פרופ' וורוויק ומלחמתו ברובוטים
וורוויק משוכנע שהוא מציל את האנושות מהשמדה בידי רובוטים. לשם כך הוא יהפוך את עצמו לקיבורג
"בעתיד, ייתכן שבני האדם יוחזקו בגני חיות" (פרופ' קווין וורוויק)
עמיתיו למקצוע כינו אותו שרלטן, יחצ"ן ואידיוט, אך הוא משוכנע שעבודתו חיונית כדי להציל את האנושות מהכחדה צפויה על ידי גזע הרובוטים הנעלה.
בקיץ הקרוב מתכוון פרופ' קווין וורוויק, ראש מחלקת הקיברנטיקה באוניברסיטת רדינג, לעבור ניתוח להשתלת שבב מחשב שיחובר למערכת העצבים שלו, כמה מילימטרים מתחת לזרועו.
וורוויק, 46, רואה עצמו כעתידן. לשיטתו, עם הזמן, בדרך נעלמה כלשהי, הרובוטים יפתחו מודעות, ובגלל תכונותיהם הנעלות, הדרך היחידה שבני האדם יוכלו להתחרות בהם ולמנוע השתלטותם על הכוכב היא להשתמש במחשבים כדי לשפר את המוח האנושי. אך בלי פאניקה. קווין יציל את האנושות, כאשר יהפוך לקיבורג, ספק אדם וספק מחשב.
סיליקון בזרוע
בניסוי קודם, שנערך ב-1998 ונמשך תשעה ימים, החדיר וורוויק שבב סיליקון לזרועו, אך לא חיברו למערכת העצבים. במהלך הניסוי, השבב שלח אותות למקלטים בבניין שבו שהה וורוויק ולאחר מכן נשלחו האותות למחשב.
המחשב עקב אחר תנועות וורוויק בבניין, פתח עבורו דלתות, הדליק אורות ואמר דברים, כמו "שלום קפטן קיבורג הנערץ" כאשר הוא נכנס לחדר. מה ההבדל בין ניסוי כזה לבין חיישנים שמגיבים לתנועת הגוף אך אינם מתחת לעור? שאלו מדענים אחרים, ונותרו ללא תשובה.
הניסוי הבא ייערך בבית החולים סטוק מנדוויל, מרכז עולמי לסובלים מפגיעות בעמוד השדרה, ויימשך כשבועיים. פרופ' וורוויק טוען שהניסוי עשוי לסייע לסובלים מפציעות בעמוד השדרה ולבסוף יוביל לתקשורת טלפתית באמצעות שליחת אימפולסים בין אנשים. מה הקשר בין השתלת זרם קווי בעצבים בזרוע ולתקשורת טלפטית? שואלים המבקרים.
שבב הסיליקון שיושתל מורכב מסוללה, משדר רדיו, מקלט ויחידת עיבוד. המנתחים יחדירו את השבב לזרועו השמאלית ופינים המחוברים לשבב יחדרו לקרומית המקיפה את ליפי העצבים של וורוויק.
לאחר שיופעל השבב, מדענים יבחנו מקרוב את האותות המקושרים לתנועה וכאב. כאשר וורוויק יזיז חלק גוף, האות יישלח למחשב. הוא מקווה שהמחשב יקלוט וישחזר את התנועה, על ידי שליחת האות בחזרה לגופו.
אם לא יהיו סיבוכים בניתוח המקורי, גם אשתו של וורוויק, אירנה, 52, תעבור ניתוח דומה של השתלת שבב, כדי לבחון "שידור" תנועה, חשיבה ורגש ממערכת עצבים אחת לאחרת, באמצעות מחשב.
הבשורה: הקץ לזיופי האורגזמה
הזוג מתכוון להיות שפני ניסיונות לפוביות שלהם. וורוויק פוחד מגבהים ואירנה מפחדת מעכבישים. באמצעות הניסוי הם מבקשים לבדוק אם הם יכולים לחוות את פחדיו של בן הזוג. המבצע, שעלותו הכוללת יותר משני מיליון שקלים, יכלול "ניסוי בריגוש מיני". וורוויק ינסה להקליט את האותות הקשורים בתחושות ההדדיות ולשדר אותם שוב לגופו, בתקווה לחוות מחדש תחושות של התעוררות מינית.
