שתף קטע נבחר
 

נוגדי דיכאון: מעלימים מכם את המחקרים השליליים

מספרים לכם, אבל בהחלט לא את הכל - מחקר חדש מגלה כי כשליש מהמחקרים אודות תרופות נוגדות דיכאון שמוכיחים כי התרופות אינן עובדות - לא מתפרסמים. ההשערה: עורכי כתבי העת הרפואיים מעדיפים לפרסם מחקרים חיוביים

כשליש מהמחקרים שהראו כי התרופות נוגדות הדיכאון לא עובדות אינם מפורסמים: על הממצא המדאיג הזה מדווח כתב העת הרפואי New England בגליונו החדש. החוקר הראשי ד"ר אריק טרנר מאוניברסיטת אורגון טוען עוד כי גם באלה שמפורסמים מופיעות תוצאות מעודדות מידי, יותר מכפי שהם במציאות.

 

כבר שנים ידוע שחלק מהמחקרים הלא מחמיאים על התרופות מטואטאים החוצה ואינם מפורסמים. עתה בדקו החוקרים האמריקנים באמצעות רישומי מינהל המזון והתרופות האמריקני - ה-FDA - נתונים על תוצאות ניסויים בתרופות נוגדות דיכאון.

 

מתוך 74 המחקרים שנערכו על 12 תרופות נוגדות דיכאון, 38 הראו תוצאות חיוביות. מתוכם פורסמו 37 מחקרים. מנגד, מתוך 36 מחקרים שהראו תוצאות שליליות על התרופות, רק 3 פורסמו. 11 מחקרים אחרים הטו את התוצאות כך שניתן יהיה להסיק מהם כי התרופות יעילות.

 

כך למשל, מתוך שבעה מחקרים שליליים שנערכו על התרופה נוגדת הדיכאון "פקסיל" של חברת גלקסו-סמית-קליין, חמישה מעולם לא פורסמו. החוקרים מצאו עוד כי מתוך שלושה מחקרים שליליים שנמצאו על התרופה וולבוטרין, גם היא נוגדת דיכאון, רק אחד פורסם.

 

עוד עלה כי אף לא אחד משלושת המחקרים השליליים על נוגד הדיכאון זולופט של חברת פייזר פורסמו. מחקר רביעי שהראה תוצאות שנויות במחלוקת, פורסם, אבל בצורה כזו שהראה כי התרופה יעילה.

 

דובר חברת גלקסו אמר בתגובה לסוכנויות הידיעות כי החברה מפרסמת את הנתונים אודות כל התרופות, בין אם הן שליליות או חיוביות. חברת פייזר אמרה בתגובה כי תהא התוצאה אשר תהיה, החברה "מחוייבת לפרסום כל המחקרים הקליניים בתוך שנה מתום כל מחקר".

 

החוקרים לא מצאו מי אשם באי פרסום התוצאות השליליות אולם ציינו כי ייתכן שכתבי העת הרפואיים שותפים באשם, בכך שהעדיפו לפרסם תוצאות חיוביות בלבד.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גטי אימג' בנק ישראל
בטוחים שאתם יודעים הכל על התרופה?
צילום: גטי אימג' בנק ישראל
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים