שתף קטע נבחר

הנזקקים מבקשים שמיכות, ומוותרים על חימום

גל הקור מביא נזקקים רבים לבקש שמיכות מהארגונים החברתיים. בארגונים מדווחים על ירידה בביקוש לתנורים, בגלל חוסר היכולת לשלם את חשבונות החשמל. קשישים רבים נשארים חולים בבתים, ויוצאים רק למקומות הומי אדם, כדי לנסות ולהתחמם מעט

גל הקור שפוקד את הארץ גבה קורבנות בנפש, ובארגונים החברתיים מדווחים על עלייה חדה בפניות לקבל שמיכות. בד בבד נרשמת ירידה במספר הפניות לקבל תנורים; הסיבה: לקשישים ולנזקקים רבים אין כסף לשלם בעבור החשמל. מתנדבים רבים מספרים כי קשישים רבים נשארים בבתיהם מפאת מחלה, או יוצאים למקומות הומי אדם כדי לנסות ולהתחמם מעט.

 

 

מנהלת "קרן בכבוד" של התנועה הרפורמית, שרונה יקותיאל, סיפרה בשיחה עם ynet כי השנה חלה עלייה של 35 אחוז בפניות הקשישים המבקשים שמיכות, אך מסרבים לקבל רדיאטורים או מוצרי חימום אחרים. "פשוט אין להם כסף לשלם חשמל. לכן שילשנו את מספר השמיכות שאנו מחלקים. התמונות חוזרות בכל שנה, ונהפכות קשות יותר. מדובר בקשישים בודדים ומרירים. המדינה לא דואגת להם, המחירים של החשמל גבוהים מאוד, והם פשוט לא מחממים את הבית, מתקררים ובריאותם נפגעת".

 

בקרן אומרים כי באחרונה התגברה התופעה של ילדי עובדים זרים הסובלים מהקור בגני ילדים בדרום תל-אביב. יקותיאל סיפרה ל-ynet כי כמה מהילדים נמצאו במצב קשה. "ראינו שהרבה ילדים ישנים על הרצפה בלי שמיכה ובלי ביגוד חם, ומיהרנו לחלק להם שמיכות ותנורים".

 

 

לארגון "מאיר פנים - כוח לתת" 41 סניפים ברחבי הארץ, שבהם מחלקים מזון. בחודשי החורף מחלקים שם גם מוצרי חימום לנזקקים. בארגון אומרים כי מיום חמישי שעבר ועד היום חלה עלייה של 30 אחוז בפניות, יחסית לתקופה המקבילה אשתקד. מרבית הפניות מגיעות ממשפחות ומקשישים המתגוררים בצפון הארץ ובנגב. גם ב"מאיר פנים" פחתה הדרישה לתנורים באופן ניכר השנה.

 

בשל הפניות הרבות למועדוניות לבני נוער, ילדים וקשישים, האריכו בארגון את שעות הפעילות. כך יכולים הנזקקים להתחמם ולקבל מזון. ב"מאיר פנים" מדווחים גם על פניות שקיבלו מרשויות מקומיות לגבי ילדים שמגיעים לבתי-הספר ללא מעילים.


מציעים תנורים - אך הביקוש להם יורד (צילום: שרונה יקותיאל)

 

בימים הקרובים יצא הארגון במסע הסברה שיקרא "חורף חם", להעלאת מודעות הציבור וגיוס תרומות למען הנזקקים הסובלים מפגעי החורף. יו"ר הארגון, דודי זילברשלג: "בעיני הציבור, העוני מתורגם רק בצורך בפת הלחם. בפועל, הנזקק סובל כשקר בחורף והמחלות תוקפות. הממשלה צריכה להיות מוּדעת לפגיעה רחבה בציבור שאינו מסוגל לעמוד בתשלומי חשמל או תרופות".

 

דב גולדברגר, יו"ר ארגון "מנהיגות אזרחית" ומנכ"ל משרד הרווחה לשעבר, אמר ל-ynet כי לא ייתכן כי בשנות ה-2000 אנשים ימותו מקור כי אין להם אפשרות כספית או פיזית לחמם את הבית על ידי תנור ושמיכות. "הן המדינה, הן הרשויות המקומיות, הן העמותות עסוקות בתחומים הללו, ואין בעיה כיום של הקצאה ופתרונות", קבע גולדברגר.

 "הבעיה היא אי-היכולת להגיע לכל אדם ואדם באופן פרטני. יש צורך בכך שבני המשפחה, או הקשיש עצמו או מתנדבים ידווחו על כך לגורמים המתאימים - והפיתרון יינתן".

 

ממשרד הרווחה נמסר: "שירותי הרווחה בערים הגדולות - שבהן מוכרת תופעת דיירי הרחוב - נערכו לקליטתם של כל מי שמעוניין בהוסטלים מיוחדים. צוותים של שירותי הרווחה בירושלים, תל-אביב, באר-שבע, חולון, חיפה ובערים נוספות מסיירים בשעות הלילה בריכוזים שבהם נמצאים דיירי רחוב, ומציעים להם מעבר למקום חם. על פי הנחיית מנכ"ל משרד הרווחה, נחום איצקוביץ', צוותי הרווחה ימשיכו את פעילותם גם בימים הקרובים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מחלקים שמיכות לעובדים זרים
צילום: שרונה יקותיאל
מומלצים