משהו קטן וטוב: עוגיות רחת לוקום
יעל גרטי אופה עוגיות רחת לוקום קלות להכנה, פריכות וטעימות להפליא, שקצת קשה להפסיק לאכול. חובבי הרחת לוקום, התאחדו!
כמי שגדלה בבית ללא ממתקים קנויים (ככה זה כשסבתך ודודתך הן רופאות שיניים), נאלצתי לפשפש במזווה של אמי כל אימת שהתעורר אצלי החשק למתוק. מצרכי האפייה של אמי היו, למרבה הצער, הדבר הכי קרוב לממתקים שניתן היה להעלות על הדעת. כך מצאתי את עצמי מחסלת לאמי את מלאי הדובדבנים המסוכרים, קליפות ההדרים המסוכרות – והרבה מאוד רחת לוקום. הייתי אוכלת את הקוביות הענקיות הללו, מתענגת על מרקמן הדביק - ועד היום לא ברור לי כיצד לא ערפה אמי את ראשי (ואת ראשי אחיי, שותפיי לפשעים אלה) כל אימת שניגשה לאפות דבר מה וגילתה שהמלאי במזווה חוסל על-ידי צוות הטרמיטים ממשפחת גרטי.
גם היום אני משתגעת על רחת לוקום, רצוי שתהא טורקית משובחת, מצופה בפיסות פיסטוקים ירקרקות, אך גם רחת לוקום אדומה, פשוטה, עודנה משובבת את לבי.
הקונדיטוריה החדשה של מיקי שֶמו ברמת אביב (רח' טאגור 30) הזכירה לי את אהבתי לרחת לוקום. אחרי שטעמתי עוגת שמרים-פרג מדהימה, עוגת שזיפים מצויינת ופחזניה קטנה, מצופה בקרם קפה טעים, רכשתי קופסת עוגיות רחת לוקום שנראתה מבטיחה. כבר בדרך הביתה חוסלו עשר עוגיות, מה שגרם לי לבקש את המתכון כבר למחרת.
תיאורטית ניתן להכין רחת לוקום בבית, מסוכר, מים, קורנפלור ומי ורדים, אך מדובר במשימה סבוכה מאוד, כך שאין לנו אלא לרכוש רחת לוקום כאחד האדם. במרכול ימתינו לכם החבילות הפשוטות, שצבען אדום או לבן, אך בחנויות תבלינים ובחנויות מתמחות תוכלו לרכוש רחת לוקום איכותית יותר, בשלל צבעים. בחנות "לגעת באוכל" בראשל"צ ימתין לכם שולחן משופע בשלל סוגי רחת לוקום: אדומה, ירוקה, כתומה ולבנה, מצופה בפיסטוקים - או לא.
(צילום: אסף אמברם)
עוגיות רחת לוקום
מתכון של מיקי שמו, שף ראשי של רשת "שמו -הקונדיטוריה" בתל אביב ובחיפה
עוגיות קלות להכנה, פריכות וטעימות להפליא, שקצת קשה להפסיק לאכול. שימו לב לכך שיש להכין את הבצק לילה מראש ולאחסנו במקרר: התוצאה היא בצק מאוד נוח לעבודה. אם קונים רחת לוקום בקוביות קטנות – יש לחתוך כל קוביה לשני חלקים, אם קניתם קוביות גדולות יותר – חתכו אותן לקוביות קטנות, במשקל 7 גרם לערך או בגודל 1 ס"מ על 1 ס"מ לערך. המתכון שלהלן מציע להכין את העוגיות בצורת רוגלך (כלומר: מגולגלות), אך ב"שֶמו" הן נמכרות כתוצר של גלילה קטנה, חתוכה. אם ברצונכם להכין גלילה, רדדו מלבן מהבצק, הניחו רחת לוקום לרוחבו וגלגלו פנימה, תוך כדי הידוק. ההמשך- זהה.
המרכיבים (ל-75 עוגיות):
240 גרם חמאה
1 גביע (200 מ"ל) שמנת חמוצה
4 חלמונים (מביצה מס' 1)
400 גרם (3 כוסות פחות 2 כפות) קמח לבן
1/2 שקיק (5 גרם) אבקת אפייה
קורט סוכר וניל (אני שמתי כף סוכר)
550 גרם רחת לוקום, חתוכות לקוביות בגודל 1 ס"מ על 1 ס"מ לערך
לעיטור: אבקת סוכר
אופן ההכנה:
- לילה מראש, מכינים בצק: מעבדים במעבד מזון או במיקסר חמאה, שמנת וחלמונים.
- בקערה נוספת מערבבים קמח, סוכר ואבקת אפיה ומוסיפים למסה שבמעבד מזון/מיקסר בהדרגה. מעבדים עד לקבלת בצק חלק. עוטפים בניילון נצמד ומכניסים למקרר, ללילה.
- למחרת: מחממים תנור ל-170 מעלות.
- מקמחים משטח עבודה ומרדדים את הבצק לעובי 3 מ"מ בעזרת מערוך. מסמנים עיגול בבצק בעזרת כל תבנית עגולה או רינג בקוטר 24-26 ס"מ (שעוזר/ת לשרטט עיגול יפה) וחותכים סביב-סביב בעזרת סכין חדה. מסירים את עודפי הבצק (ומוסיפים ליתרת הבצק).
- חותכים כל עיגול ל-12 משולשים קטנים, כלומר חותכים תחילה לארבעה משולשים- ואז חותכים כל משולש ל-3 משולשים קטנים.
- מניחים פיסת רחת לוקום בבסיסו של כל משולש ומגלגלים פנימה, תוך שמהדקים את הבצק סביב הלוקום. סוגרים ומניחים על גבי תבנית תנור מרופדת בנייר אפייה, במרחק של 1 ס"מ בין עוגיה לעוגיה, כשהקצה של המשולש מונח כלפי מטה, כך שלא יפתח בזמן האפייה.
- אופים במשך 20 דקות או עד להזהבה נאה או השחמה קלה מאוד, מוציאים ובוזקים מיד אבקת סוכר. מצננים מעט ומגישים.
צילומים: אסף אמברם. לאתר שלו הקליקו כאן