שתף קטע נבחר
 

אם כבר חליתם: איך מקצרים את תקופת השפעת

עונת השפעת אמנם מתאחרת, אך בהחלט תגיע. זה הזמן לנפץ שמונה מיתוסים על המחלה: החיסון מדביק במחלה? אין טיפול לשפעת? אנטיביוטיקה תעזור? וגם טיפ לקיצור ימי השפעת אם היא כבר תקפה. רק בריאות

גל השפעת הגדול אמנם לא פקד אותנו עדיין החורף, אבל זה הזמן להפריך מיתוסים שקשורים בשפעת, שגורמים לחלק מאיתנו לטפל בעצמנו באופן לא נכון בזמן המחלה, להימנע מנטילת חיסון ולחשוף אותנו ואת הסביבה לנגיף.

 

מיתוס ‭:1‬ שפעת מציקה אבל לא מזיקה

אנחנו נוטים להמעיט בחומרתה של השפעת. "רבים חושבים שמדובר פשוט בהצטננות קשה מאוד‭,"‬ אומר קרטיס אלן מהמרכז לבקרת מחלות באטלנטה, "אבל היא גרועה מזה. בשפעת אתה בדרך כלל מרגיש נורא. בנוסף לגודש באף ולשיעול אתה נוטה לסבול ממיחושים קשים בגוף ומחום, שברוב המקרים נעדרים מהצטננות רגילה‭."‬ מלבד האומללות קצרת הטווח ואובדן ימי העבודה יכולות להיות למחלה השפעות חמורות יותר. מדי שנה מתאשפזים בארה"ב 200 אלף איש בגלל שפעת וכ־36 אלף מתים ממנה.

 

מיתוס ‭:2‬ חיסון נגד שפעת יכול להדביק אתכם בשפעת

זה המיתוס שהכי מטריף את המומחים. "אין פשוט דרך שחיסון השפעת ידביק בשפעת‭,"‬ אומרת פרופ' כריסטין היי מהמרכז הרפואי של אוניברסיטת רוצ'סטר. ראשית, החיסון שניתן בזריקה מכיל רק נגיפים מתים, ונגיף מת הוא, איך לומר, מת: הוא לא יכול להדביק אתכם. יש סוג אחד של חיסון שפעת עם נגיפים חיים - פלו־מיסט - שניתן דרך האף. אבל במקרה הזה הנגיפים מהונדסים כך שמסולקים מהם החלקים שגורמים לאנשים לחלות. למרות שאי אפשר להידבק מהחיסון, המיתוס הזה מסרב לגווע. לדעת המומחים, יש לכך שתי סיבות. האחת: אנשים מבלבלים בין שפעת לתופעות הלוואי של החיסון, שבעבר דמו לעיתים קרובות לסימפטומים קלים של שפעת. השנייה: עונת השפעת מתרחשת בתקופה שבה מסתובבים באוויר הנגיפים שגורמים להצטננויות ולמחלות אחרות של דרכי הנשימה. רבים מתחסנים ואחר כך חוטפים וירוס שאינו קשור לחיסון, אבל הם מאשימים את החיסון החף מפשע ולא את חברם לעבודה המנוזל והמשתעל.

 

מיתוס ‭:3‬ אין טיפול לשפעת

אם אתם יכולים להגיע לרופא במהירות – תוך 48 שעות מרגע ההידבקות בשפעת – יש תרופות אנטי ויראליות שיכולות לעזור התרופות האלה, כמו טמיפלו ורלנזה, לא ירפאו אתכם, אבל הן יכולות להקטין את משך המחלה ביום או יומיים ולעשות אותה פחות מידבקת לאחרים. תרופות אנטי ויראליות גם יכולות לשמש אמצעי למניעת המחלה אצל מי שנחשף לשפעת או עלול להיות בסיכון גדול בשל סיבוכים של שפעת. כאמצעי מניעה התרופות האנטי ויראליות יעילות ב־‭90%–70%‬ מהמקרים.

