בני הזוג תתבצע רק לאחר מתן הגט, אלא אם כן בית המשפט לענייני משפחה קבע אחרת. החוק יצר מצב בו בעלים סרבני גט ניצלו זאת על מנת לגרום לאישה להתפשר בנושאי הממון, זאת כדי שתוכל לזכות בגט המיוחל. כעת, בהצעת חוק משותפת לחברי הכנסת, מיכאל מלכיאור וזבולון אורלב, מוצע התיקון שקובע שאפשר יהיה לאזן את המשאבים בין בני הזוג גם לפני מתן הגט - מה שיכול להביא לשיפור משמעותי במצבן של הנשים בבואן לבית הדין.
החוק הקיים אינו מפלה באופן מוצהר בין נשים לגברים, "אלא שמי שבעיקר יש לו את הכוח מבחינת ההלכה לתת או למנוע גט, זה גם מי שבפועל, בחברה שלנו לצערי, יש לו את הכוח הכלכלי", מסביר ח"כ מלכיאור. נכון לעכשיו, החוק נמצא בשלביו המתקדמים ובקרוב הוא יועבר לקריאה שנייה ושלישית בכנסת. בארגוני הנשים, כמו גם בקרב יוזמי החוק, חוששים שלחץ מצד המפלגות החרדיות יכשיל את סיכוייו.
"אנו מקווים ששיקולי שלימות הקואליציה לא יפגעו בחוק", אומרת עו"ד בתיה כהנא-דרור מארגון מבוי סתום החבר בקואליציית ארגוני הנשים "עיק"ר". "משמעותו של התיקון לחוק הוא שיפור, ולו במעט, את מאזן הכוחות בין הבעל לאישה בהליך הגירושין. מדובר בתיקון עוול", היא מוסיפה.
גם מלכיאור מודע היטב להתנגדות החרדים אך אינו מוצא לכך הצדקה. "גדולי ישראל לאורך הדורות ידעו שיש חוסר איזון בתוך הקביעה ההלכתית והם היו מוכנים לעשות הכול כדי להגיע למצב שעזר לנשים לקבל את הגט", הוא אומר.
את התנגדות החרדים הוא מגדיר כ"אוטמטיזציה של חלק מהח"כים המתנגדים לכל דבר שיתרום לשיפור מצבן האומלל של נשים רבות. הדרישה שלהם לרוב היא שהכול יהיה תלוי בבית הדין, ולא בבתי משפט אזרחיים". לדבריו, "אין כאן שום דבר שקשור להלכה. התחושה של הח"כים החרדים כאילו יש בעיה הלכתית - מוטעית. צריך לעשות הכול כדי לשחרר את הנשים הללו מהעיגון הנוראי שהן נמצאות בו. המשמעות עבור נשים כאלו, במיוחד דתיות, זה ממש חיים בבית סוהר".