גן העדן הקפוא: כספת זרעים נחנכה בחוג הארקטי
על אי בודד וקפוא, אלף ק"מ מהקוטב הצפוני, חפורה עמוק לתוך הר גבוה, נחנכה כספת הזרעים העולמית - "תיבת נוח" שנועדה לשמור על כל סוגי הגידולים החקלאיים בעולם מפני אסון טבע, הצפה, מלחמה או שואה גרעינית. "זוהי תעודת הביטוח של העולם", אמר ראש ממשלת נורווגיה
תיבת נוח איפשרה בשעתה את המשך קיומם של בעלי החיים על פני כדור הארץ אחרי המבול. על אי קפוא בנורווגיה, חפורה עמוק לתוך ההר, נחנכה היום (ג') "תיבת נוח" דומה - כספת שתוכל לאחסן מיליוני זרעים מסוגים שונים. אם תתרחש, חס וחלילה, שואה אטומית או מלחמת עולם, או שהתחממות כדור הארץ תגרום לאסונות טבע גדולים מאוד, עדיין תוכל האנושות להצמיח מחדש את מגוון הגידולים החקלאיים העולמי - ולהאכיל את בני האדם.
פרויקט "כספת הזרעים הגלובלית" נועד להבטיח את המגוון הביולוגי של הדורות הבאים, ולאפשר לגדל מחדש מינים וזנים של גידולים שייעלמו מסביבתם הטבעית, או שייכחדו כתוצאה מאסון טבע. זוהי הסיבה שנשיא הנציבות האירופית כינה אותה בטקס החנוכה "גן העדן הקפוא". "כספת הזרעים היא פוליסת הביטוח שלנו", אמר ראש ממשלת נורווגיה ינס סטולטנברג.
פתח כספת הזרעים בסבלבארד (צילום: AP)
המתקן המאובטח נמצא על האי סבלבארד, כאלף ק"מ דרומית לקוטב הצפוני. שלושה תאים ברוחב 27 על 10 מטר ממוקמים בתוך בונקר בטון שנחפר לעומק של 130 מטר בצלע הר קפוא - גבוה מספיק מעל פני הים שגם אם החוג הצפוני וגרינלנד יפשירו לגמרי, עדיין יהיה המתקן מוגן מפני הצפה.
הכספת המאובטחת יכולה להכיל 4.5 מיליון דוגמאות של זרעים מכל המינים והזנים הידועים לאנושות, עם דגש מיוחד עם זרעים של גידולים חקלאיים שונים ומגוונים מכל רחבי העולם. דוגמאות של זרעי תירס, חיטה, אורז וגידולים אחרים, יוקפאו בטמפרטורה של מינוס 18 מעלות צלזיוס. גם אם מערכת ההקפאה תפסיק לעבוד, הקור השורר באזור יבטיח שהטמפרטורה לא תעלה מעל מינוס 3.5 מעלות צלזיוס.
גם אם המקררים יפגעו, עדיין תישמר טמפרטורה של מינוס 3.5 מעלות (צילום: AP)
נורווגיה הקצתה שישה מיליון אירו להקמת הפרויקט, שמוקם, באופן אירוני, באי שדבר אינו גדל על אדמתו הקפואה. מאחורי דלתות כבדות הנעולות באופן הרמטי, נמצאים התאים הקפואים בהם יאוחסנו דוגמאות הזרעים, שיסופקו על ידי 1,400 מאגרים המצויים כיום בעולם. מאגרים אלה נמצאים בסכנה תמידית - המאגרים של עיראק ואפגניסטן למשל, הושמדו במהלך המלחמות בשתי המדינות, והמאגר של הפיליפינים נפגע בסופת טייפון וניזוק קשות.
הכספת מנוהלת על ידי קרן הגיוון החקלאי הגלובלי - זרוע שממומנת על ידי תוכנית המזון והחקלאות של האו"ם, וארגון שימור סביבה בינלאומי בשם "Biodiversity International ". כיום יש בכספת כבר דוגמאות של 250 אלף מיני זרעים, שבאופן רשמי נמצאים בבעלות המדינות שסיפקו אותן. קניה ופקיסטן,
שחוות בתקופה האחרונה אי-יציבות שלטונית, מיהרו ושלחו לכספת דוגמאות זרעים של גידולים חקלאיים אופייניים. כל מדינה בעולם יכולה להפקיד זרעים למשמרת בכספת ללא תשלום, ושמורה לה הזכות לקבלם בכל עת.
למעשה, הכספת נבנתה על מנת להכיל כמות כפולה של דוגמאות זרעים מהכמות הידועה לאנושות כיום. "היא לא תתמלא בימי חיי, וגם לא בימי חייהם של נכדי", אמר מנהל הפרויקט, קארי פאולר, בראיון לסוכנות הידיעות הצרפתית.