המרוץ מתחמם: אובאמה ממלא אצטדיונים
משטרת סיאטל נאלצה לפזר אלפים מתומכי אובאמה שלא הצליחו להיכנס לכנס ההמוני שקיים. במקביל, קלינטון ממשיכה ללחוץ על הקלף התקשורתי ולקרוא לעימות טלוויזיוני שבועי. אז מי יהיה המועמד? התמונה תתבהר ככל הנראה רק בחודש הבא
השעון של המועמדים הדמוקרטים לנשיאות ארצות הברית הולך ומתקתק, והיום (שבת) יערכו חברי המפלגה בחירות מקדימות בשלוש מדינות. אצל הרפובליקנים כבר נפלה ההכרעה, אך המועמד הוודאי ג'ון מקיין נאלץ להמשיך לחרוש את הארץ בשל סירובו של מתחרו לפרוש מהמרוץ.
בעיר סיאטל שבמדינת וושינגטון התקבל אמש ברק אובאמה כמו כוכב רוק. 21 אלף איש מילאו את היכל הכדורסל "קי ארינה" שעות לפני בואו ואלפים נוספים פונו על-ידי המשטרה בשל חוסר מקום. יום קודם לכן הופיעה הילארי קלינטון בנמל סיאטל בפני 5,000 תומכים בלבד.
גם אצלנו
"זה חשוב יותר מהבחירות בישראל"
רועי מנדל
עשרות מתומכי המפלגה הדמוקרטית הצביעו לפריימריז בקלפי בתל-אביב. גם בלי מדגם, מתברר שהרוב בעד קלינטון: "היא יותר מנוסה וטובה לישראל". תומך אובאמה מאמין ש"מישהו כמוהו יביא שלום", וכולם מסכימים - הבחירות בארה"ב חשובות לפחות כמו אצלנו, אפילו יותר
התלהבות סביבו גדולה, אובאמה (צילום: רויטרס)
ההתלהבות סביב אובאמה גדולה בכל מקום אליו הוא מגיע. לאסיפת הבחירות בסיאטל למשל, הוא הגיע כשלצדו מושלת וושינגטון כריסטין גריגויר, שכבר הצהירה על תמיכתה בו.
אבל קלינטון לא מוותרת וממשיכה ללחוץ קדימה. "אמריקה צריכה לוחם ולא דברן", אמרה לתומכיה בסיאטל. הדחיפה של הילרי מורגשת גם בכיס: מאז ה"סופר טיוזדיי" היא הצליחה לגייס שבע מיליון דולר, סכום דומה לזה שגייס יריבה.
קלינטון, חיית תקשורת, גם דורשת לקיים עימות טלוויזיוני מדי שבוע. היא מודעת היטב ליתרונה בעימותים ומקווה לגרום לאובאמה לבצע טעות שתעלה לו במועמדות. אובאמה מצדו אינו ממהר להתעמת, ובשלב זה הסכים לערוך שני עימותים בלבד. הוא מעדיף את הופעות הסולו שלו בפני קהלים גדולים.
חורשים את השטח
בסך הכל ייערכו היום בחירות מקדימות בארבע מדינות. הן הדמוקרטים והן הרפובליקנים יצביעו בוושינגטון ובלואיזיאנה. הדמוקרטים יבחרו את מועמדם בנברסקה, בעוד הרפולביקנים יצביעו בקנזס.
בוושינגטון, המדינה הצפון-מערבית אליה הגיעו קלינטון, אובאמה ומקיין, מתנהל מאבק על 97 צירים דמוקרטים ו-40 צירים רפובליקנים, שייבחרו באסיפות בחירות ולא בקלפיות. בלואיזיאנה מתמודדים הדמוקרטים על 68 צירים בשיטת הפריימריז (הצבעה אישית בקלפיות), בעוד הרפובליקנים נאבקים על 47 צירים בשיטת אסיפת בחירות. בנוסף, אסיפת הבחירות הדמוקרטית תבחר 31 צירים בנברסקה, ואילו הרפובליקנית תכריע על 39 ציריה של קנזס.
מניסיון הבחירות המקדימות שנערכו עד כה עולה בבירור כי לאובאמה יש יתרון במדינות בהן מתקיימות אסיפות בחירות פתוחות. עם זאת, קלינטון מנצחת במדינות בהן נערכת הצבעה אישית בקלפיות.
כיוון שבוושינגטון ובנברסקה יתקיימו אסיפות בחירות, ובלואיזיאנה ישנו ריכוז גבוה של שחורים, ההערכה היא שזו תהיה שבת טובה לאובאמה. מחר (יום א') יערכו הדמוקרטים בחירות מקדימות במדינת מיין בשיטת אסיפת הבחירות. בסך הכל יעמדו בסוף השבוע לחלוקה 182 צירים דמוקרטים.
באמצע השבוע הבא יתנהל קרב על 168 צירים במדינות וירג'יניה, מרילנד ומחוז קולומביה, בו נמצאת וושינגטון הבירה. גם במוקדים אלה צפויה הצלחה לאובאמה, אבל בגלל החלוקה היחסית של הצירים הפער לא יעמוד על מעל ל5-10. צירים בהמשך החודש ייערכו בחירות במדינת ויסקונסין, בה יש סיכוי טוב לאובאמה, ובפורטו ריקו בה תשלוט הילארי.
את ההבדל הגדול יעשו כנראה הבחירות בטקסס ב-4 במרס (193 צירים), ואוהיו (141). בשתי מדינות אלה נראה כי ידה של קלינטון על העליונה.
קרל רוב, האשף הפוליטי שהפך את ג'ורג' בוש לנשיא ארה"ב, אמר בראיון ל"פוקס" שלדעתו קלינטון תזכה בסופו של דבר ביותר צירים, דבר שיסייע לה לזכות גם בקולות של רבים מ"הצירים המיוחסים". עם זאת, סקר שפרסם השבועון "טיים" מצביע על כך שלאובאמה יש סיכוי גדול יותר לנצח את המועמד הרפובליקני הוודאי מקיין. לפי "טיים" יש שוויון בין קלינטון ומקיין, בעוד שאובאמה מנצח את מקיין 39-44.
קלינטון. רוצה עימותים טלוויזיונים
צילום: רויטרס
מעדיף הופעת יחיד. אובאמה אמש
צילום: AFP
מומלצים