"השחיטה הכשרה בדרום אמריקה - נגד ההלכה"
מצלמה נסתרת תיעדה שחיטה אכזרית בבתי מטבחיים כשרים בדרום אמריקה: רגל הפרה נכבלה בשרשרת ובאמצעותה היא הורמה לתקרה. בארגוני זכויות בעלי החיים טוענים כי הנוהל נוגד את ההלכה ודורשים מהרבנים הראשיים לישראל: "צאו נגד השיטה". הרב מצגר בתגובה: "מדובר בגורמים אינטרסנטים"
"הלכות השחיטה מצמצמות למינימום את הצער לבהמה הנשחטת", יודע כל יהודי לדקלם, אבל תמונה אחת שווה לפעמים יותר מאלף מילים. סרטון שצולם לאחרונה במצלמה נסתרת חושף שיטות שחיטה אכזריות בבית מטבחיים כשר בדרום אמריקה, ומתעד מאבק עקוב מדם בין קבוצת עובדי המקום לאחת הפרות, רגע לפני השחיטה. בארגונים הפועלים למען זכויות בעלי החיים טוענים כי 30% מהבשר הקפוא בישראל מיובא ממדינות האזור. "הדבר מנוגד לחוק היהודי", הם קובעים, וכעת אף דורשים מהרבנות הראשית שלא להכיר בכשרות השחיטה וממשרד החקלאות שלא לאפשר את הייבוא.
בסרטון הוידאו, שצולם במהלך חקירה סמויה במשחטה כשרה באורוגואי, נראים כמה מעובדי המקום כשהם משתמשים בשיטת הריסון "כבילה והרמה" השנויה במחלקות על מנת לבצע את השחיטה. בניסיון להשתלט על הפרה המשתוללת הם כבלו את אחד מקרסוליה באזיקי מתכת והפילו אותה על הארץ. בהמשך מנע ממנה אחד העובדים להזיז את ראשה באמצעות מוט מתכת חד עד חיתוך הגרון, ואחריו היא הונפה באוויר באמצעות שרשרת ברזל שחוברה לרגלה כשהיא הפוכה, עד שפסקה זרימת הדם מגופה. במקרים מסויימים סבלו כך הפרות במשך מספר דקות כשהן בהכרה מלאה, מנסות להיאבק ומסוגלות לחוש כאב.
"בעלי החיים המבוהלים, השרויים בהכרה מלאה, תלויים באוויר וסובלים ייסורי שאול בעודם ממתינים לחיתוך גרונם", טוענים בעמותת 'הכל חי' האמריקנית, "שריריהם וגידיהם נקרעים, ומשקל גופם תולש, פשוטו כמשמעו, את מפרקי הירך שלהם ממקומם".
בעקבות חשיפת התמונות הקשות פנו ראשי הארגון לאחד הפעילים הירושלמים, הרב אדם פרנק, וזה ביקש מהרבנים הראשיים לישראל לאסור את השימוש בשיטה. "צער בעלי חיים הינה מצווה חשובה המאפיינת את היהדות ועל כך אין מחלוקת", הוא כתב להם והקשה: "האם לאור העובדה שקיימות מערכות יעילות ואנושיות יותר המשמשות בתהליכי שחיטה כשרה, לא ניתן לכלול הרמת חיה בעודה בהכרה באמצעות אזיקי רגל וגרימת צער וסבל מיותר לבעל החיים בגדר עבירה על איסור מצוות צער בעלי חיים?". פרנק קורא לרבנות הראשית ולמוסדות המפקחים על שחיטה ברחבי העולם לפעול להפסקת שיטה זו של ריסון והגדיר אותה "אכזרית שלא לצורך".
בנוסף פנו בארגון למשרד החקלאות בדרישה לאסור ייבוא בשר שנשחט בשיטת "כבילה והרמה". לטענתם, 30% מהבשר הקפוא בישראל – מקורו בבתי המטבחיים הכשרים בדרום אמריקה, ויש להימנע מכך. במקום זאת הם ממליצים על שיטות שחיטה אחרות: "'מועצת הרבנים דאמריקה', הרשות הרבנית האורתודוכסית הגדולה ביותר, אישרה שימוש במכלאה שמחליפה את שיטת ההרמה באמצעות אזיקי רגל, ושתומכת בגופו של בעל החיים בעוד דמו מנוקז מגופו".
ארגון PETA האמריקני (אנשים למען טיפול אתי בבעלי חיים) ועמותת 'אנונימוס' פנו אף הם לרבנות הראשית בבקשה דומה, והם מצטטים מהחלטת 'כנסת הרבנים' שקבעה: "אנו מוצאים שכבילה והנפה היא הפרה של ההלכה היהודית האוסרת התאכזרות לבעלי חיים והדורשת שנימנע מסיכון מיותר של חיי אדם. כוועד ההלכה, אנו קובעים שיש להפסיק את הכבילה וההנפה".
דוברת 'אנינימוס', גאיה גולדברג, כינתה את השיטה "ברברית" וטענה כי היא "עוברת באופן בוטה על כללי ההלכה ומבזה את הכשרות שמוענקת לה". בעמותה קוראים לרבנות שלא לתמוך בשיטה או להכיר בכשרותה, ומזכירים: "כל אחד מאיתנו, דתיים, מסורתיים וחילונים כאחד, יכול להימנע מלתמוך בהתעללות האנטי-מוסרית והאנטי-יהודית הזו, באמצעות מעבר לצמחונות, כמו שנאמר 'טוב ארוחת ירק מאשר שור אבוס ושנאה בו'".
הרבנות הראשית: השחיטה היהודית מוסרית
מלשכת הרב הראשי לישראל, הרב יונה מצגר, נמסר בתגובה: "במהות השחיטה היהודית עומד בראש ובראשונה הערך המחייב להימנעות מגרימת צער לבהמה, ויעידו על כך בדיקות הסכין הקפדניות לפני כל שחיטה ושחיטה. לטענות ולפיהן שרירי הבהמה וגידיה נקרעים אין כל אחיזה במציאות כיון שאילו היה כן הייתה הבהמה נפסלת לאכילה ונחשבת לטריפה.
"ועדת הכשרות של הרבנות הראשית פועלת כל העת לבחינת פתרונות שמחד לא תהיה בהן כל פגיעה במסורת השחיטה היהודית הכשרה מדורי דורות, ומאידך תמזער עוד יותר את החשש לפגיעה בבעלי החיים קודם שחיטתם. הטענות המועלות על אופן ביצוע השחיטה מקורם בגורמים אינטרסנטיים אשר ידיהם אינן נקיות. ניתן למנות מוצרי מזון רבים אשר בהליך הכנתם נגרם נזק נוראי לבעלי החיים אולם בכל אותם מקרים למעט השחיטה היהודית קולם של המתלוננים לא נשמע והדבר אומר דרשני.
"תורת ישראל היא שהנחילה לאנושות כולה את המודעות לשמירה על כבודם של בעלי החיים ואין היא זקוקה להטפות מוסר צדקניות מגורמים אלו".
ממשרד החקלאות ופיתוח הכפר נמסר כי "חוק צער בעלי חיים הישראלי אינו חל מחוץ לגבולות מדינת ישראל. לא זו בלבד, חוק צער בעלי חיים אינו חל על שחיטת בעלי חיים למטרות מאכל (לא בישראל ובוודאי לא מחוצה לה)".