הסוד לחיים ארוכים אצל קשישים - הרצון לחיות
מחקר ישראלי מצא קשר מובהק בין רצונם של קשישים לחיות לבין מספר השנים שהם חיים. עוד עולה מהמחקר - בקרב הגברים הקשישים, הרצון לחיות גדול בהרבה מאצל הנשים
במחקר שנערך על ידי פרופ' שרה כרמל, יו"ר המרכז הרב תחומי לחקר הזיקנה באוניברסיטת בן-גוריון, שמשמשת גם כיו"ר החברה הישראלית לגרונטולוגיה, נבדקו 1138 איש בני 70 ומעלה מכל רחבי הארץ. הקשישים התבקשו לדרג את רצונם לחיות בסקאלה שבין אפס (אין רצון לחיות) לחמש (רצון חזק מאד לחיות).
גברים רוצים יותר לחיות מאשר נשים
נמצא כי לנשים יש פחות רצון לחיות מאשר לגברים. הרצון הממוצע של הנשים לחיות היה 3.8 לעומת 4.2 אצל הגברים. כ-80 אחוז מהגברים נמצאו בקבוצת "בעלי הרצון החזק לחיות", לעומת 65 אחוז מהנשים. בקבוצה שלא הביעה רצון לחיות היו 7 אחוזים מהנשים ו-2.5 אחוזים מהגברים. עוד נמצא כי נשים הביעו פחות רצון לחיות במצבי בריאות סופניים וקשים (ציון ממוצע 2, לעומת 2.4 אצל הגברים).
במחקר עוקב שנעשה כעבור שנתיים נמצא כי הרצון לחיות נחלש ככל שהאדם מזדקן. במחקר הראשוני היה הציון הממוצע 4.15 וכעבור שנתיים הרצון לחיות ירד ל-3.96. (מדובר בהבדל מובהק מבחינה סטטיסטית).
המחקר הוצג אתמול (ב') בכנס בנושא "איכות החיים אצל הזקנים ביותר" באוניברסיטת תל-אביב. החוקרת, יחד עם אורנה בראון-אפל וגליה שמי מאוניברסיטת חיפה, חזרו לקבוצת הקשישים ובדקו את תוחלת חייה כעבור שנתיים וכעבור שבע וחצי שנים. לאחר שנתיים נמצא כי בקבוצה שהביעה פחות רצון לחיות או חוסר רצון, נפטרו 23 אחוז מהמשתתפים, לעומת שבעה אחוז בלבד בקבוצה שהביעה רצון ממוצע או חזק לחיות. כעבור שבע וחצי שנים נפטרו 60 אחוזים מהקבוצה שהביעה פחות רצון לחיות, לעומת 35 אחוז בקבוצה תאבת החיים.
בארבעה מחקרים נוספים נמצא אישור למודל לפיו גברים בעלי רצון רב יותר לחיות מאשר נשים וצעירים בעלי רצון רב יותר ממבוגרים.
לדברי פרופ' כרמל, "הרצון לחיות מוסבר על ידי הרבה משתנים. יש לו קשר יותר למאפיינים פיזיים אצל גברים ולמאפיינים פסיכו-חברתיים אצל נשים. כמו כן הוא קשור להיבטים תרבותיים. רצוי שמטפלים בזקנים ישתמשו בכלי זה וינסו לחזק את הרצון לחיות אצל הזקנים".