שתף קטע נבחר

 

יום הולדת לכנסת: הח"כים נותנים ציון לעצמם

ראש השנה לאילנות הוא גם יום ההולדת של בית המחוקקים. מה חושבים ראשי הסיעות בכנסת ה-17 על מקום העבודה שלהם - וכמה מהם מאמינים שכיסאם ישרוד גם את שנת ה-60?

בט"ו בשבט לפני 59 שנים נחנך בית המחוקקים הישראלי. מאז היה עד לסערות ודרמות, בריתות ומרידות, הסכמי שלום ודו"חות מלחמה, פסיפס של רגעים היסטוריים בחיי המדינה. לצד כל זאת, עם השנים - ובשנים האחרונות ביתר שאת - חל כרסום מדאיג בתדמיתם של המחוקקים בעיני הציבור: ח"כים הסתבכו בפלילים, אחרים הפעילו "קומבינות" לתועלתם אישית, ולא אחת גם השפה הידרדרה במשכן. כך שגם אחרי השקת המבנה החדש והמרהיב, מודים חברי הבית: המצב עדיין טעון שיפור. שאלנו את ראשי הסיעות, מה הם חושבים.  

 

כמה מילים על תדמית הכנסת

יו"ר סיעת ש"ס, יעקב מרגי: "תדמית הכנסת? כמו כל אדם בגיל 60, שעדיין כוחו במותנו. אני חושב שהכנסת עושה עבודת חקיקה טובה, אבל לצערי הרב, היא לא תמיד מצליחה להראות את זה כלפי חוץ". יואל חסון ממפלגת השלטון קדימה מגלה אופטימיות זהירה: "אני חושב שהתדמית טובה יותר מכפי שהייתה בגיל 58-57", הוא אומר. "הכנסת הזאת מקבלת ציונים טובים יותר ומיטיבה יותר עם הציבור. עם זאת, צריך לשפר את הדרך בה אנו מוצגים, כי הכנסת עובדת - והציבור לא תמיד יודע על זה". יצחק גלנטי, יו"ר סיעת הגמלאים: "אני סבור שלקראת גיל 60, מצבה של הכנסת טוב הרבה יותר מכפי שהיא מוצגת בתקשורת".

 

יו"ר סיעת הליכוד, גדעון סער, לא משוכנע שהבעיה נעוצה רק ביחסי ציבור. "לצערי", הוא אומר, "מעמדה של הכנסת אינו טוב. תדמית המערכת הפוליטית והציבורית כולה - ממשלה, כנסת, מפלגות וכדומה - ממשיך לרדת באופן עקבי עם השנים. אם לא נבלום את ההידרדרות הזאת, זה עלול להיות מסוכן לדמוקרטיה הישראלית". אורי אריאל, יו"ר סיעת האיחוד הלאומי-מפד"ל, מסכים: "יש מקום לשיפור התדמית, ואנחנו עובדים על זה". זהבה גלאון, יו"ר סיעת מרצ, מאוכזבת: "קיוויתי שבשנתה ה-60 של הכנסת, תדמיתה תהיה משופרת יותר. לצערי זה לא המצב".

 

יו"ר סיעת העבודה, איתן כבל: "הכנסת מזדקנת במצב לא טוב. עם זאת, יש בכל סיעות הבית ח"כים שעושים באמת עבודת שליחות למען הציבור. לצערי כמובן יש גם כאלה שמוציאים שם רע לכנסת. אם יש משהו שמפריע לי יותר מכל, זו התחושה הקשה של הציבור - ולא משנה אם היא אמיתית או לא - ששלוחיו אינם פועלים למענו". יו"ר סיעת בל"ד, ג'מאל זאחלקה: "אני חושב שהבעיה העיקרית של הכנסת היא לא תדמית, אלא סמכויות. הכנסת נחלשת מבחינת סמכויות כל הזמן, יש יותר מידי ועדות ופחות מידי כוח לוועדות. את זה צריך לשפר". 

 

משה גפני מיהדות התורה: "התדמית שלא בצדק היא נמוכה. מכיוון שכמו בכל חברה, יש טובים יותר ויש טובים פחות. וכך זה גם בכנסת. יש אנשים שעושים עבודה קשה וסיזיפית לטובת הציבור, אבל זה לא בא לידי ביטוי". רוברט אילטוב, יו"ר סיעת ישראל ביתנו: "בסך-הכל אני חושב שרוב הציבור עדיין מאמין בכנסת ובחברי הכנסת שהוא בחר. בזכות התקשורת, העושה את עבודתה, מעמדה של הכנסת לא תמיד מצטייר יפה, אבל בסך-הכל הכנסת עושה עבודה טובה למען הציבור. אני חושב שאמון הציבור בכנסת הוא בין 65 ל-70 אחוז".  

 

יו"ר סיעת רע"מ-תע"ל, טאלב א-סאנע: "לדעתי דווקא בקדנציה הזו חל

שיפור במעמדה של הכנסת, בין היתר בגלל שיתוף הפעולה הברור בינה לבין הממשלה. ראש הממשלה מרבה להופיע בכנסת ולא מנצל במות אחרות לשם כך. התופעות המבישות שהיו בקדנציות קודמות, כמו ההצבעות כפולות וכדומה, שהמאיסו את הכנסת על הציבור, ירדו יחסית. הכנסת מגלה יותר עצמאות, וזה התבטא בחוק התקציב וחוק ההסדרים. עם זאת, זה עדיין רחוק מלהשביע רצון".

