קובה צמחונית? יש חיה כזאת
יעל גרטי הכינה קוּבֶּה צמחונית-בריאותית, ממולאת בסויה ובצנוברים, אפויה (לא מטוגנת!) ושוחה בתבשיל דלעת מתובל; מוכנים להשתתף בניסוי?
עורו, אחיי הצמחוניים, הכנתי לכם קוּבֶּה! כן, גם לנו מותר לפעמים לאכול קובה, ממולאת בסויה או בכל מה שמתחשק. כצמחונית (כבר 14 שנה) לא הזדמן לי מעולם להכין קובה. כשטעמתי את הקובה הצמחונית הטעימה של בנות "צ'יבָּאוּלָה", שמבשלות אוכל צמחוני- בריאותי, התלהבתי וביקשתי את המתכון, מבלי לדעת לקראת איזה פרוייקט מטורף אני הולכת.
"כל מי שמכין קובה הוא קצת מטורף", קבע אסף הצלם, שבצוק העתים נטש את המצלמה ועזר לי לקבֶּבּ קוּבּות, "ומי שמכין קובה צמחונית-בריאותית מטורף פי כמה". מה בריאותי בקובה הזו? הבצק שלה מורכב מקמח מלא ומסולת מלאה, המלית מורכבת מסויה (להלן: חלבון איכותי) והיא איננה מטוגנת, כי אם אפויה.
האמת היא שמראה הסויה הקצוצה, שדומה למראה בשר טחון, כמו גם הריח העולה ממנה, לא עושה לי טוב. אני נרתעת ממאכלים דמויי-בשר בדיוק כמו מבשר, כך שבפעם הבאה שאכין קובה צמחונית אמלא אותה בתרד, לבּנה, נבטוטים ובזיליקום, כמו זו שאכלתי בזמנו במסעדת "Human Nature", שנסגרה, למרבה הצער.
מאחורי צ'יבָּאוּלָה, שפירושו שָבֵע בסינית, עומדות לירון פסטרנק ושירי אלנבוגן, סטודנטיות לרפואה טבעית ותזונה נטורופתית, שמבשלות אוכל בריאותי פעמיים בשבוע ומפיצות אותו ברחבי גוש דן. עקרונות הבישול שלהן ברורים: רק דגנים מלאים, ללא טיגון, ללא בשר, ללא מוצרי חלב, ללא תפוחי אדמה או חצילים וללא חומרים משמרים; ולא, האוכל שלהם אינו אורגני. המחיר נע החל מ-40 שקלים למנה ליחיד (שאפשר לבוא לקחת ממטבחן שברחוב השרון בתל אביב), וכלה בקופסאות מזון גדולות, 4 ליטרים נפחן, שעלותן 200 שקלים (שאפשר לקבל באמצעות שליח). כל ארוחה מורכבת מארבע מנות שונות: מנה עיקרית, דגנים מלאים, קטניות וירקות. עוד מציעות לירון ושירי עוגות ועוגיות בריאותיות, ביניהן מככבות עוגיות גרנולה מקמח מלא, טעימות להפליא. לפרטים הקליקו כאן.
קובה ממולאת סויה וצנוברים, בתבשיל דלעת
מתכון של לירון פסטרנק ושירי אלנבוגן, "צ'יבָּאוּלָה"
אל תתנו למתכון הארוך להרתיע אתכם: הבצק והמלית קלים מאוד להכנה, האלמנט היחיד במתכון שמצדיק קיטורים הוא רשימת התבלינים הארוכה בתבשיל הדלעת. אם אתם רוצים לקצר תהליכים בשלו קוביות דלעת עם קינמון, כמון, מלח, פלפל שחור ומים רותחים- עד להתרככות, ואם אין לכם עניין בתבשיל הדלעת ניתן לטבול את הקובה, המעט יבשה (בכל זאת, היא אפויה) בטחינה ירוקה או ביוגורט מתובל בשום ובעשבי תיבול.
פתיתי סויה נמכרים בבתי הטבע (16 שקלים לק"ג) תחת השם פתיתי שפע. לפני השימוש יש להשרותם במים רותחים למשך 20 דקות, לצנן, לסחוט היטב בעזרת הידיים ולרסקם במעבד מזון. סולת מלאה ניתן להשיג בבתי טבע בעלות של 6 שקלים לחצי ק"ג. קמח מלא ובורגול דק ניתן להשיג בכל מרכול.
