מובארק לאולמרט וברק: די לתקיפות, די למצור
כמה שעות לאחר שהנשיא הפלסטיני פנה לאו"ם ולליגה הערבית בבקשה להפעיל לחץ על ישראל כדי שתסיר את המצור מעל הרצועה, נחלץ הנשיא המצרי לעזרתו וטלפן לראש הממשלה אולמרט ולשר הביטחון ברק. בשיחתם מתח מובארק ביקורת על הידרדרות המצב ההומניטרי ברצועה. אולמרט: "לא נאפשר למשבר הומניטרי לפרוץ בעזה". וברקע: ארגוני זכויות אדם מבקשים סיוע מבג"ץ
לפי הדיווח, בשיחת טלפון עם אולמרט "הדגיש הנשיא המצרי את הצורך להפסיק את התקיפות הישראלית נגד העם הפלסטיני". מובארק גם מתח ביקורת על "הידרדרות המצב ההומניטרי ברצועה בשל המצור הישראלי".
לאחר השיחה עם מובארק נועד אולמרט עם שר החוץ של הולנד, מקסים פרהכן, וסיפר לו כי הנשיא המצרי טלפן אליו. אולמרט הבטיח לפרהכן שישראל לא תאפשר למשבר הומניטרי לפרוץ ברצועת עזה, אך אמר כי "חמאס מעצים את המשבר ברצועה כדי ליצור לחץ בינלאומי על ירושלים".
אולמרט אמר לפרהכן כי ישראל סופגת "טרור יומיומי מרצועת עזה, 75 אחוזים מהילדים ביישובי עוטף עזה סובלים מחרדות". לדברי אולמרט, "הפלסטינים אף תקפו את תחנת הכוח רוטנברג באשקלון, שמספקת להם חשמל".
"ישראל אינה רוצה להשתמש באמצעים דומים ולבצע ירי חסר הבחנה שיפגע בחפים מפשע", אמר אולמרט. "אך לא ניתן שהם יירו לעבר יישובים ישראלים וישבשו חיים של עשרות אלפים מאזרחי ישראל בזמן שהחיים שם יתנהלו כסדרם".
בהמשך סייר שר החוץ ההולנדי בשדרות עם שרת החוץ, ציפי לבני, שאמרה: "אם העסקים פה אינם כרגיל, גם העסקים בעזה לא יהיו כרגיל. חמאס שולט בגובה הלהבות". שני השרים ערכו תצפית מהעיר לעבר בית חנון שברצועת עזה.
ולא רק מובארק פנה בבקשה להפסקת האש והמצור. ארגוני זכויות האדם "עדאללה" ו"גישה", פנו לבג"ץ בבקשה דחופה לקיים דיון ולהוציא צווי ביניים, שיאפשרו אספקת סולר לרצועת עזה ופתיחת המעברים אליה. הארגונים טוענים כי "עזה מצויה במשבר הומניטרי, ויש להפסיק באופן מיידי את המשך המצב הזה".
חמאס: הפסקות חשמל בעזה
שיחת הטלפון הנשיאותית באה כמה שעות לאחר שהנשיא הפלסטיני, מחמוד עבאס (אבו מאזן), פנה למזכ"ל האו"ם, באן קי-מון, לרביעיה הבינלאומית ולליגה הערבית בדרישה להפעיל לחץ על ישראל כדי שתסיר את המצור מעל רצועת עזה ותחדש את אספקת הדלק.
אתמול הפסיקה תחנת הכוח ברצועת עזה לפעול, לטענת הפלסטינים, בשל הפסקת אספקת הדלק מישראל. צוותי טלוויזיה וכתבים הוזמנו אמש לחזות בהפסקת פעילות התחנה. דקות לאחר מכן, תושבי עזה החלו בצעדה מחאה כשהם אוחזים בנרות והעלטה השתלטה על הרצועה.
בתי החולים הודיעו על ביטול הניתוחים הצפויים ובמערכת הבריאות הפלסטינית חוששים מקריסת מכשירים רבים הצורכים חשמל, כמו מערכות הדיאליזה, מערכות הטיפול בחולי לב, ומכשירים נוספים העובדים על חשמל בבתי החולים. לטענת משרד הבריאות הפלסטיני, עשר דקות ללא חשמל יביאו למותם של עשרות חולים.
בעזה חוששים מאסון הומניטרי אם תיפסק פעילות משאבות הביוב הצורכות חשמל. לדברי גורמים ברצועה, הפסקת שאיבת הביוב תביא לאסון תברואתי חסר תקדים. בנוסף מעריכים גורמים ברצועת עזה, כי מרבית המפעלים ובתי החרושת יפסיקו פעילותם בהדרגתיות החל ממחר.
בישראל ממשיכים לטעון שאספקת החשמל לעזה נמשכת כסדרה וממשיכים לתקוף ברצועה: אתמול תקף צה"ל פעמיים ברצועת עזה והרג שני פלסטינים, אחד מהם פעיל בגדודי חללי אל-אקצה, הזרוע הצבאית של פתח.