 

מוחמד ברכה, יו"ר סיעת חד"ש, ביקורתי יותר: "פני הדור כפני הכלב. אם ברק, מנהיג מפלגת העבודה, עוקף את אולמרט מימין, זה אומר שהכנסת והפוליטיקה הידרדרו למי ביבים".

 

האם בית המחוקקים הפך סידור עבודה?

"ממש לא", פוסק חסון. "אני רואה בכנסת שליחות ולא מקום עבודה. מי שמכיר את הדינמיקה בכנסת יודע שזה המקום האחרון שאפשר לקרוא לו מקום עבודה. יש סידורי עבודה הרבה יותר טובים בחוץ". מרגי: "לא. מי שבא לכנסת כסידור עבודה, אני לא מקנא בו. אפשר ליהנות מדברים יותר טובים. אני לא מכיר הרבה אנשים שקמים לעבודה בחמש וחצי בבוקר וגומרים כמעט בחצות. זו שליחות". גדעון סער: "הכנסת היא שליחות. החיים הציבוריים הם קשים ומפרכים, שכרוכים בפגיעה קשה באיכות החיים, ואין להם טעם אם אין את המימד העיקרי שלהם - השליחות ציבורית".

 

גלנטי: "לא הייתי אומר שהכנסת היא סידור עבודה. עם זאת, ישנם בהחלט חברי כנסת צעירים שרואים את הכנסת כמקום עבודה שיש לשמור עליו. לא כך הם פני הדברים כשמדובר באנשים מבוגרים כמוני וכמו חבריי לסיעה, שיש לנו כבר פנסיה. אנחנו עושים את העבודה שלנו מתוך אמונה ושליחות הרבה יותר מהם".  


אחד לשנה הבאה? מליאת הכנסת (צילום: רפי בן חקון)

 

איתן כבל: "אני חושב שמוגזם להגיד את זה, למרות שכמעט 80 ח"כים לא

 נבחרו אלא מונו על-ידי ועדות מסדרות כאלה ואחרות. זו יכולה להיות ועדה מסדרת של הרב עובדיה, של ליברמן או של ראש הממשלה. אבל עדיין אני חושב שחלק גדול מהח"כים מגיע לכנסת מתוך שליחות, ויש אף כאלה שיכלו להשתכר יותר מחוץ להכנסת". אריאל: "ממש לא, אף אחד לא נולד בכנסת ואף אחד לא עובד שם לאורך שנים. אנשים עובדים קשה כדי להיבחר ואחרי תקופה מסוימת הולכים הביתה. אין פה קביעות".

 

זחאלקה: "זה לא בדיוק סידור עבודה. אני רואה את הכנסת כאמצעי להשגת מטרות פוליטיות". גפני: "זה לא סידור, משום שיש חברי כנסת רבים שבשוק הפרטי יכלו להרוויח יותר. הכנסת היא שליחות. אם הייתי צריך לחפש מקום עבודה הייתי מחפש אחד בחוץ". גלאון: "עבורי הכנסת היא מקום שאני יכולה לתת בו ביטוי להשקפת העולם שלי כדי לקדם חקיקה ולהיטיב את החיים במדינת ישראל. לצערי יש חברי כנסת שעבורם הכנסת היא סידור עבודה". ברכה: "לא. הכנסת היא מקום מאוד מכובד. בכל זאת, יושבים בו נציגי העם. אני דוחה בשאט נפש כל ניסיון לגמד את הכנסת". א-סאנע: "לחלוטין לא. זה המקום הכי פחות מתאים להיות סידור עבודה. זו שליחות". אילטוב: "אני לעולם לא ראיתי תפקיד ציבורי כעבודה. תמיד ראיתי בזה שליחות".

 

האם הרכב הכנסת הנוכחי יחגוג גם בשנה הבאה?

חסון: "אתה יודע למי נתנה הנבואה... אבל אני מקווה שההרכב הזה ישרוד עד גיל 63". מרגי: "זה תלוי בשני פרמטרים: 1. האם כוונותיה של הממשלה רציניות בנושא ירושלים והליבה, 2. גובה הלהבות אחרי וינוגרד". גדעון סער: "יש סיכוי לא רע שאת יום ההולדת הבא תחגוג כנסת חדשה, אך הדבר אינו ודאי". גלנטי: "קשה מאוד לנבא אותו. אצלנו במדינה הכל דינמי". אריאל: "אני מקווה ופועל כדי שביום ההולדת הבא הרכב הכנסת יהיה שונה".

 

גלאון: "אני לא אתפלא אם גם ביום ההולדת הבא ההרכב הנוכחי יישאר, אך אני מקווה שלא". ברכה: "לא חושב שהכנסת תשרוד עוד שנה". א-סאנע: "אני מאמין שעד תחילת 2009, לפני יום ההולדת הבא, יהיו בחירות". כבל: "תרשה לי להטיל ספק בכך". אילטוב: "אם יהיו בחירות, לדעתי כשליש מהכנסת ישתנה". זחאלקה: "אני חושב שהבחירות לכנסת יהיו אחרי הבחירות המוניצפליות. מתי בדיוק? קשה לדעת". גפני: "זו שאלה שאיש לא יודע לענות עליה, החל מראש הממשלה ועד אחרון האזרחים במדינת ישראל". 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דן בלילטי
עובדים על זה: אריאל
צילום: דן בלילטי
מזדקנים לא טוב: כבל
צילום: ירון ברנר
מי ביבים: ברכה
לא תתפלא: גלאון
צילום: גיל יוחנן
סכנה לדמוקרטיה: סער
צילום: דודי ועקנין
לשרוד עד 63: חסון
צילום: גיל יוחנן
לנו כבר יש פנסיה: גלנטי
צילום: גיל יוחנן
מומלצים