"אם הניסוי יצליח, הצורך לזייף אורגזמה יעלם מן העולם", הצהיר קווין, והתעלם מן האפשרות האחרת, לפיה הצלחת ניסוי כזה תעלים מן העולם כל רצון לקיים יחסי מין.
אם כן, השניים יחוברו באמצעות כבלים ופיסות סיליקון בזרוע, האם לא מדובר במטאפורה מבריקה על קשיי הזוגיות בעידן המודרני? האם מצב שבו האדון והגברת וורוויק יתקשרו זה עם זו בדרך הרגילה אינו פשוט וחסכוני יותר?
"וורוויק אינו מחדש דבר בניסוי שלו, ואי אפשר לפסול את האפשרות שהוא עורך אותו לצרכי יחצ"נות", אומר פרופ' משה שוהם, ראש מעבדת הרובוטיקה בטכניון, "בעבר נערכו ניסיונות רבים לגרות עצבים שניזוקו בחולים או בבני אדם מוגבלים, באמצעות חיישני ראייה או שמיעה.
"השתלות חיישנים שנערכות כיום בבני אדם לעתים מביאות לשיפור מסוים בחוש הראייה או השמיעה. כמו כן, בעזרת חיישנים שמושתלים בגוף יכולים בני אדם מוגבלים להניע שרירים. החידוש היחיד של וורוויק הוא בניסוי שנערך על אדם בריא, אך מכאן ועד מסקנות מאוד מרחיקות לכת על העברת תחושות בעזרת חיישנים הדרך מאוד ארוכה. להערכתי, המדע רחוק כחמש שנים מהזמן שבו המטרות של וורוויק בניסוי יתממשו".
כאשר נשאל וורוויק על הסיכונים המעורבים בניסוי הוא אמר: "הבעיה הגדולה שלי, מלבד נזק אפשרי לעצבים ואובדן תחושה או תזוזה הוא שכלי. האם המוח שלי יוכל להתמודד?... הסיכון הגדול ביותר הוא שאני אשתגע... אנחנו פשוט לא יודעים כיצד יגיב המוח שלי לזה". נדמה כי משפט זה הוא היחיד לגביו מוכנים גם המבקרים להסכים.
כל ניסויי וורוויק
1993 – יד רובוטית: וורוויק מנסה לשחזר את הכוח והרגישות של יד אנושית. ואמנם, היד הממוחשבת של פרופ' וורוויק שחזרה במדויק את נטיית היד האנושית לשפוך כוס קפה על השולחן, לעיני המצלמות.
אוקטובר 1997 – רובוט המרתון: הרובוט רוג'ר תוכנן לרוץ במרתון בברקנל, בריטניה. החיישנים האינפרא אדומים של רוג'ר אמורים היו להינעל על המשדר שעל גבו של וורויק, שרץ שני מטרים לפניו. אך הרובוט הטיפש, שלא הבין את ייעודו, העדיף לקלוט את קרני השמש, והטיח עצמו בעוצמה בשפת המדרכה, לאחר כמה מטרים של ריצה.
יולי 1998 – מחשבים מעדיפים לשמוע מוזיקת מעליות: פרופ' וורוויק פיתח תוכנת הלחנה, שמערבבת מוזיקה ממוחשבת ואנושית, ויוצרת מוזיקת "אדם-מכונה". טכנאי קול שבחן את התוכנה זיהה מיד את חלק המוזיקה שחובר בידי המחשב, אך פרופ' וורוויק טען בספרו הקודם שזה בסדר גמור, כי מכונות יאהבו מוזיקה שונה מבני אדם.
אוגוסט 1998 – השתלת השבב: פרופ' וורוויק השתיל לזרועו השמאלית שבב באורך 23 מ"מ, ששידר אותות בתדר נמוך למחשבים במחלקת המחקר. כשקרב וורוויק המושתל לדלתות הן נפתחו, וכשהוא נכנס לחדר האורות נדלקו.
ספטמבר 1999 - ליגה ג' כדור עף לרובוטים: תחרות כדור עף בין קבוצות רובוטים של חמש אוניברסיטאות הפכה לפארסה, כשכל הקבוצות, מלבד קבוצת אוניברסיטת רדינג, הוזנו בנתונים שגויים של המגרש. למרות זאת, הקבוצה של אונ' רדינג, בהנהגת וורוויק הגיעה במקום האחרון.