מחדר המורים באהבה: "לחם בריאות"
פגישה אקראית בין שתי מורות מטבריה הולידה אהבה משותפת לאפיה בריאה וספר אפיה שכולו שיר הלל לקמח מלא 100%. יעל גרטי נדלקה
הכירו נא את יוספה פרג ומירי ילוז: יוספה (46) היא מורה לטכנולוגיה המתגוררת במושב אילניה; מירי (53) היא מורה-מחנכת המתגוררת בטבריה. פגישה אקראית בחדר המורים של בית הספר שבו שתיהן מלמדות הולידה אהבה משותפת לאפייה בריאה - וספר אפיה, "לחם בריאות" שמו, שכולו שיר הלל לקמח מלא 100%.
"בבית לא היה לי עם מי לדבר על אוכל בריאותי", מספרת יוספה, "כשהכרתי את מירי בחדר המורים והתברר שהיא מעוניינת לערוך שינוי מהותי בתזונתה, שמחתי למצוא פרטנרית לנושא". במשך שנתיים נפגשו השתיים, תרגלו ואפו לחמים, עוגות ועוגיות, "מבלי לחשוב כלל על ספר בישול", מספרת יוספה. כשהצטברה אצלן ערימת מתכונים מומלצים הן חשו רצון להעביר אותם הלאה, לטובת המתעניינים באוכל בריא. "מירי הציעה שנוציא ספר, הבעלים שלנו צילמו את המאפים, העלינו הכל על דיסק והעברנו לבית דפוס בטבריה".
- אז מה כל כך טוב בקמח מלא 100%?
"כל דברי המאפה מקמח מלא הנמכרים במאפיות אינם באמת 100% מקמח מלא", מצהירה יוספה, בעצמה בת למשפחת אופים טבריינית ותיקה, "כי אם מעורבים בקמחים אחרים, כיוון שהחוק מתיר לעשות כן. כשהתחלתי להתעניין באפייה בריאה ניסיתי סוגים רבים של קמח מלא, בחנתי את ההבדלים ומשהגעתי לקמח המלא 100% הבנתי שזהו הקמח האידיאלי. זהו קמח בריא מאוד, שמפיק מאפים משביעים מאוד, מצוין למערכת העיכול, מפחית את רמת הכולסטרול, מעולה לחולי סוכרת. ההרגשה פשוט נהדרת".
- ואיך אופים איתו?
"בהתחלה יצאו לי לחמים שהיו יכולים לשבור לי את הרגל", מספרת יוספה,"אך העקשנות שלי השתלמה. זהו קמח שמצריך ניפוי, רצוי בנפת משי; מלאכת הניפוי קשה, הלישה קשה, יש לפתח רגישות בידיים לבצק כדי להתחבר אליו, שכן יכולת הספיגה של המים משתנה בהתאם לרמת הלחות של הקמח. יש להוסיף מים בהדרגה ולהמנע מלהוסיף יותר מדי קמח או שמן". אפשר ללמוד מנסיונה של יוספה, שמעבירה סדנאות מעשיות לקבוצות קטנות (עד 5 משתתפים) בביתה, בעלות של 200 שקלים למשתתף (לפרטים: 050-7789260). גם מירי תורמת מנסיונה עם קמח זה ומעבירה הרצאות עיוניות אודותיו, כמו גם מוכרת לחמים מקמח מלא, ללא חומרים משמרים (לפרטים: 054-8136140).
הספר
הספר מציע 55 מתכונים, דוגמת: לחם יוגורט וזיתים, לחם קימל, לחם פסטו, לחם אגוזים, פוקצ'ה, פיתה, עוגיות אגוזים – כולם מבוססים על קמח מלא 100%, הנמכר בארץ תחת השם שטיבל 6. כמות האזכורים של מותג זה בספר (כמו גם הצילומים שבהם מופיעה אריזת קמח זה) מעוררת את התהייה האם "שטיבל" העניקו חסות לספר. "הלוואי!", עונה יוספה, "אם היינו מקבלות חסות לספר לא היינו מסתפקות בהדפסת 500 עותקים. פנינו לחברת 'שטיבל', אך שם נמסר לנו שדי להם באתר האינטרנט שלהם".
בסוף הספר מופיעה הפתעה: מתכונים להכנת גבינות ביתיות, החל בלבּנה וכלה בגבינה עם עשבי תיבול. "שיהיה מה למרוח על כל הלחמים", מסבירה יוספה, שלמדה את מלאכת ייצור הגבינות מהנשים המבוגרות באילניה.
לא מדובר בספר בריאותי-פנאטי: מתכונים רבים מבוססים על שמרים, ולא על שאור- שנחשב בריא יותר; שמן קנולה, שמעורר ויכוחים באשר לתרומתו הבריאותית, מככב גם הוא; ובמתכונים שמבוססים על סוכר חום ניתן למצוא גם סוכר וניל, שהוא סוכר לבן (על אף שניתן להשיג כיום סוכר קנים-וניל). "אנחנו עובדות גם עם שאור", מסבירה יוספה, "אך חשבנו שאם נכניס שאור לספר זה יבלבל את האופים המתחילים, שהרי גם כך אנשים נרתעים מקמח מלא".
אם אתם מצפים לגלות ספר מעוצב דוגמת ספרי הבישול הנמכרים בחנויות הספרים, זה הזמן להחליף דיסקט: מדובר בספר ביתי, חובבני מאוד, מעוטר בצילומים חובבניים עוד יותר. כתיבת המתכונים גם היא איננה מקצועית, לעתים חסרה במתכון טמפרטורת האפייה, לעתים חסר גודל התבנית - כך שהספר מיועד לאופים ותיקים, שיידעו לבד באיזו טמפרטורה יש לאפות ומתי להוסיף את הקמח (במידת הצורך ניתן לשלוח שאלות למחברות הספר, כתובות הדואר האלקטרוני מופיעות בפתחו). הספר אינו חף מטעויות הקלדה ואחרות, ועדיין, על אף פשטותו, מדובר בספר מעורר חיבה, מלא אהבה לאפייה, רצון לשתף ואנרגיות חיוביות. "תרמנו את כל הסודות שלנו", אומרת יוספה, "במטרה להעביר הלאה את הידע שלנו ולהביא את הקמח הזה לתודעת הציבור".
"לחם בריאות", יוספה פרג ומירי ילוז, הוצאה עצמית. לא ניתן להשיג את הספר בחנויות הספרים. להזמנות (124 שקלים כולל משלוח בדואר רשום). הקליקו כאן .
מחר בערוץ: "לבשל עם יעל" - מתכון מומלץ מתוך הספר.