שתף קטע נבחר

 

הוועדה קבעה: מצגר יישאר הרב הראשי

הוועדה למינוי דיינים החליטה שלא לפסול את כהונתו של מצגר כדיין - ובכך סללה את דרכו לראש בית הדין הגדול ולהמשך כהונתו כרב ראשי לישראל. הדיון בעניינו נערך נוכח דו"ח שהגיש נגדו מזוז בפרשת ההטבות ממלון מצודת דוד

הרב הראשי האשכנזי לישראל, יונה מצגר, יוכל לכהן להמשיך לכהן בתפקידו ואף להתמנות לנשיא בית הדין הרבני הגדול במקום הרב הראשי הספרדי שלמה עמאר, כפי שנדרש. כך התברר הערב (יום ב'), לאחר שהוועדה למינוי דיינים החליטה שלא לסיים את כהונתו של הרב כדיין. 

 

הוועדה דנה בעניינו של הרב מצגר לאחר שבאפריל 2006 פירסם היועץ המשפטי לממשלה, מני מזוז, דו"ח בעניינו של מצגר בשל טענות כי קיבל טובות הנאה ממלון מצודת ציון בירושלים. מזוז קבע כי נוכח מחסור בראיות אמנם אין להגיש נגד הרב הראשי כתב אישום, אך קרא לרב לקחת אחריות אישית ולהתפטר מתפקידו - הן כרב ראשי והן כדיין. אם מצגר לא יעשה זאת - קבע אז מזוז - יש לכנס את הוועדה למינוי דיינים כדי שתדון בהדחתו.

 

בדו"ח תקף מזוז את התנהלותו של מצגר בחקירה על כך שהעניק כמה גרסאות לפרשיות נגדו. מצגר בתגובה עתר לבג"ץ ובין השאר טען כי מעולם לא ניתנה לו זכות השימוע בעניינו. בית המשפט העליון דן בהחלטתו ובסופו של דבר גלגל את תפוח האדמה הלוהט הזה בחזרה לשר המשפטים, ומשם לפתחה של הוועדה למינוי דיינים.

 

למרות ההחלטה היום, ניכר כי הגורמים בוועדה כלל אינם שבעי רצון כלל מהתנהלותו של מצגר. שר המשפטים פרידמן ציין כי "ישנם עניינים בהם נהג הרב מצגר שלא כראוי, אך לא מצאתי בעובדות שהובאו בפני הוועדה צידוק להדחתו מתפקיד".

 

חבר הוועדה סלומיאנסקי אמר ל-ynet עם תום דיוני הוועדה כי "לא מדובר ברגע של כבוד, כאשר צריך לדון בהדחתו של רב ראשי ממשרת הדיינות". את ההחלטה הסופית הסביר: "ההתרשמות של מרבית חברי הוועדה שלא מדובר באישומים הנוגעים לפלילים, ולכן הוחלט שלא להדיחו בסופו של דבר".

 

עורך דינו של הרב מצגר, פרופ' דוד ליבאי, טען בוועדה כי "אילו שמע אותנו מזוז מלכתחילה, סביר להניח שלא היה מפרסם את הדו"ח במתכונתו הראשונית, וניתן היה לחסוך שנתיים של עינוי דין מהרב הראשי לישראל".

 

ממשרדו של מזוז נמסר: "היועץ המשפטי לממשלה מצר על החלטת הוועדה. הדיון היה הזדמנות שהוחמצה לקביעת נורמות ראויות להתנהגות איש ציבור במשרה כה רמה ורגישה, ומסר ערכי-ציבורי בעל חשיבות רבה באשר לעיצוב הנורמות החלות על דיין בישראל".

 

שינוי בחוק

לפני כחודש וחצי התכנסה הוועדה כדי לדון בעניין אולם בסופו של דבר לא הגיעה לכלל החלטה. לו הוועדה הייתה מחליטה

הערב כי תופסק כהונותו של מצגר כדיין, פרט לכך שלא היה מכהן כראש בית הדין הרי שגם לא יכול היה להמשיך לכהן כרב הראשי.

 

הוועדה למינוי דיינים כוללת נציגי ציבור, בהם גם נציגי הממשלה. בין השותפים בוועדה, פרט לשר פרידמן: שר התמ"ת אלי ישי, הרב הראשי שלמה עמאר, ח"כ יצחק וקנין מש"ס וח"כ ניסן סלומיאנסקי מהמפד"ל. כן שותפים בוועדה שני נציגים

מטעם לשכת עורכי הדין.

 

כיום, על פי החוק הקיים, רבנים ראשיים מכהנים עשר שנים בתפקיד - כאשר במחצית כהונתם הם מתחלפים בתפקידים - נשיא בית הדין הרבני הגדול ונשיא מועצת הרבנות הראשית, חמש שנים בכל תפקיד. בתום הישיבה הודיע היום פרידמן כי בימים אלו הוא שוקד על תיקון בחוק הרבנים הראשיים, לפיו הוועדה תהיה המוסמכת לקבוע מי מהרבנים הראשיים יכהן כנשיא בית הדין הרבני הגדול, וכן האם תחול רוטציה בתפקיד ובאיזה תאריך.

 

השתתף בהכנת הידיעה אבירם זינו
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מצגר. נשאר דיין
צילום: דודי ועקנין
מומלצים