שתף קטע נבחר
 

הגפה החדשה של צב הים צ'ומפי

צב ים חום שנפגע מחוטי דיג, הובא לטיפול במרכז להצלת צבי ים של רשות הטבע והגנים, לאחר שאיבד את הגפה השמאלית הקדמית. וטרינרים עמלו במשך שעות ארוכות כדי לנסות ולהציל את הגפה השנייה ובתום ניתוח מורכב הושתלה לצב פלטת מתכת מיוחדת. המטפלים מקווים כי לאחר תהליך שיקום ארוך, ניתן יהיה להשיב את הצב שזכה לשם צ'ומפי, בחזרה לטבע

צ'ומפי, צב שנמצא על ידי מטייל באזור קיבוץ שדות ים הובא למרכז הארצי להצלת צבי ים של רשות הטבע והגנים בשבוע שעבר, כשהוא סובל מפציעות קשות בעקבות הסתבכות בחוטי דיג בגפיו הקדמיות.

 

"הגפה השמאלית שלו נכרתה בעקבות הפציעה, אך סביב הגפה הימנית היה כרוך חוט דיג שגרם לשבר במרכז העצם", אומר ל-ynet הווטרינר ד"ר צחי אייזנברג. "אחרי שניקינו את כל האזור, גילינו שנותר רווח גדול בין שני חלקי העצם, כך שהיינו חייבים להתקין פלטת ברזל שתחזיק את הרווחים ושתל עצם כדי לאחות את הכל. מדובר בפרוצדורות לא שגרתיות".

 

יניב לוי, מנהל המרכז מעריך כי למרות הפציעה הקשה, צב הים החום הצליח לשרוד מספר חודשים עד שנפלט אל החוף. ביום שישי שעבר התגייסה חבורת וטרינרים כדי לנסות ולהציל את הגפה של הצב. לדברי לוי, ללא הגפיים הקדמיות אין באפשרותו של הצב לשחות ולחתור במים, דבר שימנע את השבתו לטבע. מטרת הניתוח היתה לתקן את עצם הזרוע כדי לשמר את הגפה.

 


ד"ר צחי אייזנברג וד"ר רותם יוסף בהכנות לניתוח (צילום: יניב לוי, רשות הטבע והגנים) 

 

ניתוח ראשון מסוגו בארץ

 

מנהל מרפאת "כל חי" ברחובות, ד"ר אייזנברג בשיתוף עם הכירורג וטרינר ד"ר רותם יוסף והווטרנירית ד"ר אריאלה רוזנצוויג, עמלו במשך שעות ארוכות והצליחו להציל את חצי הגף הכרותה. 

הווטרינרים מציינים כי מדובר בניתוח ראשון מסוגו שהתקיים בישראל. יוסף שביצע את הניתוח, חיבר את עצם הזרוע שנשברה באמצעות פלטת מתכת והשתיל עצם משריונו הצב כדי למלא את העצם השבורה, דבר שיסייע במלאכת האיחוי.

 

צבי הים החומים נחשבים לנפוצים ביותר מכל הצבים הימיים, אך באזורנו הם נמצאים בסכנת הכחדה חמורה. בים הם ניזונים בעיקר מן החי ופחות מהצומח: שרימפסים, סרטנים, מדוזות ולעיתים גם דגים. משקלם עשוי להגיע לכ-450 קילוגרם.

 

בישראל לא ידוע על מספר מדוייק של הפרטים באוכלוסייה, אך עשרות ספורות של נקבות בוגרות מטילות את ביציהן בחופי הארץ. ועם זאת, בארץ ישנם גורמי סיכון והפרעה רבים לצבי הים החומים.

 

אחת הבעיות המהותיות המאיימות על צבי הים החומים היא הדיג המוגבר, בין אם אלו דייגים שעובדים באמצעות מערכי קרסים או ספינות דיג. אומר לוי. "הזיהומים בים, הסתבכות הצבים בחבלים, פגיעות ממדחפי סירות, ספינות ואופנועי ים גם הן התרבו בשנים האחרונות".  

 


 

פלטת התמיכה המחברת את עצם הזרוע השבורה (צילום: ד"ר צחי אייזנברג, מרפאת "כל חי")

 

בשבועות האחרונים בעקבות מזג האוויר הסוער נפלטו אל חופי הארץ פגריהם של כ-20 צבי ים ו-13 צבי ים פצועים, המטופלים כעת במרכז הארצי להצלת צבי ים של רשות הטבע והגנים.

 

צ'ומפי הצב, שגילו מוערך כשנתיים עד שלוש שנים, שוקל כ-13 קילוגרם,  יבלה את החודשים הבאים בשיקום בבריכות המחוממות במרכז יחד עם נקבת צב ים חום בשם גל הנדלס, שנפצעה באופן דומה לפני שלוש שנים, אך שתי גפיה הקדמיות נכרתו ואין באפשרותה לשרוד בטבע. "אחרי פרוצדורה דומה שהיתה מתבצעת בכלבים, היינו יכולים לדעת את מצב התקדמותם אחרי חודש לערך, אצל צבים הכל פועל באיטיות", מסכם אייזנברג. "צ'ומפי יוכל לשחות בהצלחה ואנו מקווים כי תהליך השיקום הממושך יעבור בהצלחה ואז הוא יוכל לשוב אל הטבע עם הגפה המלאכותית".

 

  • נתקלתם בצב ים פצוע או בחיות בר פגועות? צרו קשר עם מוקד רשות הטבע והגנים: 6911 *

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צ'ומפי לפני הניתוח
צילום: יניב לוי, רשות הטבע והגנים
הווטרינרים בפעולה
צילום: יניב לוי, רשות הטבע והגנים
נמצאים בסכנת הכחדה חמורה. צב ים חום
צילום: יניב לוי, רשות הטבע והגנים
מומלצים