אושר: בעלי תואר ראשון ילמדו רפואה ב-4 שנים
כמענה למצוקת הרופאים בארץ, אוניברסיטת ת"א קיבלה אישור ותציע מסלול אקספרס לתואר דוקטור - אך זה ייפתח לבוגרי תואר ראשון בלבד, ובתחילה רק בביולוגיה. "זה ימנע בריחת מוחות", אומר יו"ר התאחדות הסטודנטים לרפואה. בהמשך: שילוב גם עם מקצועות הומניים
חלומה של האם היהודייה מתקצר? סטודנטים יוכלו לזכות בתואר דוקטור בתום תקופה של ארבע שנים, לעומת שבע שנים כפי שנהוג כיום. כך עולה מתוכנית חדשה של בית-הספר לרפואה באוניברסיטת תל-אביב, כחלק מהניסיון לענות על המחסור ברופאים בישראל. עם זאת, התוכנית תיועד לבעלי תואר ראשון בלבד - כך שבסך הכל, תקופת הלימודים לא תקוצר באופן משמעותי.
התוכנית, שאושרה על-ידי המועצה להשכלה גבוהה, נועדה לתת מענה לצורך הלאומי להגדיל את מספר הרופאים.
כבר בשנה הבאה יוכלו סטודנטים להשתלב בלימודי רפואה מקוצרים, אך בשלב ראשון אלו ייפתחו רק לבוגרי תואר ראשון בביולוגיה. בעוד שנתיים, התוכנית תפתח גם לתלמידים בוגרי תארים ראשונים בתחומים אחרים, שישלימו קורסי-קדם הכרחיים.
התוכנית בנויה במתכונת דומה לתכניות לימודי רפואה בצפון-אמריקה, ולתוכניות המכשירות בישראל (באוניברסיטת תל-אביב, בטכניון ובאוניברסיטת בן-גוריון) תלמידי רפואה מארצות הברית. עם יישומה, נפתח פתח לשילוב לימודי ניהול, הנדסה ביו-רפואית ותחומים אחרים במסלול ההכשרה של הרופאים. במסגרת זו צפוי שתלמידים רבים ישלבו לימודי PhD (דוקטור במדעי הרוח והחברה) יחד עם לימודי ה-MD (דוקטור ברפואה).
"להקדים תרופה למכה"
על פי ועדת פזי שהקים משרד הבריאות, צפוי עד 2012 מחסור חמור ברופאים בישראל. לפיכך, טוען מתן המלי, יו"ר ההתאחדות הארצית לסטודנטים לרפואה וסטודנט לרפואה בטכניון, "זה מסוג הצעדים שנוקטים כדי להקדים תרופה למכה ולמנוע את המחסור החמור. כך רבים יישארו בארץ ולא תהיה 'בריחת מוחות' לחו"ל".
לדברי אוניברסיטת תל-אביב, ההחלטה מהווה גם הזדמנות לגוון את אוכלוסיית תלמידי הרפואה במדינה: תלמידי התכנית יהיו בוגרים יותר, בעלי הישגים אקדמיים מוכחים, בעלי רקע אקדמי מגוון יותר, וסביר להניח שחלק גדול מהם יובילו בעתיד את המחקר הרפואי. בעתיד יוצעו שילובים חדשים של לימודי היסוד ("קדם רפואה"), הנדרשים כתנאי להגשת מועמדות לתכנית, עם תחומי לימודים אחרים לתואר ראשון. בין האפשרויות: פילוסופיה, היסטוריה, ספרות ועוד.
ההכשרה של הרופאים החדשים תתקיים הן בפקולטה לרפואה, הן בפקולטה למדעי החיים, והן בבתי-החולים העובדים בשיתוף פעולה עם האוניברסיטה.
ההכשרה הקלינית תתבסס על המחלקות הקליניות והמכונים הרפואיים בבתי-החולים, ובהנחיית רופאים בכירים ומדריכים בעלי מינויים אקדמיים של אוניברסיטת תל-אביב.
הרופאים לעתיד שעוברים את מסלול הכשרה הרגיל, 7 שנים, מפרגנים לחבריהם שעומדים לעבור את המסלול המקוצר. המלי מסביר: "אני חושב שזה מצוין. יש לא מעט צעירים מוכשרים שלא עומדים בדרישות המטורפות של לימודי רפואה בארץ, והרבה בשל כך עוזבים לחו"ל. לדעתי, משום שהלימודים מחייבים תואר ראשון, הרי שאין הרבה הבדל והפלייה בינינו לבין תלמידי הרפואה במסלול החדש".