קומפרסים מודל 2008: לא מה שסבתא חשבה
סבתא כנראה ידעה מה היא עושה. פעם שמו קומפרסים לטיפול בהצטננויות, היום כבר משתמשים ברטיות הרטובות כתרופה נוגדת זמן שתשמר אותנו צעירים ויפים בעינינו. כמעט כל מה שצריך כבר נמצא בבית, בארון התרופות או במזווה. יופי, בריאות ושלווה - שלוש מכות ברטייה אחת
קומפרסים, רטיות בעברית צחה, הם שיטת חבישה המקובלת כבר שנים כאמצעי טיפול במרעין ובישין למיניהם. במקום למרוח אנטיביוטיקה על העיניים או לקחת כדור להורדת חום, משתמשים בשיטה הכי טבעית שיש: טובלים מטפחת בד נקייה בקערת מים חמים או קרים, מוסיפים תמצית טבעית מצמח או שמן וחובשים את המקום הדואב.
הסבתות שלנו נהגו לטפל בהצטננות בעזרת קומפרסים חמים עם הרבה חרדל (שאמנם גרם לחולים המסכנים להבריא אבל גם להתעטש כהוגן). בני הדור השלישי כבר משתמשים בקומפרסים כדי להשיג מטרה חשובה לא פחות: להיות יפים, זוהרים ועם רוגע נפשי. אז איך זה שפיסת בד רטובה מחליפה פתאום את הקרמים היוקרתיים, התרופות והפסיכולוג?
פועלת במישור הפיזי, הכימי והאנרגטי. רטיה (צילום: דן לב)
בשירות הרפואה
לכאורה זה נשמע אפילו פשוט מדי. מכינים בבית או קונים תמיסות מוכנות של צמחים, ירקות ושמנים, טובלים בהם בד או צמר גפן, בהתאם לבעיה, מחליטים על הטמפרטורה, קרה או חמה, ומניחים את הקומפרס על האזור הפגוע: עיניים
מודלקות, עור פנים עייף, רגל דואבת. מה בדיוק יש שם, שמעלה ארוכה לכל פצע?
"הקומפרסים פועלים בשלושה מישורים: הפיזי, הכימי והאנרגטי", מסביר ד"ר ניר עמיר, מנהל "תמורות", בית הספר לרפואה סינית, ומנהל המרפאה המשלימה לילדים בבית החולים וולפסון. "המישור הפיזי מתייחס לטמפרטורה של הרטייה. רטייה קרה מקררת את האזור שעליו היא מונחת, מכווצת כלי דם ומונעת בצקת. לכן היא יעילה לטיפול בנקעים, להורדת נפיחויות ולטיפול בכוויות. רטייה חמה מרחיבה את כלי הדם, משפרת את זרימת הדם בגוף ומאיצה שטיפה של חומרים דלקתיים. רטייה כזאת מתאימה למשל לשחרור שרירים תפוסים.
"המישור הכימי מתייחס לצמח שבמשרה שלו טבולה הרטייה. בדומה לשמנים אתריים, לאיכות הכימית של החומרים בצמח יש השפעה על מקור הבעיה. לכן חשוב להתאים את הצמח לבעיה שבה רוצים לטפל.
"המישור השלישי הוא המישור האנרגטי. לכל צמח יש סגולה אנרגטית. יש למשל צמחים שנחשבים מחממים, כמו ג'ינג'ר, וצמחים מקררים כמו קמפור או מנטול.
"לא בכל קומפרס טיפולי יש ביטוי לשלושת המישורים האלה", מדגיש ד"ר עמיר. "זה תלוי באופן השימוש, בבעיה, בצמח עצמו. למעט צמחים המכילים
שמנים אתריים רבי עוצמה, שבהם משתמשים בארומתרפיה, החומרים הפעילים שבצמחים אחרים לא חודרים לעור מעבר לשכבת האפידרמיס (שכבת העור העליונה). לכן כשמדובר בקומפרסים רפואיים, הם מסייעים בעיקר מבחינת הטמפרטורה של הקומפרס והאפקט האנרגטי של הצמח. המישור הכימי כמעט שאינו בא לידי ביטוי. לעומת זאת, בשימושים קוסמטיים למישור הכימי יש תפקיד מרכזי".
בשירות הקוסמטיקה
נגמר לכם קרם הפנים? תשמחו לשמוע שבבית יש כל מה שאתם צריכים. "רוב החומרים לקומפרסים הקוסמטיים נמצאים בחדר האמבטיה או במטבח", אומרת חן לבני, מנהלת מגמת הקוסמטיקה במכללה לקוסמטיקה רפואית. "למשל, נענע, תה קמומיל, חלב ומיץ לימון. מוסיפים אותם לקומפרסים חמים או קרים מבדים, תחבושות או צמר גפן, ומניחים על האזור המטופל". כדי להגדיל את השמחה, מדובר בקומפרסים רב־שימושיים במיוחד: הם מרגיעים, מרככים, מחטאים, מנקים ומזינים, וכל זאת בלי שתצטרכו לקום מהכיסא.
