שתף קטע נבחר

 

ישראל רוצה פקחי פתח, מצרים במו"מ עם חמאס

ראש האגף המדיני-ביטחוני במשרד הביטחון, עמוס גלעד, יצא בשליחות שר הביטחון לביקור בקהיר, שם נועד עם בכירים בנושא פתיחת מעבר רפיח ומניעת ההברחות בציר פילדלפי. הוא דרש פיקוח של אנשי פתח במעבר. אבל מצרים מנהלת משא ומתן עם חמאס

ישראל ומצרים מקיימות דיאלוג חשאי, בחסות האיחוד האירופי, במאמץ לפתוח את מעבר רפיח מחדש. במצרים תובעים שחמאס יפקח על המעבר מהצד הפלסטיני, אך ישראל מתנגדת. ל-ynet נודע הלילה (יום ד') כי ראש האגף המדיני-ביטחוני במשרד הביטחון, עמוס גלעד, שב לפני יומיים מקהיר, לשם נסע בשליחות שר הביטחון, אהוד ברק. בינתיים, המצרים מקיימים פגישות רציפות עם נציגי חמאס בעניין ההסדרים בגבול.

 

אתמול התקיימה פגישה שנייה השבוע בין אנשי ביטחון מצרים לבין משלחת חמאס. סוכנות AP דיווחה כי הצדדים נועדו במסוף הגבול ברפיח, ודנו בהפעלתו מחדש. דובר חמאס, פאוזי ברהום, אמר שהצדדים דנו בסידורי הביטחון לאורך הגבול, שייאפשרו לפלסטינים התקועים במצרים לשוב לבתיהם. ביום חמישי שעבר נועדו גורמים ביטחוניים מצרים בכירים עם משלחת של חמאס באל-עריש.


אנשי חמאס במעבר רפיח. כך זה ייראה? (צילום: AP)
 

בישראל מנסים להשפיע על ההסדר העתידי באזור רפיח. עמוס גלעד עם שר המודיעין המצרי, עומר סולימאן, ועם שר ההגנה, מוחמד חוסיין טנטאווי. למרות התקדמות מסויימת במגעים, טרם גישרו הצדדים על פערי העמדות. בחודש האחרון התקיימו מגעים טלפוניים מול הממשל המצרי, בניסיון לסגור את הגבול הפרוץ ולעצור את ההברחות בציר פילדלפי. המגעים פתחו את הדלת לדיאלוג מדיני בין המדינות, בנוגע לעתיד מעבר רפיח והגבול בציר פילדלפי.

 

ישראל טרם גיבשה עמדה סופית בסוגיות אלו. בדיון שנערך במטבחון המצומצם, התעוררה מחלוקת בין שר הביטחון לשרת החוץ, ציפי לבני, בנוגע לאפשרות ש-750 שוטרים מצרים יישלחו לציר פילדלפי ולמעבר רפיח. שר הביטחון טען כי עמדה זו תשחק לידי המצרים ולא תשרת את האינטרס הישראלי.

 

ביקורו של גלעד בקהיר הביא להתקדמות מסוימת בסוגיית מעבר רפיח: ישראל הביעה נכונות לפתוח את המעבר, כפי שפעל בעבר לאחר ההתנתקות מרצועת עזה - עם נוכחות של פקחים אירופים, פיקוח של פתח בצד הפלסטיני, פיקוח מצרי בצד המצרי ופיקוח ישראלי על היוצאים והנכנסים באמצעות מסכים שיוצבו סמוך לכרם שלום.

 

האם חמאס יאפשר פיקוח טלוויזיוני? 

עמדה זו מקובלת גם על המצרים, למעט סוגיה אחת. הם סבורים כי חמאס, השולט ברצועה, צריך להיות הגורם הדומיננטי במעבר, לצד הפקחים האירופים. ישראל מתנגדת. פרט למחלוקת זו, נותרו כמה שאלות פתוחות: אם אכן תיענה תביעת ישראל, שפתח יפקח על המעבר, כיצד ניתן יהיה למנוע ממנו לפעול בשיתוף פעולה עם חמאס השולט בשטח? שאלה אחרת היא היכן ישבו הפקחים האירופים - בצד המצרי או בצד הפלסטיני שבשליטת החמאס? השאלה האחרונה, ואחת החשובות ביותר היא, אם הפלסטינים יאפשרו את המשך הפיקוח הטלוויזיוני על העוברים ברפיח.

 

למרות השאלות הלא פתורות, ציינו גורמים מדיניים בסיפוק את ההסכמה העקרונית על הפעלת מעבר רפיח באמצעות שליטה מרובעת של מצרים, האיחוד האירופי, הפלסטינים וישראל. כמו כן, הובע סיפוק משורת הצעדים שנקטו עד כה המצרים על מנת לסגור את הגבול הפרוץ ולפעול כנגד ההברחות, מאמצעי לחימה ועד להברחות פליליות של סחורות ובני אדם.

 

במערכת הביטחון ציינו בסיפוק שנסיעת גלעד איפשרה הידברות בין הצדדים, הן להתמודדות עם בעיית ההברחות הנוכחית, והן לטיפול רחב היקף בסוגית גבול מצרים ישראל.

 

עם זאת, הסכמות אלה טרם קיבלו גושפנקא ישראלית רשמית או אושרו במטבחון המצומצם. השר עמי אילון, הביע את מורת רוחו בנושא ושיגר מכתב חריף לראש הממשלה על כך שלא התקיים דיון אסטרטגי בנושא בקבינט לביטחון לאומי. בימים הקרובים יתקיים דיון נוסף במטבחון המצומצם, שבו ידונו אולמרט, לבני וברק בתוצאות ביקורו של גלעד בקהיר. עדיין לא ידוע אם יתקיים דיון בנושא בקבינט או בממשלה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
עמוס גלעד. שליחות בקהיר
צילום: גיל יוחנן
שר הביטחון אהוד ברק
צילום: דניאל בר און/ג'יני 5
מומלצים