שתף קטע נבחר

"איך נזהה 16 אלף הרוגים ברעש אדמה?"

ביום שבו תפקוד את ישראל רעידת אדמה חזקה תיאלץ המשטרה להפעיל את גופי ההצלה הראשוניים עד לתפיסת הפיקוד בידי הצבא. כיום מסוגלת המשטרה לזהות 250 חללים ביממה והעלות להיערכות מלאה נאמדת ב-36 מיליון שקלים. כיצד ייראה יום הדין? תחזית אפוקליפטית

כ-16 אלף קרבנות בנפש צפויים ברעידת אדמה חזקה שעלולה לפקוד את ישראל, אפילו בעתיד הקרוב, אבל בעיות תקציב מעכבות את היערכות המשטרה לזיהוי את החללים לפני קבורתם - כך התריע היום (ב') נציג המשטרה, סנ"צ יוסי וילנר, באוזני הוועדה המיוחדת של הכנסת לבדיקת היערכות משרדי הממשלה לאירוע המוני של רעידת אדמה.

 

בתכנית ההיערכות הלאומית ממונה המשטרה על זיהוי החללים, אך לדברי וילנר במצב הנוכחי יכולה המשטרה לזהות רק 250 חללים ביממה. עם זאת, המשטרה הזמינה מחו"ל תוכנת מחשב מיוחדת לזירוז הזיהוי, בעלות של 800 אלף שקל, אבל היא תופעל רק לקראת סוף השנה.

 

ממדי האסון מבוססים על אומדני מומחים של היקף ההרס הצפוי של מבנים, שנמסרו לוועדת ההיגוי הממשלתית לנושא רעידות אדמה. גיאולוגים מציינים כי רעשים קטלניים בהיקף המוני פוקדים את הארץ במחזורים של כ-80 שנה והרעש הקודם פקד את ישראל ב-1927. וילנר ציין כי נדרשת היערכות מיוחדת גם לאפשרות של הוצאת החללים מהקברים לשם זיהוי. בהקשר זה אמר יו"ר הוועדה, ח"כ משה כחלון (ליכוד), כי נבדקת אפשרות של אחסון הגופות במכולות קירור.

 

וילנר הוסיף כי למערך הזיהוי של המשטרה חסרים 4.5 מיליון שקל לציוד מחסני החירום של המחלקה לזיהוי פלילי הממונה על הנושא. המימון נדרש בין השאר להקמת מאגרי זיהוי ביומטריים באמצעות דנ"א וטביעות אצבע. וילנר גם הדגיש את המחסור החמור ברופאים פתולוגיים הדרושים למטרה זו ואת הצורך בשדרוג המעבדות. כיום נשענת המשטרה על תקן של שבעה רופאי המכון לרפואה משפטית באבו-כביר, שמסוגלים לזהות עד 100 גופות ביום. "נושא זה לא עומד בסדר העדיפויות של שום גורם", טען וילנר.

 

העלות להיערכות מלאה: 36 מיליון שקל

נציג המשטרה הדגיש כי להיערכות מלאה של המשטרה להתמודדות עם רעידת אדמה קטלנית נדרשים 36 מיליון שקל, שטרם הוקצבו בפועל. קיימת אמנם פקודת מבצע - "כדור שלג" - אבל טרם גובשה תוכנית פעולה ברמה לאומית, אלא רק תוכניות נפרדות למפקדות המשטרה האזוריות שיפעלו באופן עצמאי נוכח האפשרות של ניתוק זרם החשמל, והרס כבישים וגשרים.

 

המשטרה אמורה לשלוט במצב ולהפעיל את גופי ההצלה הראשוניים לפחות במשך 24 השעות הראשונות שלאחר הרעש, עד שפיקוד העורף של צה"ל יתפוס את מקומה ויפעיל את כוחות ההצלה והחילוץ. זאת, למעט פעולות הזיהוי ושמירת הסדר כולל היערכות מיוחדת למניעת פעולות ביזה ממבנים הרוסים.

 

המשנה למנכ"ל המשרד לביטחון פנים, אליעזר רוזנבאום, מסר כי המשטרה מכינה תכנית פעולה ארצית ומשתדלת לצמצם את המחסור בתקציב על חשבון פעילויות אחרות, "אבל לא נראה שתצליח לסגור את הפערים עד סוף השנה ללא תקציב נוסף", אמר.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
האדמה רועדת. ארכיון
צילום: רויטרס
רעידת אדמה בפרו. בקרוב בישראל?
צילום: איי אף פי
מכונית שנהרסה ברעש אדמה בפרו. ארכיון
צילום: איי אף פי
מומלצים