כשהממשלה מהססת, הערים נאבקות בזיהום
בעוד כשבועיים יחתמו ראשי 15 הערים הגדולות בישראל על אמנה בינלאומית, ויתחייבו להפחית את פליטת גזי החממה בתחומן ב-20 אחוז עד שנת 2020. בין השאר יידרשו העיריות לחסוך בחשמל ומים, להפחית נפח פסולת ולעודד מיחזור, להפחית זיהום אוויר מתחבורה ולעודד בניה ירוקה ושמירת שטחים פתוחים. הבטחות שיושלכו למגירה? יו"ר פורום ה-15, רון חולדאי, מתחייב שלא
ראשי 15 הערים הגדולות בישראל צפויים להרתם בעוד כשבועיים למאבק בהתחממות כדור הארץ תוך הצבת יעד מוגדר: התחייבות להפחית את סך פליטות גזי החממה שלהן בשיעור של 20 אחוז (מהשיעור של שנת 2000) עד שנת 2020. בטקס חגיגי במעמד נשיא המדינה, יחתמו ראשי הערים על האמנה הבינלאומית של ארגון ICLEI, ויתחייבו ליישם שורה של צעדים כדי להפחית את שיעור פליטת המזהמים בתחומן.
בעוד שמדיניות הממשלה בנושא הפחתת הפליטות מגומגמת והססנית - ולדעת אחדים אפילו הרסנית - יתחייבו הערים בשלב ראשון לערוך סקר מזהמים ופליטות עירוני ולהגדיר את מוקדי זיהום האוויר המרכזיים בשטחן. בשלב הבא יידרשו הערים להגדיר יעדים כמותיים ולקבוע יעד שנתי להפחתת פליטות עד לשנת היעד הסופית (2020). בשלב השלישי תתגבש תוכנית פעולה מקומית והעיריות תתבקשנה ליישמה ולהטמיעה בפעילות העירייה, בקרב עובדיה, בקרב התושבים ובמערכת החינוך.
משמעות הצעד עשויה להיות מרחיקת לכת עבור 40 אחוז מתושבי מדינת ישראל - כ-3 מיליון בני אדם - המתגוררים בתחומן של אותן רשויות. היא תשפיע גם על כ-40 אחוז נוספים מתושבי ישראל שמקבלים שירותים בתחום אותן רשויות או פוקדים אותן מדי יום.
האמנה של ICLEI מתייחסת לארבעה תחומים עיקריים: תחבורה ודלקים, שימור אנרגיה ובניה ירוקה, פסולת ומיחזור ושטחים ירוקים. מפעלים הפועלים בתחומי הערים יידרשו להתייעל ולהפחית את פליטות גזי החממה שלהן, העיריות יידרשו להפחית את צריכת החשמל והמים שלהן, ולעודד את התושבים לפעול בדרך דומה. הן יידרשו לתת את דעתן לעידוד בניה "ירוקה" החוסכת באנרגיה, ולניצול מקורות אנרגיה מתחדשים. הן יידרשו לפעול בעצמן - ולעודד את תושביהן - להפחתת נפח הפסולת שלהם על ידי מיחזור.
התחבורה הציבורית הפועלת בערים תידרש לעמוד במכסות פליטה קבועות מראש, והעיריות תידרשנה לפעול להפחתת פליטות גזי החממה מתחבורה פרטית העוברת בשטחן באמצעים שונים - עידוד תחבורה ציבורית נקיה, אגרות גודש, חניונים מחוץ לערים, שבילי אופניים וכ"ד.
מצטרפים לסיאטל, לונדון וסן פרנסיסקו
היוזמה לחתימה על האמנה נולדה מתוך פעילותם המתמשכת של הרשויות הגדולות, הפועלות מזה שמונה שנים בפורום עצמאי המכונה "פורום ה-15". פורום זה הוקם במטרה להעצים את סמכויותיהן בתחומי כמו תחבורה, תיכנון ואיכות הסביבה. האמנה עליה יחתמו ראשי הערים היא האמנה של ארגון ICLEI, ארגון בינלאומי הפועל בחסות האו"ם והאיחוד האירופי, ומקדם יוזמות סביבתיות ברמה המוניציפלית.
הבחירה בפעולה ברמה המוניציפלית קיבלה זריקת עידוד משמעותית בוועידת האקלים בבאלי בסוף 2007, שם הושמעה רבות הסיסמא חשוב גלובלית – פעל מקומית (Think Global – Act Local). חברי המשלחת הישראלית לוועידה התרשמו כי עיקר הפעילות העולמית בתחום הפחתת הפליטות מתבצעת דווקא ברמה המוניציפלית ולא ברמה הארצית.
הסיבה להתמקדות ברמה המוניצפלית איננה רק בשל הקושי לגייס ממשלות, על מנגנוניהן הביורוקרטיים הכבדים, לתהליכי הפחתת גזי חממה. הסיבה נעוצה דווקא בעובדה כי מחקרי איכות סביבה מצביעים על הערים כעל מוקדי הזיהום המרכזיים כיום בעולם. מהמחקרים עולה כי הראשונים להיפגע מזיהומי אוויר או מהשלכות התחממות כדור הארץ הם תושבי הערים, שגם סובלים מירידה באיכות החיים וחשופים למחלות שונות.
מארגני האירוע מתחייבים כי החתימה על האמנה לא תהיה צעד הצהרתי בלבד. "זהו חלק מתוכנית אופרטיבית שהתווה ארגון ICLEI, עליה חתומות מאות רשויות מוניציפליות ברחבי העולם - ביניהן ערים כמו סיאטל, סן פרנסיסקו ולונדון", הם מדגישים. רק שלוש רשויות בישראל הצטרפו לארגון עד כה - רעננה, כפר סבא והמועצה המקומית שהם.
"בכל העולם הרשויות המוניציפליות הן אלה המובילות את השינויים הסביבתיים וכך קורה גם בישראל", אמר רון חולדאי, ראש עיריית תל אביב-יפו ויושב ראש פורום ה-15. "אנו מאמינים שהאמנה הזו תסייע להבטיח שתושבי הערים הגדולות בישראל ייהנו מאוויר נקי יותר ואיכות חיים גבוהה יותר. זוהי ראשית הדרך ועכשיו מתחילה העבודה האמיתית. אנחנו בטוחים שממשלת ישראל תירתם ותצטרף למאמץ המשותף על ידי מתן סמכויות לערים הגדולות, שיאפשרו לנו להגשים את החזון החשוב הזה הלכה למעשה".