שבץ מוחי: התסמינים הראשונים והטיפול המיידי הנדרש
שבץ מוחי, גורם התמותה השלישי בשכיחותו בישראל, היה גם סיבת המוות של הרמטכ"ל לשעבר, דן שומרון. מה מתרחש בגוף בזמן שבץ, מהם התסמינים, מהן התרופות שמגבירות את הסיכון לשבץ ואיך אפשר להציל את המצב אם מספיקים להגיע לבית החולים בשלוש השעות הראשונות
כ-130 אלף ישראלים לוקים מידי שנה בשבץ מוחי, גורם התמותה השלישי בשכיחותו בישראל, הגורם לכ-3,000 מקרי מוות בשנה. הסיכון ללקות בשבץ מוחי מכפיל עצמו כל עשור, מגיל 35 והלאה.
אז למה זה קורה? חסימה באחד מכלי הדם המובילים חמצן למוח למשך מספר שניות, גורמת לנזק בלתי הפיך לרקמת המוח. נזק זה הוא השבץ המוחי (הקרוי
רוב מקרי השבץ מתרחשים בשל קריש דם החוסם את הזרימה. דימום תוך מוחי מתרחש גם בשל קריש דם שנוצר במקום אחר בגוף ונסחף אל העורק המוחי. שבץ ייתכן גם במקרים של קריעת כלי הדם, או נזק אחר מקומי.
נראה כי הסיבה השכיחה ביותר לשבץ מוחי היא טרשת העורקים (אתרוסקלרוזיס). מרבצי שומן מתבייתים על דפנות כלי הדם החלקים, גורמים להיתקעות של טסיות דם וליצירת פלאק: רובד טרשתי החוסם את מעבר הדם. אם החסימה שיצר אותו פלאק היא מלאה, נחסמת כאמור גם זרימת הדם לאותו איזור מוחי, ובתוך מספר שניות מתרחשים תהליכי מוות של תאי המוח. מערכת העצבים אינה מסוגלת ליצור מחדש תאי מוח, ולפיכך הנזק הוא כמעט תמיד – תמידי ובלתי הפיך.
גלולות למניעת הריון - סיכון לשבץ
יתר לחץ דם, אינו מכונה סתם "הרוצח השקט". הוא אחד הגורמים העקריים המובילים לשבץ מוחי. הסיכון לשבץ מושפע גם מהגיל, היסטוריה משפחתית של שבץ, עישון, סוכרת, רמות כולסטרול גבוהות ומחלות לב. חלק מהתרופות עלולות להגביר את הסיכון לשבץ מוחי. הידועות הן גלולות למניעת הריון או לגיל המעבר: נשים מעשנות הנוטלות אותן, מגבירות משמעותית את הסיכון לקריש דם ולשבץ.
ולא רק: שימוש בקוקאין, אלכוהולי, וגם בסם האקסטזי ובסמים אחרים מעלים את הסיכון לשבץ מוחי. לפני חמש שנים אושפזה בבית חולים במרכז הארץ צעירה שנטלה מספר גלולות אקסטזי ולקתה בתוך דקות ספורות בשבץ מוחי. לא ברור האם השבץ נגרם ישירות מהאקסטזי, או מחומרים אחרים בלתי ידועים שעורבבו בגלולה.
כך תזהו שבץ מוחי בשלבים הראשונים
תסמיני השבץ תלויים באותו איזור מוחי שניזוק. בחלק מהמקרים אדם כלל אינו מודע לכך שלקה בשבץ. במקרים אחרים הסימפטום עשוי להיות בהייה, שיכחה לפרק זמן של מספר דקות, או חולשה. אולם ברוב המקרים, שבץ מוחי גורם לחולשה בחצי גוף. הסיבה היא שכלי הדם שנפגע בדרך כלל מספק דם לחצי כדור מוח, השולט על החצי הנגדי של הגוף. כך שאם נפגע חצי הכדור השמאלי במוח, הרי שהשיתוק יתרחש בצד הימני של הגוף.
תסמינים נוספים הם בעיות ראייה, קשיי בליעה, עיקצוצים, אובדן תחושה, שיתוק בחלק מהפנים הבולט במיוחד בעת נסיון לחייך (פציאליס), צניחת עפעף, סחרחורת, אובדן קואורדינציה, שינויי אישיות ומצב רוח, עייפות ותשישות. במקרים קשים בהם נותקה אספקת החמצן לחלקים המוחיים האחראיים על מערכות חיוניות כמו לב ונשימה, גורם השבץ גם למוות.
אם אחד או יותר מהתסמינים הללו נמשך עד יממה, ייתכן והמדובר באירוע מוחי חולף – TIA. המדובר באובדן זמני של תפקודים מוחיים, בשל חסימה חלקית של עורק המוביל דם למוח. על אף התסמינים החולפים, הרי שמדובר בסימן אזהרה לכך ששבץ מוחי מלא עשוי לתקוף, ובקרוב.
להגיע לחדר המיון תוך 3 שעות
חשד לשבץ מוחי לרוב עולה כבר עם התסמינים הקלאסיים, כשהמוכר ביניהם הוא אותו שיתוק או אובדן תחושה בחצי גוף. עם זאת, פעמים רבות השבץ אינו נותן בנו סימנים, ולפיכך יש צורך בבדיקות הדמייה הכוללות סי.טי מוח עם חומר ניגוד המדגים את כלי הדם המוחיים, דופלקס קרוטיד – סוג של אולטרסאונד המודד את זרימת הדם בעורק הקרוטיד המוביל דם למוח, ובדיקות נוספות הכוללות אק"ג, בדיקות דם ובעת הצורך בדיקת MRI.
שבץ מוחי הוא מצב חירום רפואי, וככל שיוקדם הטיפול – כך גדל הסיכוי שהנזק יהיה מופחת. המטרה היא להבהיל את החולה לחדר המיון בתוך 3 שעות מרגע תחילת התסמינים. הטיפול המיידי הוא טיפול הקרוי אנטי-תרומבוליטי בו ניתנים חומרים השוברים את קרישי הדם, דוגמת התרופה tPA. תרופות אחרות מדללות את הדם ומפחיתות את הסיכון להיווצרות קרישים, ובהן אספירין, קומאדין הפארין ואחרות.
כמה מחקרים טוענים כי שהייה בתא לחץ מספר שעות לאחר השבץ המוחי, עשויה להפחית משמעותית את מידת הנזק המוחי. תאי לחץ שכאלה פועלים בישראל בבית החולים רמב"ם בחיפה, בבית החולים אסף הרופא. חלק ממקרי השבץ ניתנים כאמור למניעה. השמנת יתר, יתר לחץ דם, סוכרת הם גורמים מרכזיים להיווצרות של אותם פלאקים החוסמים את זרימת הדם, גם בכלי הדם המוחיים. לפיכך, שמירה על תזונה נבונה, פעילות גופנית, שימוש בתרופות מורידות לחץ דם, בקרה על רמות הכולסטרול והסוכר, עשויים להפחית משמעותית את הסיכון.