שתף קטע נבחר

 

אחרי 60 שנה: החיוך שכבש את לב אנה פרנק

הנערה ההולנדית כתבה רבות ביומנה על אהבתה לנער יפה תואר בשם פטר שיף. זכרונות אהבתו העניקו לה תקווה ותכלית באותן שנים ששהתה בעליית הגג הצפופה. תמונות שהתגלו באלבום משפחתי בבריטניה חושפות לראשונה את החיוך שכבש את לבה של אנה פרנק

השיער הכהה, עיני "הקטיפה" והאף החמוד - אלה היו הדברים שאנה פרנק אהבה בחברהּ לספסל הלימודים, פטר שיף. אך יותר מכל היא אהבה את חיוכו של נער חלומותיה, שעימו היא רצתה להתחתן ביום מן הימים. יותר מ-60 שנה חלפו מאז שפטר הצעיר שבה את ליבה, והעיתון הבריטי "אובזרבר" פירסם אתמול (א') לראשונה את תמונתו של שיף.

 

אנה פגשה את פטר, שהיה מבוגר ממנה בשלוש שנים, בשנת 1940. היא כתבה עליו רבות ביומנה וציינה כי משפחתו היגרה מברלין להולנד שנה קודם לכן. למרות שהיתה בת 11 בלבד, היא התאהבה בו עד כלות הנפש, ואהבתה לעלם יפה התואר הפיחה בה תקווה באותן שנתיים ששהתה בעליית גג צפופה עם משפחתה, כשאימת הצורר הנאצי מרחפת מעליה בכל אותה העת.


החיוך שכבש את לבה של אנה פרנק (צילום: העיתון אובזרבר)

 

אנה תיארה ביומנה - שמכר עד היום יותר מ-31 מיליון עותקים - את הקיץ הראשון שבילתה עם פטר, כשהלכו יד ביד בשכונת מגוריהם. היא תיארה חלום כואב ועצוב, שבו הופיע לנגד עיניה, וכן את הפעמים שבהם התעוררה ודמיינה את מגע לחיו בלחיה.

 

היא כתבה בנוסף על התסכול האיום ונורא שכילה אותה, מחשש שתאבד את בחיר לבה. כשנזכרה כיצד התרחקו זה מזו, היא כתבה ב-7 בינואר 1944: "ביליתי את חופשת הקיץ בכפר וכששבתי הביתה, פטר כבר לא היה בכתובתו הישנה. הוא עבר להתגורר עם נער מבוגר, שכנראה אמר לו שאני סתם ילדה, משום שהוא הפסיק להתראות איתי.

 

"אהבתי אותו כל כך, עד שלא רציתי להתמודד עם האמת. נאחזתי בו עד היום שבו הבנתי, סוף סוף, שאם אמשיך לרדוף אחריו, אנשים יאמרו שאני משוגעת על בנים", כתבה.

 

האזכור האחרון של שיף ביומן היה באפריל 1944, שישה שבועות לפני יום הולדתה ה-15 ושלושה חודשים לפני שנתפסה על ידי הנאצים ונשלחה למחנה השמדה. אחרי חלום נרגש ומלא חיוּת, כתבה: "אני אוהבת את פטר יותר משאהבתי כל אדם אחר מעודי". באוגוסט גילו הגרמנים את המסתתרים בעקבות הלשנה, והם הובלו לאושוויץ ואחר כך לברגן בלזן. אנה ואחותה מרגוט, מתו ממחלת הטיפוס במרס 1945, חודשיים לפני תום מלחמת העולם השנייה.

 

התמונה התגלתה באלבום המשפחתי

עד היום, נחשב שיף לדמות בלתי מוכרת, שלולא יד הגורל היתה נשארת ללא פנים. הסיפור מאחורי תמונתו של הנער שכבש את לבה של הנערה ההולנדית המפורסמת נמתח לאורך 70 שנה, ותחילתו בידידות שנרקמה בשנת 1939 בין שיף לארנסט מיכאליס, בעת שגר בברלין. 

 

מיכאליס (81) המתגורר כיום בלונדון, סיפר כי נאלצו להיפרד בתחילת המלחמה, כאשר משפחת שיף עברה לאמסטרדם, בעוד שהוא נשלח לגור בבריטניה. שני החברים, שהיו אז בני 12, חששו שלעולם לא יתראו והחליפו ביניהם תמונות. מיכאלים שם את תמונתו של פטר הצעיר באלבום המשפחתי, ושם היא נשארה במשך עשרות שנים.

 

ה"אובזרבר" מדווח כי מיכאליס קרא את יומנה של אנה פרנק בפעם הראשונה בשנות ה-50, וגם אז תהה אם פטר המוזכר בספר הוא חברו משכבר הימים. כעבור 50 שנים, אשתו של מיכאליס רכשה עותק חדש של הספר, זמן קצר אחרי שלקתה במחלה סופנית, ושכנעה את בעלה ארנסט לקרוא את היומן בשנית. הפעם הוא היה משוכנע כי מדובר בחבר ילדותו.

 

"הבנתי שיש הרבה מאוד תמונות הקשורות לחייה, אבל שאין תמונה של פטר שיף", מספר מיכאליס. "זה נראה לי משונה, משום שהמראה שלו הוא לב הסיפור". בעקבות מחקר אינטנסיבי ומקיף התאמתו הטענות, והוחלט להציג את התמונה באתר האינטרנט של בית אנה פרנק.

 

ומה עלה בגורלו של שיף? לפי מסמכים שנחשפו, גם פטר הצעיר נתפס על ידי הנאצים ומת, ככל הנראה באושוויץ או בברגן בלזן. תאריך מותו אינו ידוע, אך כעת יוכל העולם להיחשף לחיוך של הנער, שהעניק תכלית לחייה של נערה אחת בעליית גג באמסטרדם.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים