לראשונה בעולם: עברה השתלת כבד וסוג דמה השתנה
הרופאים נדהמו - נערה אוסטרלית הפכה למושתלת הראשונה בעולם שסוג הדם שלה הפך מ"או שלילי" ל"או חיובי". לרופאים אין הסבר, אולם בזכות התופעה היא לא תזדקק לתרופות לדחיית השתל
את זה הרופאים מעולם לא ראו: נערה אוסטרלית הפכה למושתלת הראשונה בעולם שסוג דמה השתנה לאחר השתלת הכבד, אותה עברה לפני שש שנים. פרטים על התופעה הנדירה כל כך פורסמו בכתב העת הרפואי "ניו אינגלנד" בגליונו החדש.
דמי-לי ברנאן, היום בת 15, עברה השתלת כבד כשהייתה בת 9 לאחר שסבלה ממחלה שגרמה לכשל בתפקוד הכבד. ברנאן החלה לקבל תרופות למניעת דחיית השתל, כשסוג דמה הוא "או שלילי".
בתקופה זו התרחש השינוי הדרמטי: תאי הכבד תקפו את מערכת החיסון שלה, וגרמו לתאי מח העצם שלה לייצר כדוריות דם מסוג "או חיובי", הזהה
לאלה של תורם הכבד. רופאיה מבית החולים לילדים בסידני אמרו כי אין להם הסבר לתופעה שהתרחשה.
"אין תקדים למה שהתרחש", אמר לתחנת רדיו מקומית ד"ר מייקל סטורמון, מומחה למחלות כבד בילדים מבית החולים, "כך שכולנו נדהמנו מהתופעה הזו". ההפתעה הייתה גדולה יותר כשהתברר שהנערה לא תזדקק עוד לתרופות למניעת שתל, לאחר שהכבד המושתל תקף את מערכת החיסון ולמעשה שינה אותה, בניגוד לתופעה ההפוכה המתרחשת בכל שאר מקרי ההשתלה.
סוג הדם נקבע על פי מולקולות סוכר המצויות על גבי הכדוריות האדומות. סוגי הדם העיקריים הם A, B, O ו- Rh הקובע האם סוג הדם הוא "חיובי" או "שלילי". סוג דם "O חיובי" הוא הנפוץ בעולם.
לפרופ' אילת שינער, מומחית להמטולוגיה ומנהלת שרותי הדם של מד"א, מקרים כאלו מוכרים, אולם רק אחרי השתלת מח עצם: "במקרה כזה תאי מח העצם מייצרים את סוג הדם של התורם, מה שמראה על קליטה של השתל".
פרופ' שינער מסבירה כי בשלב מסויים בתפתחות העובר מהווה הכבד בית החרושת לייצור דם ומכיל בתוכו תאי אב. גם בילדים הלוקים במחלות דם הופך הכבד מקור לייצור תאי דם. גם הפעם ככל הנראה הכבד שת התורם הכיל תאי אב שהגיעו למח העצם וייצרו את סוג הדם של תורם הכבד.
"החוקרים מצאו במח העצם של הנערה תאים המכילים את כרומוזום Y הגברי של התורם", אומרת שינער, "כפי הנראה התחולל בגופה מאבק בין תאי מח העצם שלה ושל התורם, עד שלבסוף החל גופה לייצר את סוג הדם שם התורם".