עופר עיני: אולי אם המשק יושבת יטפלו בפגיעה בייצוא
יו"ר ההסתדרות אומר בכנס חירום של התעשיינים עקב היחלשות הדולר הפוגע בייצואנים: "מדובר בפוטנציאל פיטורים של עשרות אלפי עובדים ב-2008. ברוש: "לפני שבועיים דיברתי על אסון כלכלי, עכשיו אני מדבר על אסון לאומי". ישי: "יהיה יותר קל להחזיר את הנגיד בתשובה מאשר לגרום לו להוריד את הריבית, אבל אני חושב שבכל זאת הגיע הזמן". בכירים בבנק ישראל: "עיני דואג לקובץ מצומצם של עובדים במקום לדאוג לכלל העובדים"
יו"ר ההסתדרות, עופר עיני, השתתף הערב (א') בכנס חירום של התאחדות התעשיינים בעקבות היחלשות הדולר. "החירום נמצא רק בחדר הזה ופה מתחילה ונגמרת הבעיה", אמר עיני. "מדובר בפוטנציאל פיטורים של עשרות אלפי עובדים ב-2008. אנחנו נעשה כל דבר כדי לעצור פיטורים. הממשלה תבין רק שפה אחת להוציא את המשבר לרחובות. אולי אם המעסיקים וההסתדרות ישביתו את המשק ליום אחד, למישהו ימאס והוא יעשה משהו".
שר התמ"ת, אלי ישי, אומר כי הוא "מודאג ממצב הדולר בעיקר בגלל ההשלכה על פיטוריי עובדים. צריך לעשות מעשה". ישי דיבר בכנס חירום של התאחדות התעשיינים בעקבות היחלשות הדולר.
"אני יודע שהאוצר לא אוהב להתערב", אמר ישי, "אבל אני קורא לדו שיח בין הנגיד לממשלה כך שתוגש שורה של הצעות ענייניות ובמסגרת שיתוף הפעולה יימצא פתרון. אנחנו במצב של אין ברירה, זה לא יכול להימשך ככה, המצב לא יכול להיוותר ללא מענה, מה שלא נוציא בעת הזו נשלם מהכיוון של אבטלה".
ישי אמר שהוא יודע "שיהיה יותר קל להחזיר את הנגיד בתשובה מאשר לגרום לו להוריד את הריבית, אבל אני חושב שבכל זאת הגיע הזמן. לא להוריד את הריבית זו אוזלת יד". הוא הוסיף כי יש לשקול חקיקה בנושא בנושא.
ברוש: מדובר באסון לאומי
נשיא התאחדות התעשיינים, שרגא ברוש, אמר: "לפני שבועיים דיברתי על אסון כלכלי, עכשיו אני מדבר על אסון לאומי. הייצוא אחראי על 40% מהצמיחה במשק ולאותם יפי נפש השואלים האם התחלקנו עם הכספים כשהדולר היה גבוה יותר אז התשובה היא כן, העודף ממסים לא היה סתם. הצמיחה אז לא הייתה סתם. לצערי בשערים של היום אנחנו בכיוון ההפוך מצמיחה, נצמצם קווי ייצור, נפטר עובדים, נפסיד מכרזים וזה לא מרוע לב, שוק שהולך לא חוזר.
"במספרים של הדולר היום אנחנו מדברים על הפסד של 4.5 מיליארד דולר בייצוא ופיטורים של 35 אלף עובדים ועל הפסד של 1.5% במונחים של תוצר לאומי. אני קורא לידידי הנגיד סטנלי פישר, 'אל תהסס להוריד ריבית'. אני קורא לשר האוצר לנקוט צעדים עוד הלילה. אל תתנו לענף היפה הזה לקרוס".
בשער הדולר הנוכחי צפוי הפסד עסקאות בשוק המקומי בשיעור של כ-500 מיליון דולר, זאת בשל הקושי להתחרות עם הייבוא אשר הוזל במונחי שקל.