 

מיתוס ‭:4‬ אנטיביוטיקה יכולה להילחם בשפעת

אנטיביוטיקה נלחמת רק בזיהומים חיידקיים. השפעת לא נגרמת מחיידקים אלא מנגיף, כך שלאנטיביוטיקה אין כל השפעה על השפעת.

 

יש מקרים של סיבוכי שפעת עם זיהום חיידקי. נגיף השפעת גם יכול להחליש את גופכם ולאפשר לפולשים חיידקיים להדביק אתכם. הזיהומים החיידקיים המשניים של השפעת כוללים דלקת סימפונות (ברונכיטיס‭,(‬ דלקות אוזניים, סינוסיטיס ודלקת ריאות.

 

יש חולי שפעת שמבקשים אנטיביוטיקה ליתר ביטחון, שמא יתפתח אצלם סיבוך. אבל לדברי פרופ' היי, נסיון המניעה הזה לא עובד ואף עלול להחמיר את המצב. "אם אתה נוטל אנטיביוטיקה ללא צורך ולבסוף באמת חוטף זיהום חיידקי משני, יש סכנה שהוא יהיה עמיד לאנטיביוטיקה הזו‭,"‬ היא אומרת.

 

מיתוס ‭:5‬ שפעת מסוכנת רק לקשישים

נכון שהאנשים שמועדים יותר מאחרים להיות חולים בצורה קשה או למות מהשפעת הם בני 65 ומעלה, אבל השפעת יכולה להיות מסוכנת לכל אחד, אפילו לבוגרים צעירים ובריאים. אחת הקבוצות הפגיעות ביותר היא זו של הילדים הקטנים. "אצל ילדים מתחת לגיל שנתיים נרשם שיעור אשפוז מהגבוהים ביותר‭,"‬ אומרת פרופ' היי. "ילדים מתחת לגיל חצי שנה נמצאים בסיכון הגבוה ביותר, כי הם צעירים מכדי לקבל את החיסון".

 

מיתוס ‭:6‬ יש שפעת של הבטן

המלה 'שפעת' נמצאת בשימוש יתר וירוסים של מערכת העיכול נקראים 'שפעת הבטן‭,'‬ אבל אין להם שום קשר לנגיף השפעת האמיתי. אם אתם סובלים מהקאות ומשלשול, אבל אין לכם חום או כאבי גוף, קרוב לוודאי שאינכם חולים בשפעת. אצל ילדים שפעת יכולה לפעמים לגרום להקאה ולשלשול, אך הסימפטומים האלה נדירים אצל מבוגרים.

 

מיתוס ‭:7‬ אם אתה צעיר ובריא אתה לא צריך להתחסן

אם אתה צעיר בריא, קרוב לוודאי שתחלים משפעת בלי בעיות. אבל למה לסבול את המחלה אם אפשר להימנע ממנה? בנוסף לכך ההגנה על עצמך אינה הסיבה היחידה להתחסן. אם יש לך ילד קטן בבית, או הורה מבוגר, הימנעותך מלהתחסן עלולה לסכן אותם. וזה נכון גם ברמה הקהילתית. בני אדם עם ההגנות החלשות ביותר, כמו תינוקות מתחת לגיל חצי שנה, אינם יכולים להתחסן. בטחונם תלוי בכך שכל השאר יתחסנו.

 

מיתוס ‭:8‬ אם לא התחסנתם עד נובמבר אין עוד טעם להתחסן

אפשר להתחסן גם בדצמבר ובינואר, ולעיתים קרובות השפעת מגיעה לשיאה רק בפברואר ואפילו במרץ. כך שלא משנה התאריך שבו אתם מתחסנים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
תוך 48 שעות אתם יכולים להעלים אותה. שפעת
צילום: Gettyimages Imagebank
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים