שתף קטע נבחר
 

הפתעה: הנגיד הפחית את הריבית ב-0.5%

בניגוד לתחזיות המוקדמות שצפו שהנגיד יוריד את הריבית ב-0.25% הפתיע היום סטנלי פישר והחליט על הורדת ריבית דרסטית של 0.5%, בעיקר כדי להילחם בהאטה בפעילות הצפויה במשק עם התגברות המיתון בארה"ב. הפחתת הריבית תסייע ליצואנים ולצמיחה אך עלולה לעודד את הצריכה במשק ואת התגברות האינפלציה. בעקבות הפחתת הריבית תרד ריבית הפריים בבנקים ל-5.25%

נגיד בנק ישראל, סטנלי פישר, הפתיע את התחזיות והוריד הערב (ב') את הריבית במשק בחצי אחוז לשיעור של 3.75%. בבנק ישראל חוזרים ואומרים כי הבנק מחויב להחזיר את האינפלציה העומדת עתה על 3.5% לתחום יעד האינפלציה שקבעה הממשלה (בין 1% ל-3%) במחצית השנייה של 2008.

 

כתוצאה מכך, ועד לפגישת ה"פד" הקרובה, ב-18 במרץ, הפער בין הריבית האמריקנית לבין הריבית הישראלית יעמוד מעתה על 0.75%.  ריבית הפריים במשק תרד ל-5.25%.

 

החשש מהתפשטות המיתון האמריקאני לתוך המשק הישראלי הוא השיקול שהכריע את הקו בבנק ישראל להפחתת ריבית גדולה.

 

כוחות מנוגדים הפעילו לחצים בנושא הריבית

ההחלטה לגבי הריבית לחודש מרץ לא היתה פשוטה. בבנק ישראל מסבירים כבר כמה חודשים כי ישנם שני כוחות מנוגדים המשפיעים על האינפלציה במשק. מצד אחד, ישנו תהליך של עליית מחירים כוללת בהובלת מוצרי המזון והאנרגיה. בנוסף, תהליך הצמיחה המהירה של המשק הישראלי אשר בא לידי ביטוי בעלייה בביקושים גרם אף הוא לעלייה במחירים. כל אלה תמכו בהשארת הריבית ברמה גבוהה יחסית.

 

מצד שני התיסוף מתמשך של השקל מול הדולר ממתן את עליית המחירים הנומינלית. בנוסף, והחשוב מכל, המיתון שהחל בכלכלה האמריקאנית מאיים להקטין את הביקושים המגיעים מארצות הברית ומאירופה וכתוצאה מכך לצמצם את היצוא ואת הצמיחה בתוצר, ואלה תומכים בהפחתת הריבית במשק.

 

בחודש פברואר החליט נגיד בנק ישראל לא לשנות את הריבית, להמתין ולעקוב אחרי התפתחויות בכל הגורמים המשפיעים על האינפלציה.

אלא שבשבועות האחרונים כלל הכוחות הרלבנטיים התעצמו והיום הגיעה העת להכרעות קשות.

 

מחירי המזון קפצו עקב ההתייקרות העולמית המתמשכת אך בעיקר בשל הקרה שפקדה את המדינה. בנוסף מחיר חבית נפט חצה בשבוע שעבר את רף 100 דולר. שעתיים לפני ההחלטה נחתה הפתעה נוספת: הצמיחה של המשק הישראלי ברבעון האחרון של 2007 לא רק שלא קטנה אלא שהיתה לגבוהה ביותר בכל השנה.

 

תחזית פסימית לצמיחה

מנגד, הגיע הדולר בתחילת חודש פברואר לשפל חדש של יותר מעשור כאשר נסחר תמורת 3.57 שקלים, דבר המעיד על המשך התיסוף של השקל מול המטבע האמריקני אם כי בקצב מתון יותר. בנוסף לכך, הנתונים האחרונים, לרבות שיעורי הגידול הנמוכים במדד המשולב של שפרסם בנק ישראל, הצביע על חלחול של המיתון בכלכלה האמריקאנית אל המשק הישראלי. נתוני המאקרו האחרונים המגיעים מארצות הברית לא משאירים מקום לאופטימיות ומבשרים האטה חזקה אם לא מיתון של ממש. כתוצאה מכך, אימץ בנק ישראל בשבועות האחרונים את התחזית "הפסימית" לצמיחת המשק העומדת על 3.6%, שיעור גבוה לעומת מדינות ה-OECD אך נמוך יחסית לשיעורים שאליהם התרגלנו בשנים האחרונות כאן בארץ.

 

בשבוע שעבר עדכן הבנק המרכזי הפדרלי בארה"ב את תחזיותיו לשנת 2008 בשני פרמטרים מרכזיים. לפי ה"פד", הצמיחה לשנת 2008 תעמוד בטווח של 1.2%-2% ולא בטווח של 1.8%-2.5% כפי שהוצג קודם. בנוסף, שיעור האבטלה החזוי ב-2008 צפוי להסתכם ב-5.3% ולא ב-4.9%. ברננקי רימז באותו נאום כי הפחתות ריבית נוספות עומדות בפתח על מנת להילחם במיתון שפוקד את כלכלת ארצות הברית.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הנגיד, סטנלי פישר
צילום: אלכס קולומויסקי
מומלצים