יעיל לא פחות מקרם (צילום: דן לב)
איך זה עובד? בזכות החומרים הפעילים שהם מכילים: חומצה לקטית, לחות טבעית, חומצה ציטרית ועוד.
ההסתייגות היחידה של ד"ר עמיר מהקומפרסים בשירות היופי נובעת מנוחות השימוש. "לקומפרס יש מגבלות - הוא רטוב, לח, קר או חם, נוזל ומרטיב את
הכריות. זה לא תמיד נעים", הוא אומר. מצד אחר, גם לא תמיד נעים להוציא 500 שקל על קרם פנים, מה גם שלדברי הדוקטור, הקומפרס יעיל לא פחות מקרם. הנה, נסו בעצמכם ותראו: במקום קרם עיניים יוקרתי, הניחו על עיניים עייפות רטיות טבולות במים קרים. במקום קרם עם חומר מילוי, טפלו בסוף היום בקמטים הבולטים בקומפרס חם שמרחיב ומתפיח את העור, וכך מטשטש את הקמטים.
בשירות הנפש
צמחים רבים ידועים בסגולות ההרגעה שבהם. קומפרסים של קמומיל ופסיפלורה למשל משיבים את שלוות הנפש האבודה. אולם מעבר לתכונה הכימית שבצמח, יש רווח נוסף: הקומפרס פשוט מאלץ אותנו לשכב לפחות עשר דקות בלי להתרוצץ, בלי לשלוח אס.אם.אסים, בלי לבדוק אימיילים, בלי לזפזפ בטלוויזיה. פשוט לשכב בעיניים עצומות או ברגליים מורמות, לכבות את השלטר
העצמי לכמה דקות, לנטרל את הגוף והנפש מתזזית היומיום, ופתאום לגלות שאנחנו נינוחים ומרוצים.
ובחזרה לתכונות הכימיות של הצמחים: קומפרסים מרגיעים לפנים יכולים לשכך מתח ועצבים ולסלק מצב רוח רע, שמתבטאים גם במראה לא טוב של העור. זה אומר שמקץ עשר דקות של שכיבה עם הקומפרס, תקומו רגועים ושלווים ועם עור רך, נינוח וזוהר.
מזווה הרטיות
כמה מוצרים שכדאי להחזיק בהישג יד
לימון. מתאים לטיפול בעור שמנוני ולניקוי והבהרה של העור. נוגד זיהומים ודלקות ומומלץ לטיפול באקנה, פיגמנטציה (להשתמש בחורף בלבד) ופטריות.
רוזמרין. יעיל לטיפול בהתקררויות,
במצבי חולשה כללית ועייפות נפשית. מעורר מחשבה ומשפר זיכרון. מומלץ לפני פעילות גופנית ואחריה, לשחרור שרירים תפוסים. מחזק את שורשי השיער
ומרחיק כינים. מזרז את צמיחת העור והתחדשותו.
לבנדר. שמן לבנדר מתאים לטיפול במערכת חיסון חלשה, לכאבי ראש, שרירים, אוזניים ובטן, לחוסר שקט, לעצבנות ולנדודי שינה. הלבנדר מחטא ומחדש תאים ומתאים לטיפול בפצעים, בדלקות ובפטריות.
מלפפון. מכיל נוגדי חמצון, מקרר ובעל תכונות כיווץ ולכן מתאים לשימוש להרגעה ולטיפולי עיניים. מכיל אנזים הנקרא ארפסין, שתורם לניקוי יסודי יותר של הנקבוביות ולמניעת היווצרות "שחורים".
שמן עץ התה. יעיל נגד פטריות, מחטא ומחזק. מומלץ לטיפול בשפעת, בהצטננות ובזיהומים שונים. מעודד את התחדשות העור.
רווח נקי: הקומפרס מחייב אותנו לשבת בשקט כמה דקות (צילום: דן לב)
קמח. קמח נבט חיטה וקמח תירס משמשים לניקוי, לריכוך ולהרגעת העור.
חלב. מכיל שומנים וחלבונים שמזינים עור יבש, וחומצה לקטית שממנה מפיקים חומצה אלפא הידרוקסית המעודדת את חידוש התאים בעור ומרככת עור יבש.
אגב, חלב עזים עשיר בשומן שמזין את העור והוא יעיל בבעיות עור כמו אקנה, פסוריאזיס, אקזמה ופצעים בפה.
שמרים. מקור טוב לוויטמין B, טובים לטיפול בעור השמן ובמסכות ניקוי.
קמומיל. אנטי דלקתי רב עוצמה. יעיל נגד דלקות וזיהומים ולחיזוק מערכת החיסון. ממתן התקפי זעם והיפראקטיביות. מומלץ לבעיות עור קשות, לשיקום עור מגורה ולמניעת דלקות.
פירות טרופיים. הפפאיה מכילה אנזים בשם פפאין והאננס מכיל אנזים הנקרא ברומלין. שניהם בעלי יכולת פירוק של תאי הקרטין המתים בעור, מה שמביא להתחדשותו ולמרקם חלק ונעים יותר.
גרניום. מרגיע, משחרר ומאזן פעילות הורמונלית. מתאים לסובלות מתופעות גיל המעבר ומתסמונת קדם וסתית.
