שתף קטע נבחר

 

היסטוריה: ההמנון האמריקני נוגן בצפון קוריאה

התזמורת הפילהרמונית של ניו-יורק ניגנה את ההמנון הצפון-קוריאני ולאחריו את ההמנון האמריקני בקונצרט היסטורי בפיונגיאנג. מנכ"ל התזמורת זארין מהטה: הצפון קוריאנים מקווים לשיפור ביחסים עם ארה"ב. המנהיג קים נעדר מהאירוע

התזמורת האמריקנית הוותיקה ביותר, הפילהרמונית של ניו-יורק, ניגנה היום (ג') קונצרט חסר תקדים בצפון קוריאה, בתקווה להוסיף מעט הרמוניה ליחסים בין שתי המדינות, הקפואים עוד מימי המלחמה קרה. הקונצרט, שכלל יצירות של ריכרד וגנר, אנטונין דבוז'ק וג'ורג' גרשווין, בא על רקע קריאות מצד ארה"ב והקהילה הבינלאומית לפיונגיאנג להפסיק לגרור רגליים ולעמוד בהתחייבויותיה לפי הסכם פירוק הגרעין.

 

"אנו מרגישים שזו הזדמנות להעמיק את ההבנה והאמון בין שתי המדינות", אמר המדריך פאק סו-מי למבקרים הזרים בהיכל הלימוד הגדול של העם, שבו מורשים צפון קוריאנים לגלוש באינטרנט במחשבים מיושנים. מנכ"ל הפילהרמונית הניו-יורקית, זארין מהטה, אמר כי גורמים משני הצדדים הביעו תקווה כי הביקור האמריקני הגדול במדינה הקומוניסטית המבודדת מאז מלחמת קוריאה יסייע לקרב בין המדינות היריבות.


הקהל עומד לרגל השמעת ההמנונים (צילום: רויטרס)

 

"קיבלנו את אותו המסר מהצד הצפון קוריאני, שהם מקווים לכונן יחסים טובים", אמר מהטה לעיתונאים במסיבת העיתונאים הראשונה ששודרה אי פעם בשידור ישיר מפיונגיאנג. הוא סיפר כי שישה נגנים צפון קוריאנים הוזמנו לנגן קטע ביחד עם התזמורת במהלך הקונצרט, שלבסוף הוחלט להעבירו בשידור חי רק בטלוויזיה הממלכתית, ולא גם ברדיו.

 

המגעים הראשונים לקראת הקונצרט החלו בשנה שעברה, בתקופה שבה היה ממשל בוש באשר לסיכויי הצלחת ההסכם שהושג בתום השיחות הרב-צדדיות, על התפרקותה של פיונגיאנג מתוכניתה הגרעינית. לאחר שבאוקטובר 2006 ערכה לטענתה ניסוי מוצלח בנשק גרעיני, השביתה צפון קוריאה את כורה הגרעיני העיקרי ביולי ופעלה מאז לפרקו בתמורה לחבילת סיוע והסרתה מהרשימה האמריקנית של המדינות התומכות בטרור. ואולם תהליך הפירוק התעכב השנה, בעקבות מה שוושינגטון הגדירה ככישלונה של צפון קוריאה להצהיר באופן מלא על כל פעילויותיה הגרעיניות כפי שהתחייבה.

 

במהלך הביקור פתחה צפון קוריאה את דלתיה, הנעולות בדרך כלל, בפני עשרות עיתונאים זרים והתירה להם גישה מלאה וכמעט לא מוגבלת לאינטרנט ולקווי הטלפון הבינלאומיים. מדובר בצעד חריג במיוחד במדינה הכולאת אנשים בגין קיום קשר עם העולם החיצון. פרשנים העריכו שצפון קוריאה תבקש להציג את הביקור כמחווה מצד ארה"ב למנהיגה קים ג'ונג איל. ואולם הוא לא נראה היום בקהל הקונצרט.

 

בפתח הקונצרט ניגנה התזמורת את המנוני שתי המדינות, ראשית את זה של צפון קוריאה, בפני קהל שבו ישבו בעיקר קצינים בכירים בצבא כשמולם על הבמה דגלי שתי המדינות. בחירת היצירות שנוגנו לא נעדרה אירוניה: "אמריקני בפריז" של גרשווין והסימפוניה התשיעית של דבוז'ק "מן העולם החדש".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המנצח לורין מזאל בפתח הקונצרט
צילום: AFP
לא בא. המנהיג קים ג'ונג איל
צילום: איי פי
בכירים קוריאנים מריעים
צילום: AFP
מומלצים