"רעידת האדמה היא התרעה לקראת רעש חזק"
כמה שעות לאחר רעידת האדמה שפקדה את ישראל נערך דיון בוועדה הבודקת את היערכות המשרדים לנושא. יו"ר ועדת ההיגוי, ד"ר אבי שפירא, אמר כי רק בדרך נס לא היו הלילה נזקים או קורבנות בנפש
רעידת האדמה שהורגשה בארץ לפנות בוקר (יום ג') היא "התרעה לקראת רעשים חזקים יותר שעלולים לקרות". כך אמר בכנסת ד"ר אבי שפירא, יו"ר ועדת ההיגוי הבין משרדית להיערכות משרדי הממשלה לרעידת אדמה.
ד"ר שפירא אמר בוועדה, הבודקת את היערכות המשרדים לרעידות אדמה, כי רק בדרך נס לא היו הלילה נזקים או קורבנות בנפש. לדבריו, מוקד הרעש היה באזור גיאולוגי שבין מטולה לביירות, "שעשה צרות גדולות בעבר" ולפני 50 שנה קטל רעש באותו אזור עשרות אנשים בדרום לבנון וגרם נזקים למבנים בגליל.
הוא ציין כי לעומת עוצמת הרעש שנמדדה (4.1 בסולם ריכטר) הרעש הורגש בטווח רחב יותר מבעבר. "בדרך כלל, הרעש מורגש ברדיוס של כ-100 ק"מ מהמוקד והלילה גלי הרעש הורגשו אפילו בבית שמש ובקרבת ירושלים - מרחק גדול פי שלושה מהמקובל כשעוצמתו היתה חזקה אפילו בגוש דן", ציין ד"ר שפירא.
התאחדות הקבלנים דיווחה לוועדת הבדיקה על קשיים שמונעים חיזוק של מבנים קיימים, אשר נמצאים בסכנת התמוטטות ברעידת אדמה. מנהל האגף הטכני בהתאחדות, נתן חילו, אמר כי הקשיים נובעים לא מעט מהדרישות של רשות הכיבוי וההצלה ופיקוד העורף בשידרוג המבנים הקיימים ובחיזוקם.
רשות הכבאות דורשת להתאים את דרכי המילוט בבניינים תוך הרחבת חדרי המדרגות או בניית חדר מדרגות מוגן, דבר שהוא כמעט בלתי אפשרי במבנים קיימים. פיקוד העורף דורש לבנות מרחבים מוגנים על פי החוק ולמגן את נתיבי הגישה לחדר המוגן. עם זאת, קווי הבניין לא מאפשרים לעיתים להוסיף את המרחבים המוגנים וגם כאשר ניתן להקים אותם כחלק מהפיתרון, הדבר מקשה מאוד על ביצוע עבודת החיזוק.
הקבלנים טוענים כי אם יידרשו לעמוד בכל הדרישות העדכניות, מובטח כי מעט מאוד מבנים יחוזקו ולא ברור איזו תועלת תצמח למי שהמבנים הישנים לא יחוזקו ולא יותאמו לדרישות העדכניות של החוק.
הקבלנים גם מתריעים כי התמריצים שניתנו בתוכנית המיתאר הארצית להיערכות נגד רעידת אדמה, בצורת תוספת אחוזי בניה למבנים המיועדים לחיזוק - לא מהווה כלל תמריץ לפיתרון הבעיות בפריפריה, מחוץ לגוש דן ולאזור השרון, שבהם נמצאים רוב המבנים הזקוקים לטיפול. זאת בגלל ערך הקרקע.
לדברי הקבלנים, המדינה חייבת לשקול מתן עזרה לתושבי הפריפריה לחיזוק המבנים מעבר לתוספת אחוזי הבניה והדבר ניתן לפיתרון בתקציב שנתי "צנוע" של עשרות מיליוני שקלים.
צוות ההיגוי מציין כי אזורי הפריפריה בדרום ובצפון הם החשופים ביותר לסכנה של רעידת אדמה והתמוטטות מבנים לא מחוזקים, כפי שד"ר שפירא התריע.