שתף קטע נבחר

כתב עת אמריקני: שומרים דם טבורי? חבל על הכסף

חוקרים קבעו: לא ניתן להשתמש בדם הטבורי לטיפול במחלות גנטיות • מנגד, תרומה לבנק ציבורי תגדיל את המאגר שעומד לרשות כלל החולים. כך מפרסם הבוקר "ידיעות אחרונות"

הסיכוי לשימוש עתידי בדם טבורי של תינוקות שמאוחסן במאגרים פרטיים הוא קלוש - כך קובעים חברי הקולג' האמריקאי למיילדות וגינקולוגיה.

 

בהודעה שפורסמה בעניין קובעים חברי הוועדה כי על הרופאים להציג לנשים הרות, אשר מתעניינות בנושא, את היתרונות והחסרונות של בנק טבורי פרטי, בו משתמשים במקרה של מחלה בילד שממנו נלקח הדם או באחד מבני משפחתו, מול בנק ציבורי שהתרומה אליו מגדילה את מאגר מנות תאי האב שעומדות לרשות כלל החולים.

 

הרעיון שעומד בבסיס שימור הדם שנא־ סף מחבל הטבור של התינוק הוא שדם כזה עשיר בתאי אב שמסוגלים להתמיין לכל סוגי תאי הדם. כמו כן, הם בעלי יכולת להמשיך ולחדש את עצמם, כלומר לייצר תאי אב נוספים.

 

בשנה האחרונה מתנהל ויכוח מקצועי נוקב באשר למידת הנחיצות והתועלת העתידית האפשרית הטמונה בשימוש בדם טבורי. כעת קובע הקולג' האמריקני למיילדות וגינקולוגיה כי הורים שמעוניינים לשמר את הדם הטבורי של ילדיהם לאחר הלידה צריכים להיות מודעים לכך שהאפשרות שניתן יהיה לעשות בו שימוש עתידי לתועלת הילד או אחד מבני משפחתו הוא קלוש. לדברי המומחים, לא ניתן להשתמש בתאי אב כאלו לטיפול במחלות מולדות של חילוף חומרים, במחלות גנטיות או בסרטן הדם בגיל הילדות, משום שהפגם הגנטי שעורר את אותן מחלות בילד המדובר קיים גם בתאי אב שנלקחו ממנו מיד לאחר הלידה.

 

במאמר שפורסם החודש בכתב העת הרפואי מיילדות וגינקולוגיה, קובעים המומחים כי על פי ההערכות האופטימיות לכל היותר אחד מבין ‭2,700‬ תורמים או בני משפחותיהם יוכלו בסופו של דבר לעשות שימוש בדם המאוחסן.

 

בישראל פועלות כיום מספר חברות פרטיות אשר אוספות את הדם הטבורי בחדר הלידה מיד לאחר הלידה, ומשמרות אותו בתנאי הקפאה בארץ ובחו"ל בעלות של כמה אלפי שקלים לתקופת הקפאה של 15־20 שנים. עד כה נאספו על פי ההער־ כות אלפים רבים של מנות דם כאלה.

 

במקביל, הקים מד"א בנק דם ציבורי בבית החולים תל השומר, בו התרומות נאספות ונשמרות בחינם ומיועדות עבור חולים הנזקקים להן, ולא עבור המשפחה המ־ סוימת אשר מאחד מילדיה נאסף הדם. עד היום נאספו בבנק הדם הציבורי ‭1,800‬ מנות כאלה ונעשה שימוש בשתי מנות בלבד.

 

פרופ' אילת שנער, מנהלת שירותי הדם של מד א האחראים על הבנק הציבורי, אמרה אתמול בתגובה: הסיכוי להשתמש במנת דם טבורי קפואה לתועלת הילד התורם עצמו או אחד מאחיו היא קטנה מאוד, משום שמנה כזו עלולה להכיל את הגנים הפגומים שגרמו למחלה או את המחלה עצמה. צריך לזכור גם שבמקרה של מחלת אחד האחים ניתן לקחת תרומת מח עצם מהאח שנמצא מתאים ולא בהכרח ממנת הדם הטבורי. שימור דם כזה עשוי להיות מתאים במקרה של ילד חולה שאין עבורו תורם מתאים במשפחה, אולם מדובר במקרים מיוחדים ונדירים.

 

שנער מוסיפה ואומרת, כי בעת תרומה לבנק הדם הטבורי הציבורי מגדיל התורם את מאגר מנות תאי האב שעומדות לרשות החולים, בעיקר במקרים של תורמים ממוצא שלא מיוצג במאגרי תורמי מח העצם הרגילים או כשמדובר בחולים מנישואי תערובת שקשה יותר למצוא עבורם תורמים מתאימים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: סי די בנק
לכל היותר, אחד מתוך 2700 תורמים צפוי לעשות שימוש בדם טבורי
צילום: סי די בנק
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים