שתף קטע נבחר

 

חוק סינון אתרים ימות מיתת נשיקה / פרשנות

ועדת הכלכלה חזרה ואישרה לקריאה ראשונה את חוק סינון אתרים - בלחצה של מפלגת ש"ס ובמעורבות אישית של מנהיגה הרוחני. על התנגדותו של היו"ר ארדן והמבוכה בסיעת העבודה. מה קורה מאחורי הקלעים

הרוב הקואליציוני (9 מול 4) שוב גויס היום כדי לקדם את היוזמה של סיעת ש"ס לחסום בחוק את הגישה של גולשים קטינים לאתרים "בלתי הולמים". ועדת הכלכלה חזרה ואישרה לקריאה ראשונה את התיקון המחייב את ספקי האינטרנט לספק את החסימה, בסיוע משרד התקשורת. הוועדה דחתה את בקשת ח"כ מיכאל איתן (ליכוד) לדיון חוזר, תחת עינו הפקוחה של השר אריאל אטיאס, כשהרב עובדיה יוסף נושף בעורפם.

 

בש"ס לא מסתירים את מעורבות הרב בקידום החוק. היא מסבירה לא רק את הנוכחות של השר אטיאס, שהוא בן טיפוחיו של מנהיג ש"ס, אלא בעיקר את הלחצים הכבדים ששברו את יושב הראש הוועדה ח"כ גלעד ארדן (ליכוד), ואילצו אותו להעמיד את החוק להצבעה ראשונה בשבוע שעבר, בניגוד לסדר יומו. יושב ראש הכנסת דליה איציק עמדה בראש מסע הלחצים אחרי טלפון שקבלה מהרב, לדברי מקור בש"ס.

 

"מיתת נשיקה" לחוק? 

ארדן מוביל את קבוצת המיעוט בוועדה שמתנגדת לחוק. המכבש הקואליציוני דחה את כל הסתייגויותיו שהצביעו על סתירות בחוק. אבל גם אם הנוסח של ש"ס יעבור בימים הקרובים את מכשול הקריאה ראשונה במליאת הכנסת – דרכו לספר החוקים עדיין ארוכה, אם בכלל יגיע לשם. גדולים יותר סיכוייו לעבור מהעולם ב"מיתת נשיקה" במהלך השנה הקרובה.

 

קצב התקדמות החוק לקריאה שנייה ושלישית נתון לסמכותו הבלעדית של היו"ר ארדן. סמכות זו מאפשרת לו להקפיא אותו עד ששה חודשים מהעברתו בקריאה הראשונה. לאחר מכן יכול יוזם החוק (ח"כ אמנון כהן, ש"ס) לבקש את העברתו לוועדה אחרת. ארדן בונה על הסמכות הזאת. כהונתו בראשות הוועדה מסתיימת באוגוסט, ולפי כל הסימנים הוא לא מתכוון לנקוף אצבע עד החלפתו. תפקיד יושב הראש יעבור ברוטציה לסיעה אחרת באופוזיציה. השבוע הוחלט כי מחליפו יבוא מישראל ביתנו. נכון לעכשיו, גם סיעה זו מתנגדת לחוק החסימה.

 

בכל מקרה, גם תחת יושב הראש הבא, החוק יכול להישאר בהקפאה עמוקה לפחות עד אחרי החגים. חודשי הפגרות (חודש באביב וחודשיים בקיץ) אינם באים במניין שישה החודשים. הרוטציה בראשות הוועדה תתבצע בפגרת הקיץ, ועד אז יחלפו רק ארבעה חודשי עבודה. לפיכך, יורשו של ארדן יוכל למשוך עד דצמבר, ואם יוקדמו בינתיים הבחירות לכנסת לראשית הסתיו, על פי התחזיות, זו בעצם הדרך לקבורתו של חוק החסימה.

 

ח"כ איתן: "שהעבודה תתמוך בחוק?"

הפרט המעניין בהצבעה החוזרת שהתקיימה היום עלה מהתנהלות סיעת העבודה, שחשפה התרוצצות ומבוכה. ח"כ איתן אמר שרק בגלל העבודה הוא ביקש לפתוח את הדיון. "לא האמנתי בשבוע שעבר שהעבודה תתמוך בחוק. מילא המחנה הדתי-חרדי, אבל מה לעבודה ולחוק של חסימת אתרי האינטרנט שאין לו תקדים בעולם"? לדבריו העבודה בכלל לא קבעה עמדה כלפי החוק גם לקראת ההצבעה החוזרת. ח"כ נדיה חילו טענה שהיו התייעצויות, ובאישור מנהלת הסיעה היא נשלחה להחליף את ח"כ אבישי ברוורמן.

 

חילו התכוונה לתמוך בחוק, כמו יורם מרציאנו - כל אחד משיקוליו. שלי יחימוביץ באה להתנגד משיקולים אידיאולוגיים. ברגע האחרון הסתלקה חילו אחרי טלפון שקבלה מאיתן כבל, מזכ"ל העבודה. היא ניצלה מהאיום של איתן ש"הצבעת העבודה תציג אותה בקלונה לכל גולשי האינטרנט".

 

החוק אושר בקולות הח"כים רונית תירוש, מיכאל נודלמן ושלמה מולא (קדימה); יורם מרציאנו (עבודה); יצחק זיו (גמלאים); אמנון כהן ויצחק וקנין (ש"ס); אליהו גבאי (מפד"ל); ויעקב כהן (יהדות התורה). התמידו בהתנגדותם: גלעד ארדן ומיכאל איתן (ליכוד); שלי יחימוביץ (עבודה); ויוסף שגל (ישראל ביתנו).

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אלכס קולומויסקי
אמנון כהן, יוזם הצעת החוק המקורית
צילום: אלכס קולומויסקי
מומלצים