ברק: איפה תקוע הכסף למיגון שדרות?
ועדת השרים לעניין מיגון שדרות ועוטף עזה תכריע הבוקר לגבי העברת תקציב למיגון שדרות ויישובי עוטף עזה. לקראת הדיון, תמה שר הביטחון, אהוד ברק, מדוע מעכבים בלשכת ראש הממשלה כבר חצי שנה את העברת 300 מיליון השקלים למיגון: "די עם העיכובים. הכסף הזה היה צריך לעבור מזמן"
עימות חדש בין אולמרט וברק: שר הביטחון, אהוד ברק, מביע תמיהה על העיכוב המתמשך בהעברת 300 מיליון שקלים למיגון שדרות ויישובי עוטף עזה. לקראת דיון שיתקיים הבוקר (א') בוועדת השרים בראשות ראש הממשלה, אהוד אולמרט, תובע ברק להעביר את הכסף מיד. "די עם העיכובים. הכסף הזה היה צריך לעבור מזמן. אני תמה למה צריך עוד לעכב את העברתו", אמר שר הביטחון בשיחות סגורות בסוף השבוע.
כבר לפני כחצי שנה הודיע ראש הממשלה על כוונתו להקצות כ-320 מיליוני שקלים למיגון יישובי עוטף עזה ושדרות. אלא שמאז הועברו רק 50 מיליון שקל למשרד הבינוי והשיכון. יתרת הכסף לא הועברה. בלשכת ראש הממשלה מסבירים שלא נקבע בדיוק מה ייעשה בכסף, ולכן לא הועבר. ראש הממשלה דחה את טענות שר הביטחון על עיכוב בהעברת הכספים מטעמים לא ברורים. "הנושא יועלה בוועדת השרים לאחר ישיבת הממשלה, ובשבוע הבא יובא לאישור הממשלה", טענו אנשי אולמרט.
ברק אינו מסתפק בהבטחות. כבר לפני כארבעה חודשים הגיש תוכנית של משרדו, בשיתוף פיקוד העורף ומשרד הבינוי והשיכון, לניצול 320 מיליוני השקלים למיגון ישובי עוטף עזה ושדרות. על-פי תוכנית זו, שעליה שוחח עם ראש הממשלה לא אחת, ימוגנו 850 בתים ישנים בסיכון גבוה ומבני ציבור, כמו מכלל ספיר. "התוכנית קיימת", אמר ברק בפורום סגור במשרדו בסוף השבוע, "אין צורך בעוד דיונים. אעלה את הנושא ואביע את התמיהות בישיבת הממשלה הקרובה".
אל מול הביקורת של שר הביטחון, מרימים בלשכת ראש הממשלה גבה. "מה הנגיעה של שר הביטחון לזה? הרי הכסף צריך לעבור למשרד הבינוי והשיכון בכלל. יש אישור של הסכום, כמו שהודיע ראש הממשלה. אבל עתה לאחר שנבחנו שלוש אופציות בוועדת השרים, נפסלו שתיים על הסף: הראשונה, הקמת חדר ביטחון בכל הישובים בטווח של 15 ק"מ שעלותה כחמישה מיליארד שקלים, והשנייה מיגון בתים ואספקת כלל צורכי המיגון בטווח של 7 ק"מ, שעלותה כ-1.5 מיליארד שקלים.
"בדיון בוועדת השרים יוצגו החלופות לשימוש בכסף לתכנית השלישית, שעלותה כ-320 מיליון שקלים. החלופות הן 'מיגון לייט' לחלק מהבתים, נניח מיגון קירות מסוימים, חיזוק תקרות וכיו"ב, או מיגון מלא לבתים מסוימים שמוגדרים בסיכון. כך או כך, הפתרון יהיה רק לחלק מהבתים בשדרות ובעוטף עזה. ראש הממשלה הבטיח שתהיה החלטה בפברואר והוא יעמוד בה", אמרו בלשכת אולמרט.
תושבי שער הנגב שבעו מהבטחות, והבוקר הם מתכוונים לעלות לירושלים ולהפגין שם עם תלמידים משדרות, בדיוק בשעה שבה תתכנס ועדת השרים לנושא המיגון, כדי למחות על הסחבת. בכיר בלשכת אולמרט הגיב: "ראש הממשלה מטפל בנושא איום הטרור מעזה יום יום: הקבינט אישר את פרויקט 'כיפת ברזל' ליירוט רקטות. אושרה ומופעלת פעילות מבצעית בתוך עזה, בקרוב תאשר הממשלה מיגון חלק מבתי התושבים. ונמשכות הסנקציות האזרחיות כנגד ממשל החמאס ברצועת עזה.
"כל אלה אמורים לספק חבילה שאמורה להקל על התושבים ולסייע לנו במאבק זה. הטיפול באיום הקסאם לוקח זמן. ראש הממשלה מזדהה לגמרי עם מצוקתם וכאבם של התושבים, והוא פועל להפסיק את האיום. זאת הממשלה הראשונה שהחליטה על מיגון ועל מערכות אקטיביות ומפעילה סנקציות וממשיכה בפעולות המבצעיות כנגד יורי הקסאם".