שתף קטע נבחר

 

המומחים הזהירו: החוק מתאים לטהרן, לא לי-ם

ועדת החוקה של הכנסת דנה בהצעת החוק אשר תסמיך את עיריית ירושלים לאסור מצעדי גאווה. יו"ר הוועדה העדיף הידברות על חקיקה אך חברי הכנסת והמשתתפים בדיון לא הראו סימני פשרה. מומחה למשפט: "החקיקה בסדר אם ירושלים היא טהרן". ח"כ נסים זאב אמר בדיון כי יש לטפל ב"מגפת" ההומאים "כמו בשפעת העופות"

דיון סוער התקיים היום (ג') בוועדת החוקה של הכנסת, בנוגע להצעה האוסרת בפועל קיום מצעדי גאווה בירושלים. בסופו של דבר לא התקיימה הצבעה בנושא. האגודה ההומו-לסבית מסרה בתגובה לדיון כי "בירת העם היהודי הופכת לבירת החושך העולמית".

 

על פי ההצעה, חוק יסוד: ירושלים בירת ישראל יתוקן כך שמועצת העירייה תוכל לאסור על מצעדים ותהלוכות שיש בהם "פגיעה בערכים דתיים או ברגשות הציבור בכלל". המציעים, ח"כ אליהו גבאי וחברי כנסת מש"ס, קיבלו תמיכה מהממשלה ומ-40 ח"כים בקריאה הטרומית בכנסת, אולם יו"ר הוועדה, ח"כ מנחם בן-ששון (קדימה), הציע היום להעדיף הידברות על חקיקה.

 

ח"כ נסים זאב (ש"ס), אחד מיוזמי החוק שצפה בבוקר בשלטים שנתלו על דלת ביתו בגנות הצעת החוק, טען בדיון שהחקיקה נועדה לעזור להומואים ולסביות שמחפשים דרך להקים משפחה. אם זה תלוי בו, אמר, היה מצרף אותם לנרקומנים ולאלכוהוליסטים שמטופלים בוועדת הגמילה בראשותו שבכנסת.

 

זאב אף השווה את פעילות התנועה ההומו-לסבית למגפה שעלולה לגרום להשמדה עצמית של ישראל היהודית וצריך לטפל בה "כמו שמשרד הבריאות טיפל במגפת שפעת העופות". זאב ביקש להגן על הנוער מפני הידבקות ב"מגפה", אם החוק ייתן לגיטימיות למצעדי התנועה. "לא במקרה השוותה התורה את משכב הזכר למשכב עם בהמה וגזרה מיתה על מי שנתפס בהם", אמר.

 

חבר הכנסת מש"ס קם ללכת כשח"כ זהבה גלאון (מרצ) הטיחה בו שאמירותיו "חושפות בורות ובערות". היא חששה שבגללו "מחר יאסרו על נשים ללכת בגילוי ראש בחוצות ירושלים".

 

"התיירים מחפשים את הצביון הדתי"

במהלך הדיון האיץ גבאי בבן-ששון למהר כמה שיותר כדי להכניס את המגבלה לספר החוקים, אך בן-ששון לא נבהל: "אנחנו לא בית חרושת לחוקים שעושים בחטף. החקיקה לא תעבור כמה שיותר מהר אלא כמה שיותר יסודי", אמר. "אין מקום לגרור את זכות ההפגנה לתרי"ג מצוות". הוא הציע לצדדים לקבל את הפשרה שלו או להזמין את המומחים מטעמם לאחת הישיבות הבאות, שמועדן טרם נקבע.

 

ח"כ גבאי וח"כ יצחק וקנין (ש"ס) אמרו שדווקא מתן הסמכות למועצה העירייה לקבוע אם מצעד כלשהו פוגע ברגשות הציבור, מעניקה מעמד מיוחד לירושלים כבירת ישראל. ח"כ גבאי הוסיף גם את המימד התיירותי. לדבריו, התיירים שבאים לירושלים מחפשים את הצביון היהודי שלה, כמו הקתולים שמחפשים בוותיקן את הצביון הנוצרי והמוסלמים שמחפשים במכה את רוח האיסלאם.

 

מנגד, חברי הכנסת שלי יחימוביץ (עבודה) ודב חנין (חד"ש) שאלו בהקשר להסמכת העירייה להחליט - מה פוגע ברגשות הציבור. "השמים לא נפלו אחרי שהמצעד צעד", אמר ח"כ חנין.

 

"החקיקה נועדה לעזור להומואים"

מרדכי קרמניצר, פרופסור למשפטים שהשתתף בדיון, חידד את ההיבט העקרוני-חוקתי. "מבחן חופש הביטוי זה הביטוי עצמו, שנמצא רק במקום שהוא פוגע בנימי הרגש הכי עמוקים", אמר. "החקיקה בסדר אם ירושלים היא טהרן, אם רוצים לשמור בה על צביון דתי מסוים, אך לא אם היא גם בירתם של הלא-דתיים". ח"כ הרב יצחק לוי (האיחוד הלאומי-מפד"ל) העיר, שגם את הכניסה לתפילות בהר הבית המשטרה לא מכניסה את כל המתפללים.

 

פרופ' קרמניצר דחה את ההשוואה. לדבריו, יש הבדל בין שמירה על הסדר וביטחון הציבור למניעת הפגנה רק מחשש שהיא תעורר חוגים מסוימים להתפרע, ומתן מעמד חוקתי מהסיבה השניה הוא ההפך הגמור למה שמדינה יהודית דמוקרטית צריכה להיות. "זו חקיקה פסולה. ישראל תחדל להיות דמוקרטית אם תפגע בחופש הביטוי", הוא אמר.

 

הרב לוי לא הרפה. "אתה מרוקן את המדינה היהודית מתוכן".

קרמניצר השיב: "חקיקת השבת דווקא כשרה בעיני, הודות להשלכותיה החברתיות. אבל תפארתה של היהדות הדתית לא תהיה על חוקים של כפיה דתית. ככל שמדובר בציבור מושפל שמפגין מנהמת לבו דווקא הוא ראוי להגנה תקיפה וחזקה יותר".

 

יו"ר האגודה ההומו-לסבית, מייק האמל, אמר בתגובה לדבריו של ח"כ זאב כי הדברים "מבישים ומפחידים ומוכיחים עד כמה הכנסת, מעוז הדמוקרטיה, נהפכה למקום עצוב המבקש להפוך את בירת העם היהודי לבית החושך העולמית".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מצעד הגאווה בירושלים, בשנה שעברה
צילום: נועה רז
ח"כ בן-ששון. צריך הידברות
צילום: גיל יוחנן
צילום: אפרים קילשטוק
ח"כ גבאי. מיוזמי החוק
צילום: אפרים קילשטוק
מומלצים