הנשיא הצמחוני הראשון: ראובן ריבלין
הוא צמחוני מזה 35 שנה, אוכל סלט בכל בוקר, תפוז בכל אחר צהריים, אורז עם שעועית בימי חמישי ושקשוקה בכל שישי. מסבים לשולחן של ראובן ריבלין
ב-4 ביולי 2001, כשיצא ראובן (רובי) ריבלין, אז שר התקשורת, מישיבת ועדת הכלכלה של הכנסת הגיחה לעברו צעירה ובידה עוגת קצפת, ולעיני מצלמות הטלוויזיה שהיו באותה עת במשכן הטיחה אותה בפניו ונמלטה מן המקום. בעוד השר מלקק את הקצפת, ניהלו סדרני הפרלמנט מרדף קצר אחר הצעירה ושניים מחבריה, עצרו אותם והעבירו אותם לחקירה במשטרה.
עוד מתכונים בערוץ האוכל:
שבעה חודשים מאוחר יותר ירשיע בית משפט השלום בירושלים את השלושה בקשירת קשר לביצוע פשע ובתקיפת עובד ציבור, ויגזור עליהם עבודות שירות. "נעים יותר לאכול את הקצפת מאשר לקבל אותה בפנים", אמר ריבלין לכתבים זמן קצר לאחר התקרית. "ההרגשה מאוד לא נעימה בלשון המעטה. יש לי ביטוח נגד הרבה דברים, לא נגד קצפת".
סלט לארוחת בוקר
את ילדותו עשה ריבלין בירושלים הנצורה של ימי מלחמת השחרור. "לא היה לנו כלום, אז אכלנו חוביזה. עלים חיים. יצאנו לגבעות כדי לקטוף אותם והבאנו לאמא את מה שליקטנו, והיא הכינה מזה קציצות. הן דומות מאד לקציצות התרד של היום. בשר אכלנו מקופסאות שימורים כי עד שפרצה המלחמה מי שסיפק לנו את הבשר היה ערבי ממזרח העיר בשם מוחמד שבא עם החמור".
יומו של ריבלין נפתח בסלט שבעת הירקות אשר מכינה לו רעייתו נחמה. "זהו פולחן הבוקר. אני סוגד לו. אני מוסיף לימון שלם ואוכל את כל טובו". אחר הצהריים, מדי יום, יקלף תפוז - "אשתי ממושב חירות, ויש לנו אספקת תפוזים סדירה כל השנה" - ובימי שישי, בקביעות, ייהנה ממנת שקשוקה עם פרוסה גדולה של חלה לספוג בה את הרוטב. מאז הוכנס כלבו להסגר לפני כ-30 שנה, הפך ח"כ ריבלין לצמחוני, היחידי במשפחה. הצצה חטופה בנעשה בבית מטבחיים ששכן סמוך לתחנת ההסגר הספיקה לו. "אינני אוכל את מי שנולד ונשמה באפו", הוא אומר.
פסגת אהבותיו היא אורז עם גבעות של שעועית מבושלת חמה. "בימי חמישי, כשתורי לאסוף את נכדי האהוב מתן מבית הספר, אנחנו הולכים ביחד לאכול במסעדה מזרחית ואז אני מזמין לעצמי אורז עם שעועית. זה חלום".
שותף נאמן נוסף להנאות החיים הקטנות של ריבלין היה ראש הממשלה לשעבר אריאל שרון. "מפת הדרכים וההתנקות, הוויכוחים האיומים וחילוקי הדיעות בינינו נטמעו בידיעה ששנינו אוהבים פלאפל", נזכר חבר הכנסת ריבלין. "כמה פעמים הוא התקשר אליי ואמר: 'תבוא, תבוא, יש לנו סיבה לשבת', ואני יודע שבעצם הוא קורא לי כי עוד מעט 10 וחצי בלילה, ומביאים ללשכתו פלאפל".
סלט שבעת הירקות
המרכיבים:
1 עגבנייה
1 מלפפון
1 פלפל צהוב או ירוק או אדום
1 צנון
1 בצל
4 עלי חסה גדולים
1/2 אבוקדו
לתיבול:
שמן זית לפי הטעם
מיץ לימון לפי הטעם
מלח
פלפל שחור
חופן גרעיני חמנייה
אופן ההכנה:
- קוצצים את הירקות לקוביות. שמים בקערה ומערבבים בעדינות.
- מתבלים בשמן זית ובמיץ לימון. זורים מעל מעט מלח ופלפל שחור ומעטרים בזרעי חמנייה.
הארה: ניתן להעשיר את הסלט בזיתים, בשום כתוש ובקולורובי.
השקשוקה של ריבלין
המרכיבים:
1 פלפל ירוק פרוס לרצועות
1 פלפל חריף קצוץ
1 פלפל חריף שלם
1 עגבנייה חתוכה לקוביות
1 בצל קצוץ
4 ביצים
שמן לטיגון
אופן ההכנה:
- מזהיבים את הבצל בשמן. מוסיפים את הפלפלים ומוסיפים לבשלם עד אשר הם מתרככים למחצה.
- מוסיפים את העגבניות ומבשלים עוד כ-10 דקות.
- שוברים את הביצים ושופכים אותן זו לצד זו כך שיישמר בשלמותו החלמון. מכסים ומבשלים על אש נמוכה במשך כ-20 דקות עד שהביצה מקרישה.
קציצות חוביזה
המרכיבים:
1 ק"ג עלי חוביזה חלוטים וקצוצים
1 בצל קצוץ דק
2 ביצים
3/4 כוס פירורי לחם או קמח מצה
3 שיני שום כתושות
פלפל שחור
מלח
קמצוץ אגוז מוסקט
שמן לטיגון
אופן ההכנה:
- מערבבים היטב בקערה את כל המרכיבים לעיסה חלקה. אם התערובת דלילה מדי, מוסיפים עוד פירורי לחם. מניחים בצד למשך כשעה.
- מחממים שמן במחבת. בעזרת כף מכדררים מעיסת החוביזה קציצות ומטגנים.
- מגישים בלוויית מיץ לימון.