הוכרזו הזוכים בפרס קיפוד הזהב
"סיפורו של איש בודד", בבימויו ובכיכובו של עופר עמרם, זכתה בפרס הצגת הפרינג' ל-2007. "על החטא" של תיאטרון מלינקי גרף את פרס הבימוי והשחקן
טקס פרסי "קיפוד הזהב" של תיאטרוני הפרינג' בישראל נערך בצהרי יום שישי במתחם תיאטרון קרוב שבתחנה המרכזית החדשה בתל אביב. לטקס החגיגי והשמח, שסימן את שיאה של עונה פוריה במיוחד, קדמו השנה אירועי "לילה פרינג'".
פרסי "קיפוד הזהב" הוענקו השנה ב-13 קטגוריות ועל הפרסים התמודדו 24 הצגות. חבר השופטים, בראשותו של פרופסור שמעון לוי, כלל את המוזיקאית חנה הכהן, מנהל המחלקה לתיאטרון קהילתי באוניברסיטת תל אביב פיטר הריס, המלחינה גלית פלורנץ, המחזאי ניצן כהן והשחקנים אביב פינס, אנה בניאל ומירה עוואד.
חבר השופטים החליט להעניק את פרס ההצגה הטובה ביותר ל"סיפורו של איש בודד", יצירתם המשותפת של רננה רז ועופר עמרם שגם ביים את ההצגה ושיחק בה. "זוהי עבודה מקורית, מרגשת ומצמררת ביופייה עם צוות מצוין של שחקנים ומפעילי בובות, עיצוב מקסים, תאורה מעולה ומוזיקה יפהפייה של יובל מסנר. זוהי הצגה שהיא הפרינג' במיטבו".
"סיפורו של איש בודד" (צילום: אבי נתן)
אבל המנצחת הגדולה היתה ללא ספק קבוצת תיאטרון "מלינקי" הפועלת מזה יותר מעשור. איגור ברזין, מייסד ובמאי הלהקה, גרף את פרס העיבוד למחזה של "החטא ועונשו" מאת דוסטוייבסקי ופרס הבימוי של ההצגה "על החטא", שגרפה במקביל גם את פרס השחקן הטוב ל-2007, שהוענק לדודו ניב על תפקידו כחוקר האינקוויזיטור, פורפירי.
עם תום הטקס ביקשה מנהלת פרסי "קיפוד הזהב", דינה זהר, להדגיש: "קבוצת תיאטרון מלינקי גרפה השנה ארבעה פרסים שהם המשך ישיר של זכייתה לפני שנתיים בפרס הצגת השנה שהוענקה על עיבודם המצוין לתיאטרון של היצירה 'הזר'. יצירותיה ותפיסתה התיאטרונית של הקבוצה זכו להוקרה הן של הקהל והן של הביקורת. מצער מאד שעד כה, לאורך 10 שנות פעילותה של הקבוצה, לא זכתה להגיע לבית משלה שבה תוכל למצות את כל יכולותיה".
פרס השחקנית הוענק ללני שחף-בנאי על תפקידה בהצגה "פדרה מאוהבת" מאת לילך דקל שעלתה בתיאטרון תמונע.
"על החטא ועונשו" (צילום: גדי דגון)
פרס על כתיבת מחזה הוענק השנה ליוספה אבן שושן על "נשים זרות" שעלה בתיאטרון הערבי-עברי ביפו. ההצגה זכתה גם בפרס על עבודת עיצוב תאורה שהוענק לזיו וולושין על חללי הסף והאור-צל שהגדירו את ההצגה ברגישות ובדייקנות.
חברי מרכז שלומי לתיאטרון אלטרנטיבי, גרפו את פרס "קיפוד הזהב" על עבודת האנסמבל הטובה ביותר. הפרס הוענק להם על העבודה המשותפת בהצגה "ישנים.
פרס על קונספט בימתי ייחודי הוענק להצגה "הדודה פרידה" של נעמי יואלי. ההצגה, שגרפה השנה גם את הפרס הראשון בפסטיבל עכו לתיאטרון אחר.
פרס עיצוב התפאורה הוענק למיקי בן כנען על עבודתה בהצגה "אבנים" של תיאטרון אורתו-דה.
חילוקי דעות התעוררו בין צוות השופטים לגבי פרס המלחין שהוענק בסופו של דבר לאדי זיסמן על כתיבת המוזיקה להצגה "היי יפה", קברט תיאטרוני מרשים במיוחד על הדימוי הנשי ותפיסת הנשיות בחברה המודרנית. "הדילמות היו קשות במיוחד בקטגוריה זו", אמרו השופטים והדגישו, "ארבע המועמדויות היו כמעט שקולות באיכויותיהן. המוזיקה בארבע ההצגות לא רק ליוותה את העלילה אלא הפכה לעיתים לדמות עצמאית, נושאת מסר והבעה בזכות עצמה. הפרס הוענק לאדי זיסמן על עבודה מצוינת והשתתפות פעילה רבת חן ומלאת חיים בהצגה". השופטים ביקשו לציין לשבח את שלוש המתמודדים האחרים: יובל מסנר ("סיפורו של איש בודד"), יוסי מר חיים ("הדודה פרידה"), ריף כהן ונועם רותם ("פדרה מאוהבת").
ההצגה "היי יפה" זכתה במקביל גם בפרס עיצוב התלבושות שהוענק למעצבת אולה שבצ'וב.
את רשימת הקטגוריות הרשמיות נעל פרס המבצע שהוענק לדודו בן זאב על
תפקידו בהצגה "אינטגרציה". הפרס, שמוענק על שימוש באמצעים ואלמנטים בימתיים אחרים, ניתן לבן זאב על ביטוי מרגש לחוויית ההורות הפרטית שלו לילד אוטיסט בן 14, על אמירה אישית-חברתית נוקבת ונוגעת ללב.
שני פרסים מיוחדים הוענקו במסגרת הטקס השנה. פרס היצירה הוענק לאשת התיאטרון נטע פלוצקי על השפעתה על מפת הפרינג' הישראלית ותרומתה האדירה. את הפרס העניק לפלוצקי איש התיאטרון הוותיק ומייסד תיאטרון הסימטה, ניקו ניתאי שתיאר את תהליך גדילתה כשחקנית והשפעה כמורה ויוצרת.
פרס על תרומה מיוחדת הוענק לשחקנית הוותיקה מרים נבו, מראשונות השחקניות שפעלו במסגרת של תיאטרון אחר בישראל. את הפרס העניקה לנבו, מנהלת תיאטרון הסימטה, עירית פרנק לשעבר תלמידתה.