קורבנות שואה יורשו לתבוע חב' ביטוח גרמניות בישראל
קורבנות שואה בעלי פוליסות ביטוח ויורשיהם יהיו זכאים לתבוע חברות ביטוח גרמניות בישראל. רוב הנהנים מההסדר, קבעה השופטת זהבה אגי, סגנית נשיא בית משפט השלום בתל אביב, הם אנשים קשישים, ו"הציפייה הסבירה" היא לאפשר להם לתבוע את זכויותיהם בפורום הנוח להם – שהוא מקום מושבם
בית משפט השלום בת"א קבע כי קורבנות שואה ויורשיהם יהיו זכאים לתבוע חברות ביטוח גרמניות בישראל. רוב הנהנים מההסדר, קבעה השופטת זהבה אגי, סגנית נשיא בית משפט השלום בתל אביב, הם אנשים קשישים, ו"הציפייה הסבירה" היא לאפשר להם לתבוע את זכויותיהם בפורום הנוח להם – שהוא מקום מושבם.
התובעת, אילנה שמיר, היא בתו והיורשת של רמי ברכה ז"ל, שחי ונפטר בבולגריה ב-1947. הנתבעת, חברת RAS באמצעות עו"ד רחל לויתן, היא חברת בת של Allianz, חברת ביטוח גרמנית שביטחה את ברכה ז"ל ומכוח פוליסה זו תובעת בתו תגמולי ביטוח בסך 500 אלף דולר.
לפי הסכם מ-2002, חברות ביטוח גרמניות שהוציאו פוליסות ביטוח חיים בין 1920-1945 יבדקו זכאות לתביעות ביטוח לפי הנחיות של נציבות בינלאומית לתביעות ביטוח על תקופת השואה וקרן לה שותפות גרמניה, ארה"ב, מדינות מרכז ומזרח אירופה וישראל. יחד עם התביעה ביקשה שמיר, באמצעות עורכי הדין פטר גד נשיץ ועופר מוטולה ממשרד נשיץ-ברנדיס, לאפשר לה להמציא את התביעה לחברת RAS, שמקום מושבה באיטליה. השופטת אגי אישרה את הבקשה במארס 2007 וחברת RAS עתרה לביטול ההחלטה.
השופטת אגי עברה על השלבים, שיבחן בית המשפט בשאלה האם להתיר המצאה של כתבי דין מחוץ לתחום השיפוט שלו, גרמניה במקרה הנוכחי. ראשית, קבעה, לשמיר יש "עילת תביעה טובה", כנדרש בחוק. חברת הביטוח מכירה בקיומה של הפוליסה שהוצאה לאביה המנוח, שהיא היורשת החוקית שלו.
לבית המשפט שני שיקולים מרכזיים, נכתב, בבחירת הפורום הנאות לניהול הסכסוך. הראשון הוא שיקולי נוחות במובן של ניהול ההתדיינות המשפטית מבחינת הצדדים. שיקול זה, ציינה השופטת אגי, הולך ופוחת כיוון שבעידן הגלובאלי, במיוחד לגופים מסחריים רב לאומיים, כמו חברת הביטוח, פעילות חוצה יבשות. אם כבר, ציינה, טיעון זה משחק לטובת התובעת שלא "תזדקק לכתת רגליה במדינות חוץ ולתבוע את זכויותיה".
השיקול השני קשור לציפיותיהם הסבירות של הצדדים. שמיר, ציינה השופטת אגי, לא הייתה צד להסדר בין חברות הביטוח, הקרן והנציבות. הסדר זה בא לאפשר לקורבנות השואה ויורשיהם לתבוע חברות ביטוח גרמניות לפי פוליסות שהוצאו בשנים לפני מלחמת העולם. הסדר נועד על מנת להקל עליהם ולא להקשות. הציפייה הסבירה של התובעים היא שיוכלו לתבוע במקום מושבם. למשפט הישראלי יש עניין בתביעות אלו ובוודאי לאור העובדה שקיימים עוד אנשים שעשויים ליהנות מן ההסדר זה ומתגוררים בארץ.
לפיכך, סיכמה השופטת אגי, חברת הביטוח לא סתרה את קיומם של התנאים למתן היתר המצאה מחוץ לתחום השיפוט ואין מקום לביטול ההחלטה. בקשתה נדחתה והמשמעות היא כי קורבנות שואה ויורשיהם יהיו זכאים לתבוע חברות ביטוח גרמניות בישראל.
למען הניצולים
צילום: index open
מומלצים