שתף קטע נבחר

 

ראשי האוניברסיטאות: הלימודים יתחדשו ביום א'

ועד ראשי האוניברסיטאות הודיע כי לאחר 89 ימי שביתה, ייפתחו הקמפוסים והלימודים ישובו לסדרם. ההסכם בין המרצים נחתם, אך על החגיגה מאיימת הודעת הסגל הזוטר על סכסוך עבודה ארצי במטרה לשפר את תנאיהם בדומה לבכירים

שביתת המרצים הארוכה בהיסטוריה הגיעה לסיומה. נציגי הסגל האקדמי הבכיר ומשרד האוצר חתמו בצהריים (יום ו') על הסכם לסיום השביתה באקדמיה, שהחלה לפני 89 ימים, לאחר שבשעות הבוקר ניסחו את ההסכם הסופי.

 

הצדדים התכנסו אמש במשרד האוצר בירושלים ודנו לאורך כל הלילה בסעיפים השונים, על בסיס המתווה שהציע יו"ר ההסתדרות, עופר עיני. עלות יישום ההסכם היא 648 מיליון שקלים.

 

כבר בצהריים הודיע יו"ר ועד ראשי האוניברסיטאות, פרופ' משה קוה, כי ההודעה על סגירת הקמפוסים בתחילת השבוע הבא מבוטלת, וכי הלימודים יתחדשו ביום ראשון בבוקר, על פי הלוחות האקדמיים החדשים שהכינו הנהלות האוניברסיטאות.

 

לדברי קוה, "הנהלות האוניברסיטאות יעשו את כל המאמצים על מנת לאפשר לסטודנטים להשלים שנת לימודים מלאה ולעמוד בכל המטלות האקדמיות הנדרשות לסיום לימודיהם בהצלחה ,תוך שמירה על רמה אקדמית ראויה".

 

שרת החינוך, יולי תמיר, אמרה ל-ynet: "זה היה ארוך ומעייף אבל זה נגמר. זאת היתה שביתה ארוכה, אך היא לא היתה נגמרת אלמלא היוזמה שלי להפגיש את עופר עיני עם המרצים. אני מצטערת שזה לא נגמר כבר לפני שבועיים כשגם אז היתה הזדמנות".

 

השאלה הנשאלת כעת היא האם ארגוני הסגל הזוטר יקלקלו את החגיגה. בשעות הצהריים הם החליטו להכריז על סכסוך עבודה ארצי כדי לשפר את תנאי שכרם של כלל המרצים, ובהם מרצים המוגדרים כ"מרצים מן החוץ". הסגל הזוטר דורש לקבל את תוספת השכר שניתנה למרצי הסגל הבכיר במסגרת ההבנות על סיום השביתה.

 

כמו כן, דורשים המרצים הזוטרים שלא לעשות השלמות בעקבות השביתה, מאחר שבמהלכה לימדו כרגיל. באוניברסיטת תל אביב ואוניברסיטת חיפה קיים כבר הוכרז סכסוך עבודה עם הסגל הזוטר.

 

דיונים מרתוניים אל תוך הלילה

ב-05:00 בבוקר כבר ניסחו הצדדים הסכם עקרונות ועמדו על סף חתימה, אך ברגע האחרון נתגלעה מחלוקת בנוגע לאחד הסעיפים. במשרד האוצר טענו כי המרצים מתעקשים על פרשנות מוטעית של הסעיף הנוגע להשפעת תוספת השכר על המשק, אך המרצים אמרו כי מבחינתם אין מחלוקות וכי הם בודקים האם להסכם תהיה השפעה רוחבית על המשק או רק על המרצים.

 

בסופו של דבר הצליחו הצדדים לנסח את הסעיף שאיפשר את החתימה על ההסכם, המעניק למרצים תוספת שכר בגובה של כ-24% בגין שחיקה בשכרם. התוספת תועבר בשלוש פעימות עד 2009. בנוסף, נפתרה המחלוקת בנוגע לגמלאים וגם הם יקבלו תוספת בהיקף של כ-5%, בהתאם לתוספות במשק.

 

בנוסף, נקבע מנגנון זחילת שכר בגין שחיקת שכר עתידית עד שנת 2015, שעלותו אחוז וחצי בשנה. במשרד האוצר דרשו תחילה כי התוספת תחול רק על מרצים שעובדים כעת ולא על מרצים שיצטרפו לעבודה בעתיד, ואילו המרצים דרשו להעניק את התוספת גם רטרואקטיבית, כך שמרצה שיצטרף לעבודה יקבל גם הוא את השכר המשופר.

 

במהלך הלילה, כשנראה היה שההסכם עומד להיחתם, אמר עיני: "אני שמח שהמרצים והאוצר גילו מספיק אחריות לקבל את ההצעה שהצעתי, אני לא רוצה לחשוב מה היה קורה אם הסמסטר היה מתבטל. מדובר היה בנזק בלתי הפיך למרצים, סטודנטים, להשכלה הגבוהה ולמשק כולו".

 

יישום דו"ח ועדת שוחט שעלה על הפרק במהלך השיחות, כחלק מהצעת ועד ראשי האוניברסיטאות, נגנז בהסכם הנוכחי. לדברי תמיר "כרגע, בתוך כל הסערה, לא צריך לפעול מייד ליישום מסקנות שוחט, אלא לחכות קודם שהמערכת תירגע. בכל מקרה לא נתחיל ביישום בלי לדון עם הסטודנטים כמו שהבטחנו".

 

בהתאחדות הסטודנטים איימו כי אם יתקבל מתווה אחר מזה של עיני - מתווה הכולל את יישום ועדת שוחט בתמורה לתוספת שכר, ישביתו את הלימודים החל מיום ראשון הקרוב.


פורסם לראשונה 18/01/2008 12:24

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
סטודנטים מפגינים בקריאה לסיום השביתה. ארכיון
צילום: גיל יוחנן
מחאת הסטודנטים
צילום: שלומית עצבה
מומלצים