סקר: מאה אלף ילדים בישראל הותקפו מינית
מסקר שנערך בנושא פגיעה מינית עולה כי חמישה אחוזים מהילדים הותקפו מינית בשנים האחרונות. ומה עושים ההורים? 40 אחוזים מהם לא הנחו את ילדיהם שאסור למסור פרטים אישיים באינטרנט. רבע מההורים לא הנחו את ילדיהם שאסור לאדם אחר לגעת באיבריהם המוצנעים ושאסור ללכת עם זרים
2,500 מקרים על תקיפה מינית מדווחים בשנה - אך מסקר של מכון גיאוקרטוגרפיה, שהוצג היום (ב') בכנס המועצה לשלום הילד באוניברסיטת בן גוריון, עולים נתונים קשים יותר. חמישה אחוזים מההורים שנשאלו בסקר דיווחו כי ילדם נפגע מינית ועוד שמונה אחוזים סירבו לענות על השאלה. מנכ"ל המועצה לשלום הילד, ד"ר יצחק קדמן, אומר כי מנתונים אלו עולה כי כמאה אלף ילדים הותקפו מינית בשנים האחרונות. "מדובר במספרים קשים ביותר. אנו למדים כי המספרים האמיתיים גדולים בהרבה ממה שנטו לשער".
הסקר נערך בקרב 500 הורים, המהווים מדגם מייצג של האוכלוסיה. מדובר בסקר הראשון מסוגו שנערך בישראל והוכן על בסיס מחקר דומה שנערך לאחרונה בסין.
עוד עולה מהמחקר כי חרף המודעות הגדולה לתופעת הפגיעות המיניות בילדים, הורים רבים מאוד כלל לא מדברים עם ילדיהם על הסכנות ולא מדריכים אותם כיצד להתנהג כדי למנוע מקרים כאלה.
כך למשל עולה מהסקר כי למעלה מ-40 אחוזים מההורים מעולם לא הנחו את ילדיהם שאסור למסור פרטים אישיים באינטרנט. כרבע מהורים בסקר אמרו כי הם לא הנחו את ילדיהם שלא ללכת עם זרים ושאסור לאדם אחר לגעת באיבריהם המוצנעים.
80 אחוזים מהנשאלים לא התקינו תוכנת חסימה במחשב, לסינון אתרים לא רצויים לילדים. לעומת זאת, 72 אחוזים מההורים סברו כי מחובתם להסביר לילדים על הנושא ורק מעטים חושבים שזהו דווקרא תפקיד של בית הספר או של אנשי מקצוע, כגון רופאים, שוטרים ועובדים סוציאליים.
רבע מההורים: הילדים מדמיינים פגיעה מינית
עוד עולה מהסקר כי גם בקרב ההורים קיימת בורות בנושא של פגיעה מינית. כך, כרבע מהנשאלים סברו כי יש לא מעט ילדים אשר מדמיינים שנפגעו מינית. 16 אחוזים מההורים בסקר סברו כי אם ילד נפגע מינית - יהיו לכך סימנים פיזיים. 28 אחוזים מהנשאלים אמרו כי לדעתם נשים אינן פוגעות מינית בילדים.
מאפיין שמשפיע על רמת המודעות של הנשאלים בסקר הוא המצב הסוציו-אקונומי. כך למשל, בקרב הורים בעלי הכנסה נמוכה, הורים שהגדירו עצמם כדתיים או חרדים וכן בקרב עולים חדשים, ההסברה בנושא זה נמוכה. ד"ר קדמן: "מדובר בסקר מפתיע ומדאיג ביותר, הן לגבי היקף הילדים שנפגעו מינית והן לגבי חוסר הידע ולפעמים אפילו הבורות שהפגינו ההורים בנושא".
מנהלת המחקה לחקר חברתי במכון גיאוקרטוגרפיה, רינה פוזנר, הוסיפה: "מהסקר עולה כי רבים מההורים מגלים בורות בנושא של ניצול מיני של הילדים ולא מעט חוסר מעש בהסברה לילדיהם, איך להיזהר מפגיעה מינית. למרות שרובם סבורים כי זה התפקיד שלהם".