שתף קטע נבחר

 

תוכנית: ברעש אדמה יוכנסו הילדים ל"כלוב" מגן

הוועדה המיוחדת לבדיקת היערכות הממשלה לרעידת אדמה דנה בהכנות משרד החינוך לתרחיש האימה. בכיר במשרד סיפר לחברי הוועדה על כלובי המתכת שיוצבו במרחק שניות של ריצה מכל כיתה, ויכילו עד 40 תלמידים. המצב בבתי המלון ובמערכת הבריאות נראה קצת יותר עגום

משרד החינוך מצא דרך מקורית להתמודד עם סכנת קריסה הנשקפת לבתי ספר ברעידת אדמה: כלובי פלדה המסוגלים להכיל עד 40 ילדים כל אחד, אשר ימוקמו במרחק שניות של ריצה מכל כיתה, לתוכם ייכנסו המורים והתלמידים, בתקווה שיישארו בחיים אם הבניין יקרוס ברעש האדמה.

 

בתשובה לשאלת יו"ר הוועדה המיוחדת לבדיקת היערכות משרדי הממשלה לרעידת אדמה, ח"כ משה כחלון (ליכוד), סיפר מנהל תחום בינוי ותקצוב במשרד החינוך, אודי כתריאל, כי המשרד כבר מתכנן לבדוק את עמידות הכלובים הניסיוניים.

 

במסגרת הניסוי, יוצבו כמה כלובים במבנה נטוש של בית ספר המיועד להריסה באחד מיישובי הארץ. לאחר מכן יהרוס בולדוזר את המבנה על הכלובים ואז יבדקו מומחים אם הכלובים נותרו שלמים וללא פגע.

 

מנכ"ל המשרד, שלומית עמיחי, ציינה כי מוסדות החינוך ברחבי הארץ מאכלסים בשעות הלימודים כשני מיליון תלמידים וכי כיום אין פתרון טוב יותר להצלתם בעת רעידת אדמה. לדבריה, בהדרכת פיקוד העורף, היא מפיצה אחת לשנה חוזר עם הנחיות למנהלי בתי הספר וגני הילדים, להכנת התלמידים והמורים עם סדרת פעולות שעליהם לבצע במקרה של רעידת אדמה.

 

לשאלת כחלון ומנכ"ל משרדה לשעבר, ח"כ רונית תירוש (קדימה), אם יש תוכניות לימודים חלופיות לילדים שיינצלו מנזקי רעידת אדמה באזורים שייפגעו, השיבה עמיחי כי התכנית קיימת, אולם עדיין לא תרגלו אותה.

 

התיירים? באחריות בתי המלון

אם הכלובים יעמדו בניסיון, האם פיקוד העורף יציע את הפתרון הזה כדי להציל גם את התיירים שיימצאו בבתי מלון ברעידת אדמה? השאלה לא עלתה כשנדונה בוועדה היערכות משרד התיירות.

 

נציג המשרד, רפאל בן-חור, נשאל רק לגבי עמידות המבנים של בתי המלון ברעש, כשחלקם רבי קומות עם מאות חדרים. הוא השיב כי הנושא בטיפול ונמצא באחריות של כל בית מלון שיש לו רישיון עסק. בן חור נדרש לקדם את בדיקת עמידות המבנים עם יו"ר ועדת ההיגוי הבין-משרדית לנושא רעידת אדמה, ד"ר אבי שפירא.

 

מדיווחי מנכ"ל משרד הבריאות, פרופ' אבי ישראל, ומנהלת תחום האשפוז, נועה חסדאי, עולה כי היערכות בתי החולים מדאיגה יותר. מתברר, כי סקר ההיערכות בבתי החולים על פי התרחיש של לפחות 16 אלף הרוגים ואלפי פצועים, נערך רק בארבעה בתי חולים בצפון הארץ, רמב"ם בחיפה, העמק בעפולה, זיו בצפת ופוריה בטבריה.

 

לדבריהן, קיימות המלצות לחיזוק מבנים ולפעולות חירום אחרות, אלא שמצוקת התקציב של המשרד לא מאפשרת ליישם אותן וגם לא להרחיב את הסקר לאזורים רגישים אחרים. בשל היעדר תקציב, התגלו קשיים בשילוב צה"ל בתגבור בתי החולים בכוח אדם, ברכש גנרטורים וציוד רפואי מתאים, ובביצוע תרגילים רב-מערכתיים.

 

היערכות מד"א תשופר הודות להצטרפותו לארגון הצלב האדום הבינלאומי. הארגון הישראלי יפעל לפי הסטנדרטים של הארגון העולמי, וייעזר בו לקבלת סיוע כמו אספקת מנות דם. צוותי מד"א המקצועיים והמתנדבים ישתלבו במערך טיפול הרפואי ההמוני כחלק מהתכנית הכוללת של מערכת הבריאות. ועדת הבדיקה, המתכנסת אחת לשבוע, צפויה לפרסם דו"ח ביניים בתום סבב הבדיקות הראשון.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מבנה שנהרס ברעידת אדמה בפרו
צילום: איי פי
ציפור בכלוב. בקרוב ילדים?
צילום: ויז'ואל/פוטוס
מומלצים