חבר בוינוגרד: ישראל יצרה את נשק החטיפות
פרופסור יחזקאל דרור סיפק הצצה ליחסי הכוחות במשולש המדיני-ביטחוני-פוליטי: "צורכי המבנה הקואליציוני מחייבים את רה''מ לתת משקל יתר לשיקולים פוליטיים". הוא תקף את היות אמ"ן גוף ההערכה הלאומי וציין כי יש צורך בשינוי שיטת השלטון: "המשטר הפרלמנטרי ניצח את עצמו"
''ישראל יצרה את בעיות החטיפה כנשק נגד עצמה. תשלום מחירי עתק על חטיפות, מלמד את הצד השני להגביר החטיפות". כך אמר הערב (יום ג') פרופ' יחזקאל דרור, חבר ועדת וינוגרד לבדיקת כשלי מלחמת לבנון השנייה.
בכנס שנערך במרכז הבינתחומי בהרצליה אמר דרור כי ''כל מי שרוצה להבין הבעיות האמיתיות של ישראל, צריך לקרוא דו''ח וינוגרד. לא חייבים להסכים, אך יש בכך הזדמנות להתעמקות בלתי רגילה. ישראל היא מדינה חושבת".
פרופ' דרור, מומחה למנהל ציבורי, ציין בנאום שנשא כי "לא ניתן לפתח מסורת מלחמה בלי לשלם מחירים. הפוליטיקה הפנימית בישראל לוהטת, והיא לא מעודדת מחשבה. יש משקל יתר לצבא בקבלת ההחלטות. משקל היתר של הצבא מול משרד החוץ גרם לבעיות רבות".
לדבריו של פרופ' דרור, יש היעדר אנשי מקצוע בהערכת מצב אסטרטגית. "צורכי המבנה הקואליציוני מחייבים את ראש הממשלה לתת משקל יתר לשיקולים פוליטיים. התלות הקואליציונית מחייבת שר האוצר לוותר על תקציבים וכו'. זה התבטא למשל במינוי פרץ לשר הביטחון".
"המלחמה היא סימפטום לבעיות שיש בצה''ל. הבעיה היא לא רק אימונים אלא גם תורה. עתידה של ישראל תלוי 70-80 אחוז בנו. אנחנו במקרה הטוב משפיעים על 20-30 אחוז בלבד. זה האתגר שלנו".
"צריכים מנהיג שמשלב את דה-גול וקלינטון"
חבר הוועדה שטח את המלצותיו לגבי העתיד. בין היתר, אמר כי יש לחזק את המועצה לביטחון לאומי. "בלי ראש הממשלה התומך במועצה, אין סיכוי שיהיה לה המעמד הנדרש", אמר דרור וציין כי ביטחון ומדיניות משולבים זה בזה וכי אינו יכול להשלים עם העובדה שראש אמ''ן הוא המעריך הלאומי. "אין בעיה שיהיה מעריך בענייני ביטחון, אך לא בנושאים מדיניים", אמר.
דרור אמר עוד כי "המשטר הפרלמנטרי ניצח את עצמו" וכי יש צורך לעבור למשטר דומה למשטר הנשיאותי. "זה יאפשר קבלת החלטות בנושאים מורכבים. ישראל צריכה מנהיג שמשלב את דה גול וקלינטון", סיכם.
כזכור, יו"ר הוועדה, השופט וינוגרד, התייחס השבוע בשיחה עם ynet לדו"ח ולתגובות הציבוריות והפוליטיות שנשמעו בעקבותיו. "צריך לקרוא את הדו"ח מתחילתו ועד סופו על מנת שיתייחסו אליו", אמר. לתוכן המסמך הוא סירב להתייחס והפנה את השואלים לדבריו במסיבת העיתונאים בבנייני האומה בירושלים. ועם זאת, שב והבהיר בקולו, נוכח מה שכבר נתפש בכמה מקומות ככתב זיכוי לאולמרט: "כפי שאמרנו וכתבנו, הדו"ח החלקי הוא חלק בלתי נפרד מהדו"ח הסופי - והוועדה אינה חוזרת בה מהדברים הקשים שנאמרו שם".