שתף קטע נבחר

פגעי מזג האוויר: לחקלאים קר גם בכיס

גל הקור ימשך ב-48 השעות הקרובות, ומיום רביעי תחול עלייה הדרגתית בטמפרטורות. חקלאים בכל רחבי הארץ מדווחים על נזקים רחבים לגידולים השונים. חקלאי מהשפלה: "שדות של חצילים וקישואים קפאו למוות. את כל השטחים נצטרך לעקור ולשתול מחדש"

לכולם קר - אפילו קר מאוד - ואולם יש מי שמזג האוויר הנוכחי פוגע בפרנסתם. "עדיין מוקדם לדעת בבירור מהם נזקי הקרה. זה ייקח כמה ימים, אבל אני מעריך שבקרוב מאוד נתחיל לקבל פניות רבות מחקלאים בגין הנזקים שנגרמו להם", כך אמר היום (א') ל-ynet מנכ"ל הקרן לביטוח נזקי טבע בחקלאות, דודי גינצבורג.

 

 

"ברגע שמגיעה תלונה על נזק, אנו שולחים שמאי למקום והחקלאים מקבלים פיצוי לנזקים בהתאם לביטוח שעשו", הסביר גינצבורג. עד כה התקבלו בקרן דיווחים רבים על נזקים בשטחים פתוחים שבהם מגדלים תפוחי אדמה - בדרום ובמרכז. כמו כן התקבלו תלונות של מגדלי פרחים בשטחים פתוחים ובחממות. "אנו מקבלים ידיעות ראשונות על נזק לירקות שגדלים בחממות, וזה סימן שהולך להיות נזק גדול מאוד" הוסיף גינצבורג.

 

גיא כחלון ממושב גני-יוחנן הסמוך למזכרת-בתיה מגדל ירקות רבים לייצוא ולשוק המקומי. "אתמול כבר ראינו את ההתחלה של הנזק ברמות נמוכות יותר. היום כבר הייתה החמרה, כשברוב השטחים כבר יש נזק טוטאלי", אמר כחלון בשיחה עם ynet.

 

 

"אם לא היום - מחר תסתיים המלאכה", אמר החקלאי בציניות. "שדות של חצילים וקישואים קפאו למוות, אחר-כך אי אפשר לחדש את הגידולים. אני מאמין שאת כל השטחים נצטרך לעקור ולשתול מחדש. זה כבר קרה לנו בעבר, אך לא ברמה כזו".


פרחי פרוטיאה שנפגעו מהקור (צילום ארכיון: אפי שריר)

 

החזאי נחום מליק מחברת "מטאו-טק" הסביר כי עיקר הנזק לחקלאים נגרם כתוצאה מהקרה ששוררת בשעות הלילה. "מדובר בשעות רבות של טמפרטורות נמוכות. במשך 10 שעות לפחות, הטמפרטורות הן 0 מעלות ומטה".

 

הלילה שחלף היה השלישי ברציפות שבו שררו טמפרטורות נמוכות מאוד - מתחת ל-0 מעלות בהרים ובפנים הארץ. באילת נמדדו 5 מעלות. "מדובר בטמפרטורות שנמוכות ב-5 מעלות מהממוצע של היום והלילה. אנו נמצאים בשיא החורף, כאשר בכל מקרה - ממוצע הטמפרטורות נמוך יחסית. הירידה הנוכחית גורמת לקור חזק", הסביר מליק. לדבריו, גל הקור ימשך ב-48 השעות הקרובות, ומיום רביעי תחול עלייה הדרגתית בטמפרטורות.

 

נזק ארוך טווח לבננות

הטמפרטורות הנמוכות לא פסחו גם על עמק-הירדן, ופגעו בענף הבננות. באזור שידוע במזג אוויר חם בדרך כלל, נמצאים כ-7,000 דונמים של גידול הפרי הצהוב. מרכז הוועדה החקלאית של עמק-הירדן, יעקב שן: "הפגיעה קשה, אך מוקדם עדיין להעריך בכמה דונמים מדובר. אני מניח שמדובר לפחות במאות דונמים שנפגעו".

