שתף קטע נבחר
 

אושרה מהפכת הגיוס: הקב"א נמוכה? יש תקווה

לא חשוב אם באת מרמת-אביב ג' או מירוחם, אם נולדת בארץ או עלית לא מזמן, ואיך נראה גיליון הציונים שלך מבית-הספר. ל-ynet נודע כי בצה"ל אושרה שיטת מיון חדשה, שתבדוק בעזרת סדרת מבחנים את התאמת המתגייסים למקצועות הצבאיים השונים. ה"פרופיל התעסוקתי" שייקבע ישפיע גם על הסיכוי לצאת לקצונה. "המטרה - שוויון הזדמנויות לכל מתגייס"

המהפכה בשיטת מיון החיילים בצה"ל יוצאת לדרך: משקל הקב"א (קבוצת האיכות) יירד בתהליך התאמתם של מתגייסים לתפקידים השונים בצה"ל. גם חיילים, ששובצו עד כה בתפקידים אטרקטיביים פחות בגלל קב"א נמוכה, יוכלו למצוא עצמם במקום אחר לגמרי. התוכנית, שתצא לפועל החל בשנה הבאה, עשויה לשנות תוך עשור את פניו של צה"ל.

 

התוכנית החדשה היא פרי עבודת מטה שאושרה בימים האחרונים, ותגדיר מחדש את שיטת המיון

של המועמדים לגיוס, דרך היציאה לקורס קצינים ועד להחתמה לשירות קבע ארוך טווח.

 

ציון הקב"א, הנהוג כבר עשרות בשנים, נע בין 41 ל-56. חיילים בעלי קב"א 52 ומעלה ודירוג פסיכוטכני ראשוני (דפ"ר) גבוה מ-60 (מתוך סולם 90-10) הם בעלי פוטנציאל ליציאה לקורס קצינים. הקב"א עצמה היא שקלול של הדפ"ר, ציון הראיון הראשוני בלשכת הגיוס והשכלתו של החייל. 

 

המיועדים לשירות ביטחון (מלש"ב) שייבדקו לקראת סוף 2008 - ושאמורים להתגייס החל בקיץ 2009 - יהיו הראשונים שתהליך המיון שלהם ייעשה לפי התוכנית החדשה. הם יזומנו פעמיים ללשכת הגיוס: בפעם הראשונה, כפי שנעשה כיום, יעברו תהליך רגיל שבו תיקבע הקב"א שלהם. בפעם השנייה - וכאן החידוש - יעברו סדרת מבחנים, שבסיומה ייקבע להם "פרופיל תעסוקתי".


הרמטכ"ל עם מתגייסים טריים, מארס 2007 (צילום ארכיון: ניב קלדרון)

 

מדובר בלב ליבהּ של התוכנית - סדרת מבחנים, שנבנתה כך שינוטרל כל מאפיין אישי. לדוגמא, המבחן לא יביא בחשבון אם הנבחן מתגורר ברמת-אביב ג' או בירוחם, או אם עלה לישראל לפני שנים ספורות או שנולד בה. המבחן נועד לבדוק התאמה למקצועות שונים, מידת עניין, רצון, זיקה, מוטיבציה ואלמנטים אחרים של התאמה.

 

בתהליך גיבוש המבחנים נותחו כלל המקצועות בצה"ל שאינם תפקידי לחימה, על מנת ליצור התאמה בין הציון הסופי למקצוע המתאים. בסוף סדרת המבחנים יתקבלו - באמצעות "מערבל טכנולוגי" משוכלל - שני ציונים בסולם 5-1, שיתנו מענה לסביבת התעסוקה הראשית והמשנית של החייל המיועד.

 

לפרופיל התעסוקתי החדש תהיה השפעה ניכרת על שיבוץ החייל למקצוע הצבאי ולהמשך דרכו בצבא. בשלב זה מיועדים לתפקידי לחימה לא ימוינו על פי המבחן החדש, ואולם בעתיד יש כוונה לשלבם, וכך לבדוק את מידת ההתאמה של החייל לתפקיד לוחם בצה"ל. "הבשורה בתהליך הזה היא שנוכל להתאים באופן טוב יותר בין חייל למקצוע. כך נקבל חיילים בעלי מוטיבציה גבוהה, נפחית את הנשירה ונשפיע על החייל גם ביציאה לקורסי פיקוד", הסביר קצין בכיר בשיחה עם ynet.

 

צוות מומחים עמל על גיבוש התוכנית החדשה במשך ארבע שנים, הרחק מידיעת הציבור. מי שמוביל את המהפכה הצפויה הוא אלוף-משנה אייל אפרתי, המשרת כראש מחלקת מדעי ההתנהגות בצה"ל. יחד עמו הכין את התוכנית צוות מצומצם של מומחים מתחום מדעי ההתנהגות ומשאבי האנוש.

 

"אפילו תופעת ההשתמטות עשויה להצטמצם"

"השורה התחתונה של התוכנית הזו היא לקדם שוויון הזדמנויות לכל מתגייס", הסביר הקצין הבכיר. "בצה"ל, כצבא העם, נמצאת אוכלוסייה רחבה מאוד שלא מעט מאופי שירותה קובע גם את עתידה בחיים האזרחיים. אנחנו רוצים ליצור מנגנון נכון, שיעניק הזדמנות שווה לכל אחד לתפקד בכל מקצוע צבאי ואחר כך להיות קצין, מבלי שנתונים חיצוניים - כמו הסביבה שבה גדל והציונים שלו מבית-הספר - יהיו מכשול אוטומטי".

 

הקצין הוסיף כי עד כה, הקב"א הייתה מכשיר טוב לניבוי יכולת, ואין חולק כי כך היה נכון לפעול. אולם קיימים צרכים נוספים, שיש לבחון בעבור כל מתגייס לצורך שירותו. במסגרת המהפכה לא רק הקב"א תקבל תפנית, אלא גם מבדקי הקצונה.

 

בימים אלה משנים בצה"ל את המבחנים שעל פיהם נקבע מי ראוי להתקבל לקורס קצינים. "גם במבחנים אלה הכנסנו יותר כלים תעסוקתיים והוצאנו כלים קליניים", הסביר הקצין הבכיר. "למשל, כבר אין צורך לצייר כל מיני ציורים".

 

בנוסף, בגלל ירידת ערכה של הקב"א, יציאה של חיילים לקורס קצינים תושפע באופן מובהק מהישגיהם במשך השירות, חוות דעת מפקדיהם והמוטיבציה שלהם, ופחות מנתונים שנאספו לפני הגיוס. הדברים נכונים גם לתהליך המיון של המעומדים לשירות קבע.

 

"בסופו של דבר, פני צה"ל הם פני החברה", סיכם הקצין. "ככל שתהליכי המיון והמיצוי יהיו טובים ומדויקים יותר, כך ניתן שיוויון הזדמנויות לכולם, נשפר את המוטיבציה ואת איכות התפוקה של החיילים, ונקבל קצינים טובים יותר וצה"ל חזק יותר. זה ישפיע גם על החברה, שאליה יצאו אותם חיילים וקצינים, ועל המדינה כולה - אפילו על תופעת ההשתמטות שעשויה להצטמצם".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
לשכת הגיוס בתל-השומר, ארכיון
צילום: ניב קלדרון
מומלצים