מלח גס. מחטא, מטהר, סופח נוזלים. מתאים לטיפול בעור פגוע, שרירים
זרעי פשתן. אנטי דלקתיים, מאזנים ומגבירים אנרגיה. מומלצים לטיפול בבעיות עור ופרקים.
צל. אנטי דלקתי ומוריד חום. עוזר לדלקות אוזניים, כאבי ראש ומיגרנות.
נענע. מרגיעה, מחזקת, מורידה נפיחות ואנטי דלקתית. מומלצת לטיפול בעיניים מודלקות או עייפות, להרגעת עור מתוח, לריפוי פצעים ולהורדת נפיחויות.
מן המוכן
רטיות Capture, "דיור"
זריקת מרץ של פפטיד ביו ממריץ, הפועל נגד רפיון העור והידלדלותו ומסייע במניעת נפיחויות ועיגולים כהים מתחת לעיניים. מכיל גם תמצית רוסקוס להצרת כלי הדם.
- מחיר: 450 שקל
מסכת פנים משחררת מתחים, "אסתי לאודר"
מכילה נוגדי חמצון טבעיים, חומצה לינולאית להעלאת רמת הלחות וריכוז גבוה של רכיבים צמחיים מרגיעים
- מחיר: 250 שקל
רטיות תפוזים ומלפפונים, "איל מקיאג'"
רטיות ספוגות בתמציות קמומיל ומלפפון להפחתת כהות מסביב לעיניים, ורטיות
מרעננות בניחוח תפוז המכילות תמצית תפוז, ג'ינסנג אלוורה וגינקו.
- מחיר: 119 שקל
קומפרסים לעיניים, "ד"ר האושקה"
תמציות צמחים טהורות בצורת אמפולות, להרגעת עיניים עייפות וכואבות. מכילות שומר, אפרוזיה, היפריקום, קמומיל ועוד. מתאימות גם לטיפול באלרגיות וברגישויות.
- מחיר: 189 שקל
מה שמים איפה
לרגליים נפוחות
מערבבים 2 טיפות שמן לבנדר ו־2 טיפות שמן קורנית עם חצי ליטר מים קרים. טובלים מטפחת בד בתערובת ועוטפים את הרגל. הלבנדר והקורנית מחזקים ומרגיעים, ובכלל מאזנים את המערכות בגוף.
לשרירים תפוסים
מכניסים לגרב כותנה 100 גרם זרעי פשתן ו־100 גרם מלח גס או מלח מים המלח. מחממים במיקרוגל במשך דקה ומוודאים שהחום נעים ולא לוהט מדי. מניחים על הגב, השכמות והאזורים הכואבים.
לאוזניים כואבות
חותכים בצל לחתיכות קטנטנות, מניחים בתוך מטפחת ומצמידים אותה לאוזן בעזרת צעיף או בד צמר. כדי להמריץ את הפעולה על־ידי חום, מניחים את הראש על בקבוק גומי חם. החום גורם לאידוי מהיר יותר של החומר הפעיל בבצל והאוזן נרגעת.
להחייאת האנרגיות
מכינים קערה עם מים חמימים וקערה עם מים קרים. טובלים לסירוגין רטייה בקערת המים החמים ובקערת המים הקרים ומניחים על הפנים. המעבר בין החום לקור מעורר את מחזור הדם והלימפה ואת הנפש.
להרגעת הרוח
חולטים כפית פסיפלורה במים רותחים ומסננים. טובלים בחליטה בד או מגבת נקייה. שוכבים ומניחים על המחשוף – מקום חשוף לשמש ולרוח ולכן מועד למפגעים. הפסיפלורה מכילה ארמנו, חומר מרגיע שמסייע להפגת חרדות ומקל על הפרעות שינה ועצבנות.
להחייאת העור
מרתיחים צרור עלי נענע טריים ב־4 כוסות מים. מצננים ומסננים. טובלים רטיות בנוזל ומניחים על הפנים למשך 10־15 דקות.
להבהרת העור
מערבבים כף מיץ לימון בכוס חלב. טובלים רטיית בד ומניחים אותה על הפנים למשך 10 דקות. החומצה הלקטית שבחלב והחומצה הציטרית שבלימון מבהירות את העור.
לריכוך כפות הרגליים
ממיסים 2 כפות מלח (רצוי מלח ים) ב־6 כוסות מים חמימים. מוסיפים כף סודה לשתייה, 3 תיוני קמומיל או כף קמומיל בתפזורת. מוסיפים 3 טיפות שמן אתרי לבנדר ו־3 טיפות שמן אתרי רוזמרין. טובלים מגבת או רטיית בד, סוחטים קלות ועוטפים את כפות הרגליים למשך רבע שעה.
- ייעוץ מקצועי: ד"ר ניר עמיר, מנהל "תמורות" - בית הספר לרפואה סינית ומנהל המרפאה המשלימה לילדים בבית החולים וולפסון. המתכונים באדיבות: חן לבני, מנהלת מגמת הקוסמטיקה במכללה לקוסמטיקה רפואית; מרים זהבי, נשיאת חברת הקוסמטיקה כריסטינה