שתף קטע נבחר

 

בדרך לאישור: עוד שנתיים בכלא לתוקפי קשישים

על-פי הצעת חוק, שאושרה לקראת קריאה סופית בכנסת, יוחמר העונש למי שגרם "חבלה של ממש" לקשיש, משלוש לחמש שנות מאסר. הצעה להחמיר יותר את העונש לא התקבלה. בסנגוריה הציבורית אמרו כי "החמרה בענישה מביאה בעיקר להתפתחות תעשיית הכליאה"

הצעת החוק להחמרת הענישה כלפי תוקפי קשישים משלוש לחמש שנות מאסר - אושרה הבוקר (יום ב') לקראת קריאה שנייה ושלישית בוועדת החוקה של הכנסת. העונשים ינתנו למי שיגרום לקשיש "חבלה של ממש". ח"כ משה שרוני (הגמלאים) טען כי מדובר בהחמרה מועטה מידי בעונש, שלא תביא לפתרון בעיית האלימות נגד קשישים. 

 

במקור ביקשה הצעת החוק שהגיש ח"כ דוד רותם (ישראל-ביתנו) להחמיר את הענישה בצורה משמעותית הרבה יותר, אלא שלדבריו בשל חשש כי החוק יידחה במליאת הכנסת על-ידי הקואליציה אם יהיה חריף מידי - הוא נאלץ להפחית את תקופת המאסר שהציע תחילה. עם זאת, העונש על גרימת "חבלה חמורה" לקשיש יישאר שבע שנות מאסר, אולם על שני הסעיפים האלה - קובעת הצעת החוק החדשה - יטילו בתי המשפט עונש מאסר, שלא יהיה כולו על תנאי בהעדר טעמים מיוחדים.

 

על פי הצעת החוק החדשה, קשיש ייחשב למי שמלאו לו 65. לבקשתם של חברי הכנסת ניסים זאב (ש"ס) ויצחק לוי (האיחוד הלאומי-מפד"ל), החוק לא יגדיר אדם מעל גיל 65 קשיש, אלא "זקן". לדברי ח"כ זאב: "המונח זקן הוא מהתורה וגם יותר מכובד בעברית ולכן צריכים להשתמש בו. הגדרה של קשיש הוא אחד שאפסו כוחותיו והוא בקושי עומד. בגיל 65 יש כאלה שהם חצי בחורים".

 

ח"כ רותם אמר: "במקור ההצעה שלי היתה הרבה יותר חמורה, כי חשבתי שהכנסת צריכה להעביר מסר חד משמעי. אין לי ספק שמבחינה אמיתית הצעת החוק המקורית שלי והצעת החוק של ח"כ שרוני טובות יותר, אלא שאין אפשרות להעביר אותן בחקיקה במליאת הכנסת. אני חושב שכאשר נחוקק את החוק גם על דרך הפשרה נשלח מסר כפול גם לעבריינים וגם לשופטים".

 

ח"כ שרוני, שהצעתו נדחתה, הסביר: "אנחנו מבזבזים כאן את הזמן. החמרת הענישה הזו לא מספיקה. כל האנשים שיותקפו הם על המצפון שלכם".

 

יו"ר ועדת החוקה ח"כ מנחם בן ששון (קדימה) אמר: "ממחקרים עולה כי משניתנה תשומת לב לעבירות מסוימת הענישה הוחמרה. נעקוב אחרי המהלך ונבדוק סטטיסטיקות. אם יסתבר שנקטנו באמצעים שאינם מספיקים נחזור ונוסיף עוד הוספת חקיקה".

 

ומה אומרים הפרקליטים? ד"ר חגית לרנאו, סגנית הסנגורית הציבורית הארצית, אמרה בתום הדיון: "אין ספור מחקרים שנעשו בעולם מראים שהנחת היסוד הזו כנראה לא נכונה, ושהחמרה בענישה מביאה בעיקר להתפתחות תעשיית הכליאה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: חגי אהרון
אילוסטרציה
צילום: חגי אהרון
צילום: גיל יוחנן
ח"כ רותם. חשש מהקואליציה
צילום: גיל יוחנן
ח"כ שרוני. הצעתו נדחתה
צילום: גיל יוחנן
מומלצים