שתף קטע נבחר

 

שר הרווחה: עזרו לנו למצוא הומלסים

השר יצחק הרצוג קורא לציבור לגלות עירנות, וליידע את הרשויות על דרי רחוב החיים בקרבת מקום מגוריהם. בימים האחרונים קפאו למוות מספר דרי רחוב בעקבות הקור העז - ובירושלים נרשמה עלייה של שליש בקרב הצעירים שביקשו מחסה מהקור בבית עמותת עלם

"בימים אלו, כשגל הקור בעיצומו, אני קורא לציבור להפגין עירנות ורגישות, ולדווח למוקדי החירום ברשויות המקומיות, על כל אדם שהפך את הרחוב לביתו". שר הרווחה, יצחק הרצוג, פונה לציבור באמצעות ynet, ומבקש עזרה באיתור הומלסים. משרד הרווחה פתח במבצע לאיתור דרי רחוב, בעקבות מקרי המוות שאירעו בימים האחרונים. 

 

אזרחים מתבקשים להתקשר לקו חירום של המשרד - 118, או למוקדי 106 ברשויות המקומיות, בכל מקרה שמבחינים באדם שחי ברחוב.   

 


חסר בית בתל-אביב, הערב. (צילום: עופר עמרם)

 

"משרד הרווחה והשירותים החברתיים, נערך יחד עם משרדים אחרים, ויחד עם הרשויות המקומיות, על מנת לתת מענה לצורכי אוכלוסיה זו, במטרה לאתר, לטפל ולשקם את דרי הרחוב ולהטיב עם מצבם", סיפר השר הרצוג. "המשרד מפעיל מסגרות טיפול שונות החל במיצוי זכויות, טיפול פסיכו-סוציאלי וקבלת שירותים נלווים עד להשמה במסגרות טיפוליות שיקומיות. המשרד מתכנן לפתוח במהלך 2008 יחידות מקומיות נוספות לדרי רחוב בבת ים, נתניה ולוד".

 

בישראל חיים יותר מ-3,000 דרי רחוב. על פי נתוני משרד הרווחה, ישנם 2,400 דרי רחוב הנמצאים תחת השגחה, ולפי ההערכות, יש עוד כאלף דרי רחוב שאינם מוכרים למשרד.

 

רוב ההומלסים חיים בערים הגדולות. מקלטי לילה או מרכזי אבחון ושיקום להומלסים קיימים בירושלים, תל-אביב, חיפה, חדרה, פתח-תקוה, באר-שבע ואשדוד ובעוד מספר ערים גדולות. ברשויות מקומיות קטנות, בהם לפי ההערכות חיים פחות מ-15 דרי רחוב בכל אחת, מספק משרד הרווחה פתרונות נקודתיים: סיורים ליליים של עובדים סוציאלים ופקחים של הרשות המקומית, במהלכם מזמינים את דרי הרחוב להכנס למקלטי לילה, וכאשר הם מסרבים, מסופקים להם שמיכות, מעילים, ומזון בסיסי.

 

גם עמותת עלם, המטפלת בנוער בסיכון, הרחיבה את פעילותה בעקבות מזג האוויר הסוער. בירושלים ובתל-אביב, בהם מתרכזים מרבית דרי הרחוב הצעירים, פועלות ניידות עלם במהלך כל הלילה.  

 

"היום נרשמה עלייה של כ-30 אחוז של צעירים שביקשו מקלט בגלל הקור", סיפרה ל-ynet יעל מיטלמן, עובדת סוציאלית בבית "גלגל", מרכז לצעירים חסרי בית ששייך לעמותת עלם בירושלים. "הם שמעו על ההומלסים שמתו בזמן האחרון בגלל הקור, ופחדו שגורלם יהיה זהה. מדובר באנשים שנפלטו מכל המערכות, הם ממורמרים וכועסים על המדינה ועל החברה, ובכל פעם מחדש צריך להוכיח להם שאנחנו כאן בכדי לעזור. אני רואה המון פחד ותחושה של 'שכחו אותי, אני יכול למות בזולה ואף אחד לא יידע'".

 

על פי ההערכות בעמותת עלם, יש כ-8,000 בני נוער וצעירים בני 14-26 הנמצאים ברחובות. בקרב הבנים, כ-70 אחוז מהם עולים חדשים. מקרב הבנות, רק מחציתן עולות חדשות. 

 

גם בעמותת "דלת לתקווה" - המקנה לדיירי רחוב ונשים העובדות בזנות מקלט במהלך היום - מדווחים על עלייה במספר הנזקקים בימים האחרונים: "יותר ויותר אנשים מגיעים לבקש אוכל ובגדים חמים בימים האחרונים", סיפר ל-ynet בריאן סלייטר, ממייסדי העמותה. לדבריו, "אפשר היה למנוע את מותם של כל דיירי הרחוב שנפטרו בימים האחרונים, אם הרשויות היו מטפלות בהם כמו שצריך, והאנשים האלה היו זוכים ליותר תשומת לב". 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עופר עמרם
הציבור מתבקש לדווח.
צילום: עופר עמרם
מומלצים