 

הטמפרטורה באזור בשעות הבוקר היתה נעה בין מינוס מעלה למינוס חצי מעלה. "בטמפרטורה כזו, לא רק שהפרי עצמו מת, אלא גם כל העץ", הסביר שן. "הנזק משולש. טמפרטורה נמוכה פוגעת בפרי, בעץ ובנצרים (ה'צאצאים' של הבננה, ש.ר.א) שיוצאים מהגזע, ומהווים את הפרי של השנה הבאה, כך שאנו מדברים על פגיעה ארוכת טווח".

 

כעת ממתינים בעמק-הירדן להתחממות בימים הקרובים. רק כשהטמפרטורות יתחילו לעלות, יוכלו להעריך את מידת הנזק.

 

התרנגולות והתוכים מקבלים עוד חלבונים

ב"אגם חי" שבקיבוץ יראון בגליל-העליון פועל הצוות המטפל בבעלי החיים במתכונת חירום, כפי שסיפר ל-Ynet מנהל האגם, שלומי פלקס: "בה בעת שהזוחלים - ובהם נחשים וצבים - נכנסו לתרדמת החורף, אנו צריכים להגן על שאר החיות. הלילה נמדדה באזור האגם טמפרטורה של 5 מעלות מתחת לאפס, דבר שגרם למרבית בעלי החיים לתפוס מחסה.

 

"כך לדוגמה התרנגולות, התוכים והמכרסמים נכנסים למבנים מוגנים שהכנו בעבורם - שם ממתין להם אוכל עשיר יותר שמתבסס על חלבונים ומאפשר להם לעבור את הקור בטמפרטורה גבוהה יחסית".

 

לדברי פלקס, מרבית התרנגולות הפסיקו להטיל ביצים, אך עם עליית הטמפרטורה בהמשך השבוע, הו אמורות לחדש את ההטלה. מי שמזג האוויר לא מרתיע אותם, הם האווזים והברווזים שממשיכים לשייט באגם ששיפוליו קופאים בלילה, אך העלייה בטמפרטורה מפשירה אותו.

 

החקלאים בגליל-העליון הביעו דאגה בעיקר ממצב מטעי ההדרים והאבוקדו, שאת נזקי הקור שלהם ניתן יהיה לראות רק בעוד כמה שבועות. בשנים עברו, גל קור דומה גרם נזקים למטעים, ונזקים כלכליים לבעליהם.

 

ברמת-הגולן נמדדו בלילות האחרונים טמפרטורות של שלוש עד חמש מעלות מתחת לאפס. המטעים שם אינם סובלים מגל הקור, שכן מדובר בעצים נשירים כמו תפוחים, קיווי ודובדבנים, שזקוקים לטמפרטורה נמוכה למשך תקופה קצרה לקראת עונת הפריחה והלבלוב.

 

גל הקור אינו מלוּוה במשקעים ולכן מתעכבת ירידת השלג באתר החרמון ובצפון הרמה. הדבר משפיע באופן ישיר על זרם המבקרים והמטיילים. רכז התיירות בקיבוץ מרום-גולן, ערן גליק: "בתקופה זו של השנה גל התיירים גבוה יותר, ואנו מקווים כי לצד השלג שיגיע וחידוש זרימת הנחלים בגולן ובגליל בשל הגשמים, נוכל לאפשר למטיילים הרבים ליהנות משלל האטרקציות שמציע האזור שלנו".

 

בהכנת הידיעה השתתפו רוני גל, שרון רופא-אופיר וחגי עינב
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נזק ארוך טווח בעמק הירדן
לאווזים הקור לא מזיז
אבל התרנגולות חדלו מלהטיל
צילום: יאיר נסאו
מומלצים