שתף קטע נבחר

אזהרה חוזרת: תרופות לצינון מסוכנות

מינהל המזון והתרופות האמריקני כבר הזהיר כי תרופות לצינון ללא מירשם מסוכנות לפעוטות מתחת לגיל שנתיים, אלא שההורים המשיכו לתת אותם לילדיהם. עתה מזהיר שוב המינהל על הסכנה בתרופות. משרד הבריאות הישראלי כבר הורה: התרופות לצינון - רק במירשם רופא

החורף כאן ומכירות התרופות לצינון ללא מירשם ממשיכות בהצלחה מסחררת, חרף אזהרות חוזרות ונשנות. היום הוציא מינהל המזון והתרופות האמריקני - FDA, אזהרה חוזרת בדבר הסכנה בתרופות הללו לפעוטות מתחת לגיל שנתיים. משרד הבריאות הישראלי כבר הורה בקיץ האחרון: התרופות לצינון לפעוטות - רק בהוראת רופא.

 

ה-FDA טרם החליט האם לאסור כליל את מכירות התרופות לצינון ללא מירשם או להגביל את גיל השימוש. החלטה סופית בעניין תתקבל באביב הקרוב, לקראת תחילת ייצור התרופות לחורף הבא. בינתיים הסתפק המינהל באזהרה חוזרת להורים מפני תופעות לוואי מסכנות חיים העלולות להתרחש כתוצאה מהשימוש בפעוטות עד גיל שנתיים.

 

תחילת הפרשה: מקרי מוות בתינוקות

בחודש אוגוסט האחרון אסר משרד הבריאות את השימוש בתרופות נגד שיעול בתינוקות ופעוטות מתחת לגיל שנתיים, בעקבות דיווחים על מקרי מוות בתינוקות בארצות-הברית שטופלו בהן. בחודש מרץ הגישו רופאים בארצות הברית דרישה כי ה-FDA ישקול לאסור כליל את שיווק התרופות ללא מירשם, או שיגביל את השימוש בהם לילדים מגיל 6 ומעלה בלבד. בישראל מדובר בשתי התרופות סימפוקל וטוסופדרין שהותרו לשימוש מגיל שנה בלבד.

 

נכון להיום כוללות האזהרות המצורפות לתרופה המלצה להורים להיוועץ ברופא לפני מתן התרופה, במיוחד אצל ילדים מתחת לגיל שנתיים. ועדיין הורים רבים אינם ממלאים אחר ההמלצה, ואף מטפלים בילד במינונים גבוהים ומסוכנים. אף שתופעות לוואי הקשורות בשימוש בתרופות להצטננות בילדים הן נמוכות, מעריכים כי בארצות-הברית בלבד טופלו בין השנים 2004-2005 כ-1,500 פעוטות מתחת לגיל שנתיים בשל תופעות לוואי קשות שנגרמו מתרופות אלו.

 

עד עתה לא ברור מהו המינון המקסימלי המותר אצל תינוקות ופעוטות מתחת לגיל שנתיים, שכן מינהל המזון והתרופות האמריקני טרם נתן את המלצתו לרופאים בדבר השימוש בתרופות לילדים קטנים. בתוך כך גילה מחקר שנערך בשנת 2004 ע"י תאגיד Cochrane כי התרופות ללא מרשם לטיפול בהצטננות אינן יעילות הרבה יותר בהשוואה לתרופות פלצבו שאינן מכילות חומר פעיל.

 

כאמור, בעקבות אזהרות ה-FDA הורה המשרד כי הטיפול בילדים מתחת לגיל שנתיים יעשה תחת מירשם רופא בלבד. הנחיות בנוסח זה הועברו לכל רופאי קופות החולים בקיץ האחרון.

 

מה לעשות בינתיים?

  • אל תטפלו בתרופות לשיעול וצינון בילדים מתחת לגיל שנתיים ללא המלצה של רופא.
  • בתינוקות מתחת לגיל שנתיים הסובלים משיעול או צינון ניתן לטפל במכשיר אדים או בטיפות אף של מי מלח. אם החום של הילד עולה, ומצבו הכללי מחמיר יש לפנות לרופא.
  • אל תתנו לילד תרופה המיועדת למבוגרים. השתמשו אך ורק בתרופות המציינות כי הן מיועדות לתינוקות, פעוטות או ילדים.
  • אם הילד מטופל בתרופות נוספות, היוועצו ברופא לפני מתן תרופה נוספת לצינון. חלק מהתרופות עלולות להכיל חומרים דומים שיביאו להצטברות חומרים מסוכנים ולתופעות לוואי קשות.
  • במתן התרופה השתמשו בכפית המדידה או במזרק המצורף לאריזת התרופה. אל תשתמשו באמצעי מדידה אחר שלא הגיע באריזת התרופה. בתוך כך, אין להשתמש בכפית או כף מטבח רגילה, אלה עלולים להכיל כמות גבוהה ומסוכנת של התרופה שאינה מתאימה למשקל הילד.
  • אם מצבו של הילד מחמיר הפסיקו את השימוש בתרופה וגשו לרופא.
  • עוד לא מאוחר להתחסן: קופות החולים ממשיכות בחיסוני שפעת עד סוף החודש. החיסון לשפעת הוכח יעיל ובטוח נגד הזנים שאותרו עד כה. 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שפעת. חסנו לשפעת
צילום: index open
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים