היועמ"ש: להתיר אימוץ רגיל לזוגות חד-מיניים
היועץ המשפטי לממשלה קבע כי "בן זוג" בחוק האימוץ כולל גם בני זוג מאותו המין. המשמעות: הומואים ולסביות יוכלו לאמץ את ילדו של בן הזוג, וגם לבקש משירותי הרווחה לאמץ יחד - כמו שמבקש אדם יחיד. מזוז קיבל למעשה את עמדת בג"ץ כפי שהשתקפה בפסקי דין בנושא והנחה את משרד הרווחה לפעול בהתאם
עוד צעד בדרך לשוויון: המדינה מאשרת כי בני זוג חד-מיניים רשאים לאמץ ילד כמו זוג רגיל. כך הנחה היועץ המשפטי לממשלה, מני מזוז, לאחר דיון שקיים בנושא בהשתתפות הגורמים הנוגעים בדבר במשרד הרווחה ובמשרד המשפטים. שר הרווחה, יצחק הרצוג, בירך על הנחיית מזוז בנושא.
הדיון בנושא כונס לבקשת משרד הרווחה, על מנת לבחון את עמדת המדינה בנושא בעקבות ההתפתחויות בפסקי הדין האחרונים בעניין, שלשון החוק לגביו מעורפלת, ובמיוחד פסק הדין בפרשת ירוס-חקק. בפרשה זו אישר בית המשפט לאישה לאמץ את ילדיה הביולוגיים של בת זוגה.
בדיון השתתפו אנשי המקצוע בשרות למען הילד, אנשי הייעוץ המשפטי של משרד הרווחה והמשפטים, ואנשי הפרקליטות העוסקים בנושא. בסיום הדיון סוכם כי המונח "בן זוג" בחוק אימוץ ילדים כולל גם בן זוג מאותו המין.
בסיכום הדיון קבע היועץ המשפטי לממשלה כי ניתן לאפשר לאדם לאמץ את ילדו, הביולוגי או המאומץ, של בן זוגו מאותו המין.
כן נקבע, כי אין מניעה חוקית לאשר לבני זוג מאותו המין, או למי מהם, לאמץ ילד שאינו ילדו של אחד מבני הזוג, וזאת בנסיבות שבהן נשקלת בקשה לאימוץ על-די אדם יחיד, ובכפוף לשיקולי "טובת המאומץ" כמקובל. בנוסף, השירות למען הילד רשאי גם למסור לאימוץ ילד לזוג בני אותו המין, בנסיבות בהן ניתן היה למוסרו לאימוץ לאדם יחיד.
"טובת המאומץ - עקרון מורכב"
היועץ המשפטי לממשלה הדגיש, כי הוא עוסק רק בבדיקת האפשרות המשפטית להסכים לבקשות אימוץ בנסיבות האמורות, וכי העמדה הקונקרטית בכל בקשת אימוץ תגובש על-ידי הגורמים המקצועיים בשירות למען הילד בכל מקרה לגופו, לאחר בחינת טובת המאומץ.
עם זאת, היועץ המשפטי הדגיש כי אין מקום לנוסחאות נוקשות, וכי בהתאם לפסיקת בית המשפט העליון, המונח "טובת המאומץ" מבטא "עקרון מורכב בעל היבטים שונים", ו"אין לומר א-פריורית כי בשל הזוגיות החד-מינית של המערערות (בפסק דין ירוס-חקק - א.ז), אימוץ על ידן יהיה שלא לטובת המאומץ". לפיכך, שאלת הזהות המינית של המאמצים היא רק אחד השיקולים הרלבנטיים, כאשר "כל מקרה ייבחן לגופו וכל אינטרס ייבחן כעוצמתו".
שר הרווחה, יצחק הרצוג, בירך על הנחיית מזוז ואמר: "ההחלטה מגבה את מדיניותי הנסמכת בין היתר על רוח פסקי הדין בפרשות קדיש-ברנר וירוס-חקק. אין כל סיבה שזוגות חד מיניים שעומדים בקריטריונים של כשירות לאימוץ על פי החוק לא יוכלו לפנות ולבקש להתכנס לתהליך האימוץ וההורות". עוד ציין הרצוג כי על המערכת להתאים לרוח התקופה ולשינויים המתהווים.
החלטה זו באה בהמשך להחלטות קודמות של מזוז בעניינים שונים בקשר לזוגות בני אותו המין, שפורסמו בעבר. בין היתר, בסמוך לכניסתו לתפקיד הנחה היועץ המשפטי לממשלה את הפרקליטות להסכים להכיר בבני זוג מאותו המין לצורך מיסוי מקרקעין של בני זוג המתגוררים באותה הדירה;
להכיר בבן זוג של נפטר מאותו מין כאלמן לצורך חוק ביטוח לאומי; וכן הנחה את הפרקליטות שלא לערער על פסק דינו של בית המשפט המחוזי בנצרת, שהחיל את חוק הירושה על בני זוג מאותו המין.
היועץ המשפטי לממשלה גם הביע במקרים שונים את עמדתו כי לבית המשפט לענייני משפחה נתונה הסמכות לאשר הסכמי ממון בין בני זוג מאותו המין. הגישה העקרונית המנחה את היועץ המשפטי לממשלה היא, כי יש להבחין בין עניינים ממוניים-סוציאליים, בהן צריך לנקוט עמדה פרקטית וגמישה ברוח הזמן והמציאות החדשה, לבין ענייני מעמד אישי ויצירת סטטוס, בהם יש לנהוג בזהירות, ובדרך כלל הסדרתם היא עניין למחוקק. עם זאת, הפעם נדרשה כנראה קביעה בשל החקיקה המעורפלת.