שתף קטע נבחר

דו"ח האנטישמיות: איפה הכי מסוכן?

שנת 2007 עמדה בסימן ירידה במניין המקרים של תקיפות יהודים ומוסדות יהודיים ברחבי העולם. בארצות-הברית, אוסטרליה וגרמניה התמונה הפוכה. ומה התחזית להמשך?

חרף התייצבות ואף ירידה של מקרי אנטישמיות בחלק הארי של מדינות העולם, התלקחות במזרח-התיכון עלולה לגרום עלייה של האנטישמיות ברחבי תבל; בריטניה וצרפת מובילות במספר האירועים האנטישמיים באירופה; נרשמת עלייה באנטישמיות בגרמניה, באוסטרליה ובארצות-הברית, ובאוקראינה עברו מפעילות אנטישמית ספונטנית לפעילות מתוכננת מראש - אלה עיקריו של דו"ח שיוגש הבוקר (יום א') לממשלה בישיבתה השבועית.

 

היום מציינים ברחבי העולם את היום הבינלאומי לזיכרון השואה ולמאבק באנטישמיות, לפי החלטת האו"ם מנובמבר 2005. היום נקבע ל-27 בינואר - היום שבו שיחררו כוחות הצבא האדום את מחנה ההשמדה אוושויץ שבפולין ב-1945. את הדו"ח חיברו חברי הפורום הממשלתי למאבק באנטישמיות. את מחקרם ביססו על הפרסומים הנוגעים לאנטישמיות ושנאת זרים המתפרסמים בעולם, אשר באים לידי ביטוי, בין היתר, באמצעי התקשורת.

 

רוב מקרי האנטישמיות בארצות-הברית מתאימים למאפייני פעילות הימין הקיצוני. משטרת ניו-יורק דיווחה על עלייה בשיעור 30 אחוז באירועים - בחלק הארי שבהם מדובר בריסוס כתובות נאצה וחילול בתי-עלמין.

 

בין שאר המקרים שעליהם דווח בעת האחרונה בעולם, בראשית החודש שעבר תקפו שני צעירים את אסתר וייס (54) ואת בנה שרון באוסטרליה. התוקפים היכו את השניים באגרופים לראשיהם, ובד בבד קראו קריאות אנטישמיות. וייס סיפרה כי התוקפים תלשו את הכיפה מראשו של בנה והשליכו אותה על הארץ.


השחתת גן ילדים יהודי בגרמניה, פברואר 2007 (צילום: AFP)

 

ב-5 בדצמבר אירעו כמה תקיפות בסנט-פטרבורג שברוסיה. בין השאר, יהודי שנדקר סיפר כי קבוצת צעירים התקיפו אותו. ב-11 בדצמבר ניגשו כמה צעירים לקבוצת יהודים ששבו ממסיבת חנוכה בניו-יורק, קראו לעברם קריאות אנטישמיות ותקפו אותם פיזית.

 

ב-7 בינואר נופצו מאות מצבות בבית-קברות יהודי אשר משמש קהילות של שני בתי-כנסת בארצות-הברית. כמה ימים קודם לכן צוירו צלבי קרס על קירות המרכז היהודי לקשיש בברוקלין שבניו-יורק.

 

"האנטישמיות אורבת מעבר לפינה"

מחברי הדו"ח מבהירים כי הואיל ומפלגות הימין ברחבי העולם צוברות כוח פוליטי בשיח הציבורי ועמדותיהם - המתמקדות בשנאת זרים ומהגרים - מקבלות לגיטימציה, תיתכן עלייה בפעילות אנטישמית. לדבריהם, גם במדינות שבהן קיימת חקיקה מתאימה, האכיפה אינה עקבית וסדירה. גם מאבק השלטונות בתופעות אנטישמיות והכחשת שואה אינו אחיד ויעיל דיו. כך לדוגמה, השלטון באוקראינה הקים גופים שאמורים לאכוף את החוקים נגד האנטישמיות, אך השפעתם עדיין אינה ניכרת.

 

"בל נטעה - האנטישמיות לא נחלשת", אמר השר יצחק הרצוג (העבודה), המופקד, בין השאר, על יהדות התפוצות. "האנטישמיות אורבת מעבר לפינה, וממתינה לשעת כושר כדי להרים את ראשה המכוער".

 

יו"ר הסוכנות, זאב בילסקי: "אנו רואים כיצד המלים של נשיא איראן נהפכות כלי-נשק בידי גורמים קיצוניים בעולם, ומובילות למעשי אלימות ברוטליים. קשה להאמין כי יותר מ-60 שנה אחרי מלחמת העולם השנייה, עדיין חיים יהודים רבים בפחד ובחרדה באירופה ובמקומות אחרים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
חילול בית עלמין יהודי ברוסיה, ארכיון
צילום: אירנה אדלשטיין
פחד וחרדה: בילסקי
מחכה להרים ראש: הרצוג
צילום: אורי פורת
מומלצים