"בעל הבית השתגע כי הוא פוחד מאינפלציה"
אלישע ינאי מנכ"ל מוטורולה: "תעשיית האלקטרוניקה מגלגלת 20 מיליארד דולר בשנה, 18 מהם בייצוא. עובד שהרוויח בעבר 10 אלפים שקלים שהם 2000 דולר מרוויח היום 3300 דולר. התייקרנו ב-30%, סין והודו תמיד היו זולות מאיתנו בחצי עכשיו הן זולות מאיתנו ב-70%-60%. הממשלה חייבת להוריד ריבית כדי שלא יעשו עלינו סיבובי רווח. אין אלכסון ששומר עלינו, ביטלו אצלנו את כל ההגנות ביטול נאיבי".
לשאלה מה ההשפעה על מוטורולה ענה: "אנחנו מרגישים את זה בעיקר בתחרות עם חברות אחרות בהעברת הפרויקטים אלינו. עד עכשיו קראנו לעצמנו במחירי אמצע, מעכשיו אנחנו מתחילים להיות יקרים יחסית". לשאלה האם יהיו פיטורים השיב: "יהיו פיטורים ויהיה חוסר גיוס. אנחנו רצים עם משקולת על הרגליים ללא סיבה כשהמרוויחים העיקריים הם ספקולנטים. בעל הבית השתגע כי הוא פוחד מאינפלציה. אז מה האלטרנטיבה, שנמות ונפוטר?".
צבי פלדה, מנכ"ל חברת אגם אלומיניום: "אני עומד בראש חברה שהעסיקה עז לפני חודש 660 עובדים. בינואר פיטרנו 40 עובדים, בפברואר נפטר עוד 30 ואנחנו לא יודעים לאן אנחנו הולכים מכאן, אנחנו בצרות. כמה עולה מובטל למדינת ישראל אתם יודעים? 65-70 אלף שקל בשנה, כל דבר שנעשה כדי להעלות את הדולר יעלה לנו חצי מחיר. אנחנו זקוקים לשער דולר מינימלי של 4.4 כדי לקדם את הייצוא מצבנו כל-כך קשה שאני לא יכול להבטיח כמה עובדים נפטר במרץ".
לני סקסטין, מנכ"ל כרמית ממתקים: "אני לא יכול שלא להזדהות עם דברי קודמי על הפיטורים. אצלנו הדבר קשה במיוחד כי הרווח שלנו כמעט נמחק לחלוטין. אין דבר כזה שמטבע יילך בצורה חד כיוונית, יכול להיות שזו קונספירציה? שמישהו רוצה לעשות למשק שלנו צרות. הם יכולים לעשות לנו נזק יותר חמור ממה שהחמאס יכולים לעשות לנו, עלינו להתעורר".
בתום הכנס התקשר ראש הממשלה לישי והשניים קבעו כי בימים הקרובים יכנסו ישיבה בהשתתפות כל הנוגעים בדבר כולל נגיד בנק ישראל לדון במצב הדולר.
בכירים בבנק ישראל: לא יהיה שינוי במדיניות
בבנק ישראל לא מתרגשים מאיומי השביתה שהשמיע היום יושב ראש ההסתדרות עופר עיני. בכירים בבנק חוזרים על אותם מסרים שהעביר הנגיד סטנלי פישר לפני כשלושה שבועות כשהציג את יעדי המדיניות המוניטרית לשנת 2008: שימוש בכלי הריבית לצורך הורדת האינפלציה במשק שנמצאת כ-0.5% מעל היעד.
בכירים בבנק תוקפים את עיני ואמרו ל"כלכליסט" כי "עיני דואג לקובץ מצומצם של עובדים במקום לדאוג לכלל העובדים. מדובר בברית פוליטית שנרקמה בין שרגא ברוש נשיא התאחדות התעשיינים לבין עיני".
גורם בכיר אחר בבנק ישראל אומר: "גם הורדה של 2% בריבית המשק לא תעזור לייצואנים, שכן הדולר נחלש בעולם כולו. במשך השנה האחרונה הריבית הישראלית היתה נמוכה משמעותית מהאמריקנית וזהלא עזר. הורדת דרמטית בריבית לא תסייע לייצואנים ורק תביא משבר פיננסי כפי שקרה בתקופתו של קליין. מדובר בשליש בלבד מהייצואנים שמייצאים לארה"ב לגוש האמריקני, שכן הייצוא לאירופה הוטב מהירידה בדולר".