שתף קטע נבחר

 

רמון: אינני שולל בקשה למשפט חוזר

השופט זיילר מותח ביקורת חריפה על צוות המשטרה שחקר את פרשת רמון. בחוות דעת שהגיש ליועץ המשפטי לממשלה, ממליץ השופט זיילר על הקמת ועדת בדיקה ממשלתית, בגין הכשלים ו"התנהגות בדרכים לא לגיטימיות" של צוות החקירה. רמון ל-ynet: "הדו"ח חמור מאוד"

"החשד בזדון - אם חלילה הוא נכון - הוא מהסוג היכול לזעזע מוסדות ארץ". דברים חמורים אלה כלולים בחוות הדעת שהוגשה אתמול (יום ב') ליועץ המשפטי לממשלה, מני מזוז, ולמפכ"ל המשטרה דודי כהן, על-ידי נשיא בית המשפט המחוזי בדימוס, השופט ורדי זיילר. כך פורסם הבוקר ב"ידיעות אחרונות".

 

רמון הגיב לדברים ואמר בשיחה עם ynet: "מדובר בדו"ח חמור מאוד. מעבר לעניין האישי, יש לדו"ח גם חשיבות ציבורית גדולה. עדיין לא קיבלתי את הדו"ח, אך אבקש לראותו. לאחר שאקרא אותו אשקול כיצד לפעול. אינני שולל שום אפשרות, לרבות בקשה למשפט חוזר".

 

במרכז חוות הדעת - המלצה להקים ועדת בדיקה ממשלתית - במטרה לחקור את הכשלים בחקירה המשטרתית של פרשת רמון, בה הורשע במעשה מגונה בחיילת בלשכת ראש הממשלה ערב היציאה למחלמת לבנון השניה.

 

השופט זיילר, שעמד בראש הוועדה הממשלתית לבדיקת פרשת פריניאן, התבקש לגבש את חוות הדעת, בעקבות המלצה של ועדה בראשותו של השופט בדימוס שלום ברנר, שקבעה לפני חצי שנה ש"חקירת השר רמון התנהלה ברשלנות רבתי". לאחר קביעת הועדה, דרש השר רמון להקים ועדת חקירה ממלכתית, לבדיקת כשלי החקירה, ובעקבות זאת פנו שר המשפטים דניאל פרידמן, והשר לבטחון פנים אבי דיכטר, לשופט זיילר בבקשה לגבש חוות דעתו בנושא.

 

"היום אין עוד חולק שחלק מההליכים שננקטו נגד רמון - החל משלב החקירה המשטרתית ואילך היו נגועים באי תקינות שגרמה, לפחות בחלקה, לפגיעה ברמון וביכולתו לתכנן ולנהל את הגנתו תוך ניצול מלא של זכויותיו", כתב השופט זיילר בחוות הדעת, כפי שפורסם היום ב"ידיעות אחרונות". 

 

"פעלו בדרכים לא לגיטימיות"

חלק מהביקורת מתמקדת בהאזנות הסתר שבוצעו לרמון, בעוד העבירה בה הורשע - מעשה מגונה - כלל לא מצדיקה שימוש בכלי זה. בנוסף, לא התקבל אישור של בית משפט, אף לא בדיעבד, לביצוע ההאזנות. לדברי השופט זיילר, יש במעשה זה פגיעה ממשית ביכולתו של רמון להגן על עצמו, היות ולא ידע על האזנות הסתר, ובנוסף פגיעה ממשית באמון הציבור במשטרה ובמערכת המשפט. "כשתחושה כזאת הופכת להיות נחלת הציבור, נוצר סדק באחת מאבני היסוד של מבנה חברתי תקין".

 

השופט זיילר טוען כי העומדים בראש חקירת הפרשה, תת-ניצב בדימוס מירי גולן וסגן-ניצב ערן קמין, פעלו לכאורה בזדון, בכך שהסתירו מרמון את החומר שנחשף בהאזנות הסתר. "יהיה זה עלבון לייחס להם בורות עד כדי אי ידיעה שמדובר בחומר חקירה רלבנטי".

 

בהתייחסו ל"שיחות השכנוע" בין תת-ניצב מירי גולן למתלוננת, שנועדו לשכנע את המתלוננת להתלונן נגד רמון, וליצור אצלה תחושה שהיא נתקלה ב"חלאת אדם", כפי שטען רמון, כתב זיילר כי "מדובר בדרכים לא לגיטימיות", וכי "צוות החקירה ניסה ליצור אווירה של עוצמה שהמתלוננת לא תוכל להימלט ממנה". כמו כן, כתב השופט זיילר, כי דבר שיחות השכנוע היה צריך להיכלל בחומר החקירה: "לא היה חולק שעובדה כזאת הייתה צריכה להיכלל בזכרון דברים".

 

"אם הדברים הם כצעקתה, כששר משפטים מכהן מעורב בדבר, מה יגידו אזובי הקיר שהם הציבור שכל אחד מחבריו יכול להיזקק או להיתקל במשטרה בהקשרים שונים", כתב זיילר בתארו את הכשלים בחקירת המשטרה. לדבריו, אם צוות חקירה בכיר הופך להיות מעורב בפרשה ובעל עניין בתוצאותיה,"אז יש בכך כדי לתקוע מסמר נוסף בארון ההידרדרות הציבורית".

 

זיילר לא תומך בהקמת ועדת חקירה ממלכתית, כפי שדורש רמון, בטענה כי היא "בלתי מידתית", אבל לדעתו, במקרה זה, יש להקים ועדת בדיקה ממשלתית שיש בסמכותה לחקור עדים תחת אזהרה.


פורסם לראשונה 06/02/2008 10:59

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
חקירת רמון - לא סוף פסוק
באדיבות ערוץ 2
כשלים בחקירה. רמון ביציאה מבית המשפט
צילום: ניב קלדרון
מומלצים