ניתן להכין את הבצק מבעוד מועד ולאחסנו במקרר. אם לא השגתם דלורית ניתן להגדיל את כמות הדלעת. יש לבשל את הדלעת עד להתרככות, מעבר למה שמופיע בתמונה, כדי שתוכלו לטבול בה את הקובה. מוכנים? מתחילים.
המרכיבים (ל- 20 קובות):
לבצק:
200 גרם בורגול דק
400 גרם סולת מלאה (להשיג בחנויות טבע)
1/2 כפית מלח
2 כפות פפריקה מתוקה
200 גרם קמח מלא
1/2 1 - 1 כוסות מים פושרים
2 כפות שמן קנולה
למלית:
200 גרם פתיתי שפע (פתיתי סויה, להשיג בחנויות טבע)
2 כפות שמן זית
3-4 בצלים קטנים, קלופים וקצוצים דק
2 שיני שום, קלופות וכתושות
מלח
פלפל שחור גרוס גס
1 כף פפריקה מתוקה
1/3 – 1/2 כפית פפריקה חריפה
2 כפות בהרת
1/3 כוס פטרוזיליה טריה, שטופה וקצוצה
70 גרם צנוברים, קלויים במחבת ללא שמן
לתבשיל דלעת:
שמן זית
2 בצלים קטנים, קלופים וקצוצים דק
3 שיני שום, קלופות וקצוצות
1 כף זרעי קימל שלמים
מלח
פלפל שחור גרוס גס
1 מקל קינמון
1 כפית כורכום טחון
1 כפית כמון טחון
1 כף בהרת
1 כף פפריקה מתוקה
פפריקה חריפה - לפי הטעם
4 עגבניות עסיסיות, שטופות וחתוכות לקוביות
200 גרם דלורית, ללא קליפה, שטופה וחתוכה לקוביות
1 ק"ג דלעת, ללא קליפה, שטופה וחתוכה לקוביות
1-2 כפות סילאן
מיץ מ 1-2 לימונים
אופן ההכנה:
- הבצק: מניחים בורגול דק בקערה ויוצקים עליו מים רותחים עד לכיסוי. מניחים כך עד שהבורגול מתרכך, כ-20 דקות לפחות. מסננים היטב.
- מערבבים בקערה גדולה בורגול, סולת, מלח ופפריקה. מוסיפים קמח, מערבבים ויוצקים מים פושרים ושמן. לשים לבצק גמיש ואחיד. מוסיפים סולת או מים בהתאם לצורך. מניחים למנוחה בת 30 דקות.
- המלית: משרים פתיתי שפע במים רותחים למשך 20 דקות, מצננים וסוחטים היטב. מרסקים במעבד מזון במשך חצי דקה לערך, עד לקבלת פיסות קצוצות דק.
- מחממים שמן זית במחבת גדולה / סיר רחב על אש גבוהה ומטגנים בצל עד להזהבה קלה. מוסיפים שום ומטגנים עד להזהבה. מוסיפים סויה, מלח, פלפל שחור גרוס גס, פפריקה מתוקה, פפריקה חריפה ובהרת ומבשלים על אש בינונית במשך 3-4 דקות. מצננים מעט ומוסיפים פטרוזיליה וצנוברים. טועמים ומתקנים תיבול במידת הצורך.
- מכינים תבשיל דלעת: מחממים שמן זית במחבת גדולה / סיר רחב על אש גבוהה ומטגנים בצל עד להזהבה קלה. מוסיפים שום ומטגנים עד להזהבה.
- מוסיפים זרעי קימל ומטגנים קלות. מנמיכים לאש בינונית, מוסיפים מלח, פלפל שחור גרוס גס ואת יתר התבלינים ומערבבים.
- מוסיפים עגבניות ומכסים במים רותחים. מביאים לרתיחה ומוסיפים דלורית ודלעת. מבשלים על אש נמוכה עד שהדלעת רכה והרוטב מסמיך. מוסיפים סילאן ולימון. טועמים ומתקנים תיבול.
- מחממים תנור ל-160 מעלות ומכינים תבנית תנור מרופדת בנייר אפייה.
- מכינים את הקובות: יוצרים כדורים מהבצק, יוצרים חור עמוק ורחב בעזרת אצבע, מרחיבים אותו ככל שניתן ומחדירים פנימה מלית. סוגרים היטב ומניחים על התבנית. מכניסים לתנור ואופים במשך 20-30 דקות או עד שהקובות מושחמות היטב.
- מגישים: מניחים את הקובות על מצע תבשיל הדלעת ומקשטים בעלי פטרוזיליה. מגישים חם.
צילומים: אסף אמברם. לאתר שלו הקליקו כאן .